4 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Hetedhét Játékfesztivál, Eötvös Cirkusz, Magyar Kupa döntő és Hooligans koncert
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvári programok a hétvégére: Hetedhét Játékfesztivál, Eötvös Cirkusz, Magyar Kupa döntő és Hooligans koncert

Tovább folytatódik a májusi időjárás ámokfutása: főként úgy telnek a napjaink, hogy a pár órás napsütés után olyan záport kapunk a nyakunkba, amelynek köszönhetően kétszer is átmatekozzuk, hogy legközelebb ki merjünk-e menni a szabadba. Jelzem, pár nap és itt a nyár. Az előrejelzések szerint a hétvége ismételten jó idővel kecsegtet, ennek megfelelően a VII. Hetedhét Játékfesztivál lehet az első számú célpont, emellett Fehérvárra teszi a központját az Eötvös Cirkusz is, és a Hooligans is színpadra lép a Feketehegy-Szárazréti Majálison.

Fesztivál: VII. Hetedhét Játékfesztivál
Mikor?: Május 25-26., szombat-vasárnap
Hol?: Belváros

Remélem senki nem feledkezett meg róla: a hétvégén a gyerkőcök veszik át az uralmat, ugyanis Magyarországon hivatalosan május 26-án ünnepeljük a gyereknapot. Ilyenkor Székesfehérváron is számos programmal készülnek a legapróbbaknak, hogy fejet hajtsanak az egész éves rosszcsontkodás előtt. A leglátványosabb és legnépszerűbb helyi program minden évben a Hetedhét Játékfesztivál, amelyet stílusosan immáron a hetedik alkalommal bonyolítanak le. A vidám rendezvényen az ilyenkor szokásos utcai játékok mellett a nagyszínpadon bábműsorokkal és gyerekkoncertekkel várják a kíváncsi lurkókat, akik maguk is mese szereplőivé válhatnak a Hétpróba során. Az idei fesztivál a mesebeli számok jegyében zajlik. A teljes programért katt ide.

Cirkusz: Eötvös Cirkusz
Mikor?: Május 23-26., csütörtök-vasárnap
Hol?: Vásártér

Május 23-26-ig ismételten Székesfehérváron ver tanyát Magyarország egyik legrégebbi és legnépszerűbb cirkusza, akik nemzetközi szinten is igencsak impozáns hírnévre tettek szert. Az Eötvös Cirkusz története régre nyúlik vissza: Eötvös Nándor Aladár 1920-ban alapította meg a neves cirkuszt, amely 1964-ig működött aktívan. Ezután jó pár évet kell ugranunk az időben: Eötvös Nándor unokái, Susy a párjával az ugyan csak híres Wertheim cirkuszdinasztiából származó Ifj. Wertheim Istvánnal és Loránd a feleségével Eötvös-Wertheim Adriennel az Eötvös Cirkusz alapításának kilencvenedik évfordulóján újraalapították a híres cirkuszt. Azóta megállás nélkül szórakoztatják a nagyérdeműt, és olyan műsort hoztak létre, amely ötvözi a hagyományos cirkuszi elemeket a modern fantáziadús koreográfiákkal. A fehérvári időpontokról és a jegyekről bővebb infókat itt és itt találhattok.

Fesztivál: VIII. Fehérvári Táncfesztivál
Mikor?: Május 25., szombat 17:00
Hol?: MOL Aréna Sóstó

Legyen tánc! - visszhangzik a fülünkben a klasszikus a mondat, ahogy meghalljuk a tánc szócskát. És milyen igaza van, ugyanis a zene és a tánc olyan varázslatos párosítás, amelynek hatására kevesen maradnak egyrészt otthon, másrészt pedig nyugton. A hétvégén a gyereknapi menü levezénylése mellett a VIII. Fehérvári Táncfesztiválra is sort kerítenek, méghozzá a MOL Aréna Sóstó lenyűgöző miliőjében. A táncfesztiválon újra együtt láthatóak a modern és a klasszikus táncok: tizenegy táncstílusban (többek között a néptánc, az ír sztepp és a hiphop mellett idén először klasszikus balettet is láthat a közönség) tizenkilenc produkcióval nem kevesebb mint százhatvan táncos lép színpadra. A teljes programot itten találjátok. 

Labdarúgás: Magyar Kupa döntő, Budapest Honvéd FC - MOL Vidi FC
Mikor?: Május 25., szombat 19:30
Hol?: Budapest, Groupama Aréna

Ez is eljött végre: szombaton ismételten szurkolói nótáktól lesz hangos a Groupama Aréna, ugyanis a szezon utolsó meccsén Magyar Kupa döntőt játszik a MOL Vidi FC (akik a következő szezontól már MOL Fehérvár FC néven futnak) méghozzá az idén - a bajnokságban és a kupákban is - szintén remeklő Budapest Honvéd FC ellen. Az őszi Európa Liga-menetelés után Fehérvár fiai kissé elfáradtak, így a tavaszi feltámadás sem volt elég a Ferencváros megállításához. A bajnoki serleg a zöld-fehéreké lett, ám így sem kell szomorkodni a Vidinek, ugyanis a pontvadászatban másodikként végeztek, és még a Magyar Kupát is bezsebelhetik a srácok. Ehhez nem kell más, mint rommá verni a Honvédot. Hajrá, Vidi!

Jótékonyság: Gyereknapi adománygyűjtés
Mikor?: Május 22-26., szerda-vasárnap
Hol? Vörösmarty Színház

Azon kívül, hogy május 26-a a gyerekeké, a jeles nap a lurkókért is kell szóljon. Éppen ezért Váradi Eszter Sárának, a Vörösmarty Színház művészének és Németh Mariannának, a Vörösmarty Színház művészeti munkatársának köszönhetően adománygyűjtést szervezett a színház, a felajánlások pedig a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ kis lakóinak teszik szebbé a napjait. Tiszta, jó állapotú, ám megunt holmikat várnak a szervezők, amelyekkel szebbé tehetik néhány kisgyerek életét. Főként mesekönyvekre, társasjátékokra, sportszerekre, biciklikre és görkorikra van szükség. Az adományokat május 22-től várják a Vörösmarty Színház előcsarnokába, hogy május 26-án az új tulajdonosok átvehessék őket. Ezen kívül a színház vasárnap délelőtt tíz órától délután kettőig meseolvasásra invitál minden érdeklődőt, aki felolvasná kedvenc meséjét a kicsiknek, hogy teljes legyen a gyereknapi  öröm.

Koncert: Hooligans
Mikor?: Május 26., vasárnap 19:00
Hol?: Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központ

Magyarország legmenőbb huligánjai ismételten Székesfehérvárra látogatnak, hogy a Feketehegy-Szárazréti Majálison felpörgessék a zúzásra vágyó közönséget. Mert a Hooligans nótáira mindent lehet csinálni, csak egy helyben toporzékolni nem. Elég ha felcsendül a Királylány, a Legyen valami vagy az Illúzió, és akarva-akaratlanul is mindenki az ezer éve ismerős sorokat dúdolja. A Hooligans 1996-ban indult hódító útjára, azóta pedig az ország egyik legnépszerűbb együttesévé nőtte ki magát. Koncertjeiken garantált a telt ház, és az is becsülendő, hogy nem feltétlenül a régi sikereikből élnek meg, hanem újabb és újabb sikergyanús dalokkal bizonyítják, ha rockról van szó, akkor még mindig az élmezőnyben van a helyük.

Mozi: Aladdin
Mikor?: Május 23-tól
Hol?: Cinema City Alba

"Gyere most, mese szól. Jön a hely, hol a jó, csoda mindig a pártodon áll..." - most mondjátok, hogy az Aladdin hallatán/láttán nektek nem Csonka András igéző sorai ugranak be egyből. Ugye, hogy ugye! Gyerekkoromban alig vártam, hogy a Kölyökklub végén bekezdjenek a Disney-mesék, ugyanis az Aladdint az egyik kedvenc rajzfilmsorozatomként tartottam számon. Az ezeregy éjszaka titokzatos meséi, a repülőszőnyeg és a csodaláma lélegzetelállító egyveleget alkotott, nem beszélve a Robin Williamsről mintázott Dzsiniről, aki valami fenomenálisan szórakoztató volt. Most, hogy már jó pár éve nem hallottunk semmit a neves alkotásról, a Disney jó érzékkel kapta elő a sufniból, és beállította a futószalagon gyártott élőszereplős filmek mára eléggé zsúfolt sorába. Kérdezhetném, hogy minek, de... vigyék a pénzem, és adják a jegyem!

A sztori az évek során semmit sem változott: Aladdin (Mena Massoud) utcai tolvajként tengeti mindennapjait, majd egy szép nap összetalálkozik Dzsinivel (Will Smith), akinek segítségével olyan magasságokba jut, amelyekről korábban álmodni sem mert. Többek között becserkészheti Jázmin hercegnőt (Naomi Scott), akibe első látásra beleszeretett.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek