4 évnél régebbi cikk

Kiderült, miért pusztulnak a halak a Csónakázó-tóban
Kiderült, miért pusztulnak a halak a Csónakázó-tóban

Az elmúlt napokban több fórumon is téma volt, hogy jelentős számban pusztulnak a kárászok a Csónakázó-tóban.

A Csónakázó-tó vízének felszínén lebegő tetemek napok óta kérdéseket vetnek fel a székesfehérváriakban, a választ mostanra megadták a szakemberek: az ikrás ezüstkárászok elérték az ivarérettséget, a túlszaporodás miatt azonban megbetegedtek és vérmérgezést kaptak. A Széchenyi István Horgász Egyesület vezetősége megkezdte a kezelés első lépéseit.

"Jelenleg tart a bevizsgálás, elvittük az Állatorvostudományi Egyetemre az élő mintát. Megvizsgálják, pontosan milyen antibiotikummal kell kezelnünk ezeket a halakat, és a napokban megindul a kezelés. Addig annyit tudunk tenni, hogy forgatjuk a vizet, hogy a legyengült halak még több oxigénhez jussanak, és az elpusztult egyedeket napjában többször leszedjük a vízről." -  mondta el Szeglet Zoltán, a Széchenyi István Horgász Egyesület titkára.

Az oldott oxigén mennyisége a vízben megfelelő a nappali órákban, hajnalra azonban jelentősen lecsökkenhet, így ennek megoldására szolgál a tóban felállított szivattyú, a víz forgatásának köszönhetően ugyanis a halak több oxigénhez juthatnak. A tervek szerint a kárászállomány gyérítéséhez a horgászegyesület halászok segítségét kéri. Egyelőre kérdéses, mikorra sikerül optimalizálni a kárászok számát, jelenleg a megfelelő antibiotikum keresése zajlik a beteg halak számára, majd a kezelési folyamat várhatóan 6-12 napig tart.

A Csónakázó-tóhoz a Fehérvár Televízió stábja is kiment.

Borítókép: szekesfehervar.hu/Bácskai Gergely
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek