4 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Repülő Majális, Középkori óriás sakk, gyerekemelő rekordkísérlet és Pokémon - Pikachu, a detektív
·Programokhétvége·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvári programok a hétvégére: Repülő Majális, Középkori óriás sakk, gyerekemelő rekordkísérlet és Pokémon - Pikachu, a detektív
·Programokhétvége·Utolsó frissítés: undefined

Bár az időjárás-előrejelzések ismételten záporokkal és zivatarokkal riogatnak, nincs mese, itt a tavasz! Így ha kisüt a nap, akkor azt kegyetlenül megérezzük, a legtöbben pedig azon nyomban szabadtéri programok után kutakodnak. Na, már most az a helyzet, hogy a hétvégén szinte minden sarkon valamilyen rendezvényt találhattok: többek között kilátogathattok a 20. Kortárs Művészeti Fesztiválra vagy a Repülő Majálisra, bringára pattanhattok a Critical Massen, ha pedig eleredne az eső, akkor beülhettek a biztos pontot jelentő moziba is, ahol a Pokémon - Pikachu, a detektív várja a kíváncsi szempárokat.

Fesztivál: 20. Kortárs Művészeti Fesztivál
Mikor?: Május 10-18., 15:00
Hol?: Zichy liget

Zsákok, dobozok, textilek, mobilszobrok, képregény kiállítás, kertmozi, interaktív balettóra, néptáncba öntött rendhagyó gyerekkönyv-bemutató - estig sorolhatnám a programokat, amelyekkel a 20. Kortárs Művészeti Fesztiválon találkozhatnak az érdeklődők. A május 10-én startoló (és egészen május 18-ig tartó) rendezvény központja idén is a Zichy liget lesz, de a város több intézménye is csatlakozik a huszadik, jubileumi programsorozathoz, amelynek témája az újrahasznosítás lesz.

A 20. Kortárs Művészeti Fesztivál képregényfestéssel nyitja meg kapuit, amely során Ambrus Izsák élőben festi A pillangók hétköznapi élete című, Kovács Milánnal közös egészfalas képregényét - a festésbe természetesen bárki bekapcsolódhat. Majd a számos érdekes kulturális program mellett 20:30-kor a közönségkedvenc kertmozi is megnyitja kapuit (a mozi teljes kínálatát ide kattintva leshetitek meg): a fehérvári filmesek rövidfilmjei után a Nyitva című magyar romantikus komédiát csodálhatják meg a filmrajongók.

A 20. Kortárs Művészeti Fesztivál eseményein a belépődíjasként jelzett programok kivételével ingyenesen vehettek részt. A fesztivál teljes programját itt találjátok.

Fesztivál: Repülő Majális
Mikor?: Május 11., szombat 10:00-18:00
Hol?: Repülőtér, Börgönd

Ha már a májusban vagyunk, akkor nem maradhat el a rendkívül sikeres Repülő Majális sem, amelynek az elmúlt évekhez hasonlóan a Börgöndi repülőtér ad otthont. A már-már hagyományosnak számító családi rendezvényre ingyenes lesz belépés, a szárnyas fenevadak szerelmesei pedig reggeltől-estig válogathatnak a lélegzetelállító programok közül: az eseményen az Albatrosz Repülő Egyesület összes szakága bemutatkozik, lesz lehetőség sétarepülésre, a legbátrabbak pedig a tandem ejtőernyős ugrást is kipróbálhatják. Ezen kívül a kíváncsiskodók megleshetik a Magyar Vitorlázórepülő Rally Kupát, valamint a börgöndi LHBD futamot is. Tehát show az lesz dögivel.

Amennyiben a körülmények nem teszik lehetővé a program megtartását, a szervezők az egyesület honlapján, illetve az Albatrosz Repülő Egyesület Facebook-oldalán adnak tájékoztatást a változásokról.

Gyerek: Emeljünk magasba minél több gyereket!
Mikor?: Május 11., szombat 11:00
Hol?: A Csapó utca és Bátky Zsigmond utca által határolt füves tér

A hétvégi programok közül talán ez lehet az, amelyre mindenki felkapja a fejét, ugyanis nem mindennap látni több száz lurkót egyszerre a levegőben. Az Emeljünk magasba minél több gyereket! országos kezdeményezés, amelynek az a lényege, hogy számos városban egyszerre szívjanak magaslati levegőt a picik. Persze azon kívül, hogy az emelés rendkívül aranyos és látványos, célja is van, mégpedig az, hogy megdöntsék a tavaly felállított egyszerre felemelt gyerekek világrekordját, melyhez akkor is sikerült hozzájárulnia Székesfehérvárnak. Az eseményre minden évben egyre többen látogatnak ki, így ha az időjárás is kegyes lesz hozzánk, akkor előre borítékolom, hogy meglesz az a hőn áhított új csúcs.

Kultúra: Emlékhelyek Napja
Mikor?: Május 11., szombat 10:00-20:00
Hol?: Nemzeti Emlékhely

Az Emlékhelyek Napja viszonylag friss eseménynek számít, ugyanis a Nemzeti Örökség Intézete kezdeményezésének köszönhetően 2016-tól a Kulturális Örökség Napjai és a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz hasonlóan az emlékhelyek is megkapják a maguk színes programkavalkádját. Az ingyenes rendezvényt idén is a Romkertben bonyolítják le, a legérdekesebb eseménynek pedig minden kétséget kizáróan a Középkori óriás sakk ígérkezik, ahol Magyarországon egyedülállóan egy élő sakktáblán elevenedik meg a muhi csata története. A sakkjátszma főszerelői a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákjai, a darab írója és rendezője pedig Matuz János, a Fehérvári Programszervező Kft. művészeti intendánsa. A teljes programért katt ide.

Fesztivál: VII. Magyar Gyapjúfesztivál
Mikor?: Május 11., szombat 11:00
Hol?: Fehérvári Kézművesek Egyesülete

Ha már amúgy is mindennek van fesztiválja, akkor miért pont a gyapjú maradna ki a szórásból? Ráadásul nem is először, hanem már hetedik alkalommal csábítja a magyar gyapjú iránt érdeklődőket, illetve a gyapjúval foglalkozó szakembereket országos találkozóra a Fehérvári Kézművesek Egyesülete a Rác utcai Skanzenbe. A macskakövekkel kirakott utca önmagában is mesés látványt nyújt, hát ha még gyapjúval is elárasztják, akkor maga lesz a tökély. Az országos, sőt, nemzetközi esemény célja a gyapjú kézi feldolgozásának ismertetése, és a hazai gyapjú, mint nyersanyag népszerűsítése. Szóval ha nem birtok ellenállni a gyapjú vonzerejének, akkor ott a helyetek!

Kerékpár: Critical Mass
Mikor?: Május 11., szombat 15:00
Hol?: Halesz park

A szeptemberi Critical Mass után májusban is útra kelnek városunk biciklisei, és péntek helyett ismételten szombaton mennek egy nagyobb karikát Székesfehérvár legforgalmasabb pontjainak érintésével. Már amennyire forgalmasak lehetnek szombaton az utak. A Critical Mass eredetileg olyan felvonulás, amelyet minden hónap utolsó péntekén tartanak meg világszerte közel háromszáz városban. 1992-ben, San Franciscóban volt az első ilyen akció: azzal a céllal pattantak bringára a népek, hogy megmutassák, mennyire barátságtalanok a városok a kerékpárosoknak. A Critical Mass azóta sokkal inkább emlékeztet egy családi kiruccanásra, mint komolyabb demonstrációra, ám így is hatalmas érdeklődés övezi minden évben. Ha akartok egy jót tekerni a szürke hétköznapok után, akkor ott a helyetek!

Film: Pokémon - Pikachu, a detektív
Mikor?: Május 9-től
Hol?: Cinema City Alba

Hát ez is eljött végre: Micimackó (a Barátom, Róbert Gidáról írt kritikánkat itt találjátok), Dumbó és társaik után Hollywood az animékra is kivetette hálóját, így a következő nagy dobásuk szinte adta magát, és semmit sem kímélve mozivászonra álmodták a világhírű Pokémon élőszereplős változatát. De minek? Jó, nyilván örülök meg minden, de tartom magam ahhoz a korábbi kijelentésemhez, hogy ez még mindig a sokadik bőr lehúzása egy adott franchise-ról.

Ettől független igencsak látványos és szívet melengető kedvcsinálókat sikerült összehozniuk a készítőknek, olyannyira, hogy hatásukra minden előzetes rossz érzésemet képes leszek otthon hagyni a film meglesése előtt. Mert hát ki ne olvadna el, amikor megpillantja a kis elektromos egeret, Pikachút? Az hogy detektívet játszik, már mellékes.

Ja, merthogy a látvány mellé sztorit is kapott a mozi: Tim Goodman (Justice Smith) Pokémonok között tengeti mindennapjait. Édesapja eltűnése után megismerkedik olyan zsebszörnnyel, Pikachúval (angol hangja Ryan Reynolds), akinek a többiekkel ellentétben érti minden mondanivalóját. Az állatkáról aztán kiderül, hogy főállasban nyomozóként dolgozik, így aztán együtt felkerekednek, hogy megtalálják Tim apját.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek