4 évnél régebbi cikk

Székesfehérvár is kiveszi a részét a műanyagmentes júliusból
Székesfehérvár is kiveszi a részét a műanyagmentes júliusból

Ne használjunk műanyagot júliusban! – ez az üzenete annak a globális kezdeményezésnek, amit a lassan lebomló műanyagok pusztító környezetkárosítása miatt hívtak életre a fenntarthatóságért küzdő civilek.

Plastic Free July nemzetközi mozgalomhoz bárki csatlakozhat: a lényeg, hogy a résztvevők egyáltalán ne használjanak műanyagot, vagy ne vásároljanak olyan termékeket, amelyeket műanyag csomagolásban árulnak. Ez ugyan nem egyszerű, de Fehérváron is vannak olyan helyek, ahol megoldható.

Az interneten számos elrettentő kép kering, emellett nemrégiben hozták nyilvánosságra a kutatók, hogy mikroszkopikus műanyag darabkákat lehet találni az állatok szervezetében, izomzatában, amit az ember megeszik. Ennek hosszútávú hatásai nem ismertek, de biztosan nem egészséges. Varga Gábor, a Gaja Környezetvédő Egyesület elnöke szerint egy átlag magyar ember több kilónyi műanyag hulladékot termel, de kreativitással és környezettudatos magatartással ki lehet fékezni a plasztik hulladékok gyarapodását.

"Az ásványvíz ásványi anyag tartalma nagyjából ugyanaz, mint a fehérvári csapvíznek az ásványianyag-tartalma. Megtehetem, hogy nem veszek ásványvizet. Mondjuk, aki ragaszkodik az ízesített ásványvízhez, az tud limonádét is csinálni magának. Egy kicsit másképp kéne gondolkodni erről az egészről" – nyilatkozta Varga Gábor.

A városban számtalan ivókút működik, ahonnan vízhez lehet jutni, de a Fehérvári Pagony is szívesen látja azokat, akik hűsítő italra vágynak. Az üzletben bárki ingyenesen megtöltheti palackját, kulacsát.

"Mi örömmel odavezetjük a csaphoz, és adunk vizet az embereknek. Egyébként eddig is megtettük, gyerekeknek és kutyáknak is adtunk vizet, ez nem újdonság. Ez egy új kezdeményezés, amihez azt gondoltuk, hogy jó csatlakozni, mert mi túl sok nagy dolgot nem tudunk tenni a környezetünkért, apró pici lépésekkel tudunk előre haladni. Szerintem ez rettentő fontos, erre nevelni a gyerekeinket is, hogy mindenki a saját kis környezetében tegye meg, amit tud. Sok kicsi sokra megy" – tudtuk meg Csabai Dórától, Fehérvári Pagony tulajdonosától.

A Jancsárkert termelői piac célja is pontosan ez, hogy megváltoztassa a vásárlók hozzáállását a műanyag zacskókhoz. Mivel az ott árusított termékek egészségesek, a műanyag csomagolásokat is megpróbálják kiiktatni a vásárokból. Helyette vászontáskákat és befőttes üvegeket kínálnak opcióként, de a legjobb az lenne, ha mindenki saját kosárral és dobozokkal érkezne vásárolni.

"A fehérvári háziasszonyok segítségével, akik nagyon sok vászontáskát, textíliából készült zacskót varrtak. Ezeket mi azoknak a vásárlóknak adtuk, akik műanyag zacskóval érkeztek a piacra. Természetesen mindenki figyelemmel követi ezeket a környezetvédelmi eseményeket, a magunk módján mi is szeretnénk ehhez kicsit hozzátenni" – egészítette ki Schultz György, a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület elnöke.

Bár a műanyagmentes július csak egy hónapra szól, a szakemberek célja, hogy minél több emberhez eljusson az üzenet: műanyag csomagolások nélkül is lehet élni, és legfőképpen óvjuk a természetet a fölösleges szeméttől, amely évszázadok múltán sem bomlik le.

A műanyagmentes júliusról a Fehérvár Televízió készített bővebben anyagot:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek