4 évnél régebbi cikk

Lánczos-Szekfű ösztöndíjak: a Fehérvár Médiacentrum munkatársai is a díjazottak között
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Lánczos-Szekfű ösztöndíjak: a Fehérvár Médiacentrum munkatársai is a díjazottak között

Számos terv megvalósítására nyertek pályázók Lánczos Kornél-Szekfű Gyula Ösztöndíjakat idén is. Ecsedi Mária képzőművész kapta a Deák Dénes Díjat, Szeredi Merse Pál művészettörténész Deák Dénes Ösztöndíjat nyert.

A Királyi Napok keretein belül, idén is a Bory várban adták át a Deák Dénes Díjat, és Ösztöndíjat, valamint a Lánczos Kornél - Szekfű Gyula Ösztöndíjakat. Idén a Deák Dénes Díjat Ecsedi Mária képzőművész vehette át, aki apró alkotásaival, színes plasztikáival szépítette a várost éveken át.

Lánczos Kornél-Szekfű Gyula Ösztöndíjat húszan vehettek át. Köztük a Fehérvár Médiacentrum két munkatársa is: Vakler Lajos újságíró, és Asztalos Tamás, a Fehérvár hetilap történelem rovatának állandó munkatársa, akinek írásaival többször is találkozhattatok már az fmc.hu-n.

Az alapítvány kuratóriuma a benyújtatott pályázatokat elbírálja, és minden évben a tervek megvalósításához nyújt anyagi támogatást. Az ösztöndíjasok többek között könyvmegjelenéshez, lemezkiadáshoz, városvezető füzet kiadásához, nukleáris kutatómunkához, közéleti és kulturális szalon működtetéséhez kaptak támogatást.

A Lánczos Kornél-Szekfű Gyula Ösztöndíj Vakler Lajos újságírónak a Fehérvári Beszélgetések harmadik kötetének megjelenésében lesz segítség. „A székesfehérváriakat veszi górcső alá, olyan kulturális és közéleti szereplők, akik nagyon sokat tettek a városért. Próbáltam úgy összefoglalni írókat, költőket, színművészeket, általában közéleti szereplőket, akik azt mondták számukra Székesfehérvár valóban otthon. Ennél több nem kell azt gondolom ebben a világban.” - fogalmazta meg Vakler Lajos.

Asztalos Tamás Nem először nyerte el az ösztöndíjat. A szerző a fővárosi sajtó tükrében próbálja bemutatni Székesfehérvárt a kiegyezéstől kezdve. Most a gyűjtőmunka valósul meg az ösztöndíjból.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek