Cloudy2 °C
2020. november 30. hétfő András, Andor
Menü
Házhozszállítás

Székesfehérvár is kiveszi a részét a műanyagmentes júliusból

Ne használjunk műanyagot júliusban! – ez az üzenete annak a globális kezdeményezésnek, amit a lassan lebomló műanyagok pusztító környezetkárosítása miatt hívtak életre a fenntarthatóságért küzdő civilek.

Plastic Free July nemzetközi mozgalomhoz bárki csatlakozhat: a lényeg, hogy a résztvevők egyáltalán ne használjanak műanyagot, vagy ne vásároljanak olyan termékeket, amelyeket műanyag csomagolásban árulnak. Ez ugyan nem egyszerű, de Fehérváron is vannak olyan helyek, ahol megoldható.

Az interneten számos elrettentő kép kering, emellett nemrégiben hozták nyilvánosságra a kutatók, hogy mikroszkopikus műanyag darabkákat lehet találni az állatok szervezetében, izomzatában, amit az ember megeszik. Ennek hosszútávú hatásai nem ismertek, de biztosan nem egészséges. Varga Gábor, a Gaja Környezetvédő Egyesület elnöke szerint egy átlag magyar ember több kilónyi műanyag hulladékot termel, de kreativitással és környezettudatos magatartással ki lehet fékezni a plasztik hulladékok gyarapodását.

"Az ásványvíz ásványi anyag tartalma nagyjából ugyanaz, mint a fehérvári csapvíznek az ásványianyag-tartalma. Megtehetem, hogy nem veszek ásványvizet. Mondjuk, aki ragaszkodik az ízesített ásványvízhez, az tud limonádét is csinálni magának. Egy kicsit másképp kéne gondolkodni erről az egészről" – nyilatkozta Varga Gábor.

A városban számtalan ivókút működik, ahonnan vízhez lehet jutni, de a Fehérvári Pagony is szívesen látja azokat, akik hűsítő italra vágynak. Az üzletben bárki ingyenesen megtöltheti palackját, kulacsát.

"Mi örömmel odavezetjük a csaphoz, és adunk vizet az embereknek. Egyébként eddig is megtettük, gyerekeknek és kutyáknak is adtunk vizet, ez nem újdonság. Ez egy új kezdeményezés, amihez azt gondoltuk, hogy jó csatlakozni, mert mi túl sok nagy dolgot nem tudunk tenni a környezetünkért, apró pici lépésekkel tudunk előre haladni. Szerintem ez rettentő fontos, erre nevelni a gyerekeinket is, hogy mindenki a saját kis környezetében tegye meg, amit tud. Sok kicsi sokra megy" – tudtuk meg Csabai Dórától, Fehérvári Pagony tulajdonosától.

A Jancsárkert termelői piac célja is pontosan ez, hogy megváltoztassa a vásárlók hozzáállását a műanyag zacskókhoz. Mivel az ott árusított termékek egészségesek, a műanyag csomagolásokat is megpróbálják kiiktatni a vásárokból. Helyette vászontáskákat és befőttes üvegeket kínálnak opcióként, de a legjobb az lenne, ha mindenki saját kosárral és dobozokkal érkezne vásárolni.

"A fehérvári háziasszonyok segítségével, akik nagyon sok vászontáskát, textíliából készült zacskót varrtak. Ezeket mi azoknak a vásárlóknak adtuk, akik műanyag zacskóval érkeztek a piacra. Természetesen mindenki figyelemmel követi ezeket a környezetvédelmi eseményeket, a magunk módján mi is szeretnénk ehhez kicsit hozzátenni" – egészítette ki Schultz György, a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület elnöke.

Bár a műanyagmentes július csak egy hónapra szól, a szakemberek célja, hogy minél több emberhez eljusson az üzenet: műanyag csomagolások nélkül is lehet élni, és legfőképpen óvjuk a természetet a fölösleges szeméttől, amely évszázadok múltán sem bomlik le.

A műanyagmentes júliusról a Fehérvár Televízió készített bővebben anyagot:

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

 • PDF-formátumban is elküldi a vonatjegyeket a MÁV-app
  PDF-formátumban is elküldi a vonatjegyeket a MÁV-app
 • Megújul a fővárosi közbringarendszer
  Megújul a fővárosi közbringarendszer
 • Koronavírus - több mint másfélmillióan kaphatták el itthon
  Koronavírus - több mint másfélmillióan kaphatták el itthon
 • Még igényelhető az ágazati bértámogatás
  Még igényelhető az ágazati bértámogatás

A hét sztorija

 • Virtuális adventi kalendáriumot indít a Müpa
  Virtuális adventi kalendáriumot indít a Müpa
 • Nagyot nőtt a patikák forgalma
  Nagyot nőtt a patikák forgalma
 • Visszatér az üvegvisszaváltás
  Visszatér az üvegvisszaváltás
 • Megváltoznak a jótállásra vonatkozó szabályok januártól
  Megváltoznak a jótállásra vonatkozó szabályok januártól
 • Koronavírus – a kutya nem lehet alibi
  Koronavírus – a kutya nem lehet alibi
 • Gimnázium és tanuszoda épül Gárdonyban
  Gimnázium és tanuszoda épül Gárdonyban
 • Tanácsok a téli autós közlekedéshez
  Tanácsok a téli autós közlekedéshez
 • Online ügyintézésre kérnek a szolgálatók
  Online ügyintézésre kérnek a szolgálatók

Eseménynaptár