4 évnél régebbi cikk

Miért került rózsa dombormű egy Palotai úti ház falára?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Miért került rózsa dombormű egy Palotai úti ház falára?

Már messziről is szembetűnőek a fémrózsák a még készülőfélben lévő Palotai úti társasház falán. Mindegyik Kocsis Balázs szobrászművész alkotása, aki nem először dolgozik együtt Grósz Bélával, a megrendelővel.

Száz évvel ezelőtt egy átlagos bérház építésekor a legkülönfélébb szakmák képviselői dolgoztak együtt az üvegművestől a kőfaragón át a mozaikkészítőig, hogy a végeredmény egyedi és szemet gyönyörködtető legyen. Ma már a végtelenségig leegyszerűsített épületek korában az a ritka, ha egy lakóház falára felkerül egy dombormű, ami kicsit kiemeli a környezetéből.

„Eredetileg a dombormű nem szerepelt a tervben, de aztán menet közben eszembe jutott, jó lenne valamivel feldobni a homlokzatot. Ekkor jött a képbe Balázs, akivel legalább húsz éve ismerjük egymást. Én a Szondiban birkóztam, ő meg odajárt szaunázni. Innen az ismeretség.” – mesélte Grósz Béla, aki nem először dolgozik együtt a szobrásszal. Nagyjából tizenöt-húsz évvel ezelőtt, amikor az A1 stúdiót építette, Kocsis Balázs két század eleji tornászt készített az épület falára.

A szobrász szerint egy ilyen jellegű alkotásnál a felület nagyságából adódóan kicsit kötöttebb a művész keze: „Egy dombormű inkább a két dimenzióhoz közelít. Ez egy legalább annyira érdekes kihívás, mint amikor a Zichy ligeti zenepavilon alját kellett kirakni mozaikból, amiről nem maradt fenn egy kép sem. Csak terveket találtunk, az alapján lehetett dolgozni.”

A Palotai úti ház falára azért került rózsa, mert a társasház nevében is szerepel, ráadásul utal arra is, hogy az épület közel van a Rózsaligethez.

Mivel hozzám közel áll, ezért először kőben gondolkodtam, de aztán elvetettem az ötletet, mert túlságosan belesimult volna a ház falába. Bronzot vagy rezet nem tudtam volna elképzelni ehhez a modern épülethez, így esett a választás a saválló lemezre. Ez egy roppant hideg anyag, amit a vonalak lekerekítésével, a matt és a fényes felületek kontrasztjával egy kicsit fel lehet lágyítani.” – mondta Kocsis Balázs, majd hozzátette: a tervezésnél figyelembe kellett venni, hogy ne legyen túl nehéz a mű, mert szigetelésre rakják fel, másrészt tartós legyen, harmadrészt pedig álljon ellen a Palotai úton besuhanó szélnek.  – "A szabadidőmben, amikor látszólag nem csinál semmit az ember – például kutyasétáltatás közben – lehet ilyen problémákon gondolkodni.”

A dombormű elkészítése igazi csapatmunka volt: „A fő segítségem a bátyám és a sógorom, akik a műhelyben dolgoztak velem. A felhelyezésnél két fiatal lakatos volt a fő segítségem."

Kocsis Balázs bízik abban, hogy az alkotás kiállja az idő próbáját, és persze tetszeni fog a közönségnek!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek