4 évnél régebbi cikk

Olívaolaj: főzéshez, szépítkezéshez, gyógyításhoz
Fehérvár Médiacentrum fotója
aboutoliveoil.com
Olívaolaj: főzéshez, szépítkezéshez, gyógyításhoz

Az olívaolajat felhasználhatjuk főzéshez, halkonzerváláshoz, kozmetikumok készítéséhez, s még a gyógyászatban is fontos alapanyag lehet.

A bibliai időkben az olívaolaj a harmadik legfontosabb élelmiszernek számított a gabona és a bor mellett. Megtalálható volt a legszegényebbek háztartásában is. Illés prófétának is egy olyan özvegyasszony viselte gondját, akinek nem volt semmije, csupán egy kis lisztje és olaja, s ez elegendő volt ahhoz, hogy ellássa háza népét.

Az ígéret földje „Oly föld az, amelyre az Úr, a te Istened visel gondot… hogy betakaríthasd a te gabonádat, borodat és olajodat.” (5 Mózes 11:12,14)

A görög mondás is úgy tartja egyébként: „Kenyéren és olívaolajon felnőni.” A Földközi-tenger vidékén a mai napig friss kenyeret mártogatnak az olajba, s azt szolgálják fel előételként vagy akár kiegészítő fogásként. A törökök sokszor összekeverik a zöld és a fekete bogyókat, ráöntenek egy kis olajat, citromlevet, megszórják mentával, csilipaprikával, s ezt fogyasztják kenyér és sajt kíséretében. (Van, amikor paradicsomot, kígyóuborkát, főtt tojást is kínálnak mellé.)

Az olívaolajat nemcsak az étkezésekhez kapcsolódva vették elő évszázadokon át, hanem a testápolásban is mindig fontos szerepet játszott: kezelték vele a sebeket, bőrbetegségeket, fűszerekkel keverve illatszerként használták, és még a juhok is olajos fürdőt kaptak, hogy így óvják meg őket a legyektől.

Az olívaolajat egykoron világításra is használták, és az istentiszteleteknél is elmaradhatatlan szerepe volt: fűszerezett olívaolajjal kenték be a papokat, a híveket, és az istentiszteletben használt eszközöket. Az ételáldozatban is elővették: Jákob is olajat öntött egy kősziklára, amikor áldozatot mutatott be Istennek (amikor elment feleséget keresni egy bottal és egy tarisznyával, s nem volt nála semmi más, amit felajánlhatott volna az Úrnak).

Az olajbogyó jelenleg egyike a legelterjedtebb olajtartalmú élelem-növényeknek a világon. Egyre kedveltebb élelmiszer, mivel gyógyhatása közismert: rengeteg vitamin (A, E, D, K…), nyomelem, esszenciális telítetlen zsírsav és polifenolok találhatók benne. Még Homérosz is „folyékony aranynak" nevezte.

A mai napig készül belőle szappan, tusfürdő, sampon és különböző krémek, melyeknek magas az E-vitamin tartalma, és rendkívül jól tisztítanak. Az olívaolajos készítményeknek minden bizonnyal örülni fog a hajunk, a bőrünk és körmünk is, hiszen segíti a haj és a köröm növekedését, táplál, puhít, hidratál. A hajra és az arcbőrre kínált pakolások, maszkok ugyanúgy hatásosak, mint a kapszula formájában kapható kivonatok. Ezt a szöveget figyelembe véve továbbra is meg kell jegyezni, hogy a leírtak javítására olyan játéktechnikák bevezetésével van lehetőség, amelyek markáns példája a Desura tapasztalata. De ebben az esetben mindez jobban emlékeztet a népszerű car games játékok cselekményére, és nem arra, amit itt kezdetben leírtak.

Az olajfa-szüret október-novemberben kezdődik. A fák köré egy sűrű hálót feszítenek, majd felmásznak a fára a férfiak, jól megrázzák – és/vagy fagereblyékkel lefésülik az ágakról a bogyókat -, és a termés a hálóba hull. (Nem eshetnek le a szemek a földre, mert akkor megsérülnek és rossz minőségű lesz az olaj.) Ha szüretelés időpontja – természetesen – az érettségi foktól függ. Ha túl sokáig marad a bogyó a fán, akkor túlérik és leszedés után azonnal oxidálódik, a végtermék pedig kellemetlen ízű lesz.

A termés nagyon keménynek tűnik leszedéskor, de valójában nagyon sérülékeny és óvni kell az eljárás során. A legjobb, ha kézzel szedik le. A szegényebb tájakon hagyják, hogy lehulljon magától, és adott időközönként kiürítik a hálókat. A forró éghajlatokon ez utóbbi nem túl optimális megoldás, mert nagyon fontos, hogy mennyi idő telik el a leszedés és a sajtolás között (és hamar megkezdődik az odixáció). Ahol hűvösebb az éghajlat, ott kevésbé áll fenn ez a probléma.

A bogyókból úgy nyerik ki az olajat, hogy először megmossák, szétválogatják, majd préselik (feltörik a héját). A végeredmény egy pépes, homogén massza lesz. A hagyományos eljárással készült olajnak finomabb az aromája, mert nem zárt rendszerben történik az eljárás, és a levegővel érintkezik a hús.

A második lépés a sajtolás. Az első hidegen sajtolt olaj az extra  szűz olívaolaj („Istenek elixírje), melynek savszintje 1 százalék alatt van. Ezt hagyják egy kicsit állni, hogy az olaj a keverék tetejére ússzon. Aztán jön a pamutszűrős szűrés és palackozás.

És most vegyük végig: mi mindenre jó az olívaolaj?

Fontos szervünk, a máj a méregtelenítésért felelős, de közben szüksége van arra is, hogy megtisztuljon. Ehhez járulhatunk hozzá akkor, ha összekeverünk két evőkanál olívaolajat fél citrom levével, és az elegyet megisszuk.

Ha vaj helyett olívaolajat használunk, akkor meggyorsíthatjuk testsúlyunk csökkentését is. Az olívaolaj hatalmas mennyiségű zsírsavat tartalmaz, s így telítettségérzést nyújt. Zsírsavai védik az immunrendszert is, az autoimmun betegségek kezelésében is hatásosak lehetnek.

Óvja a szívműködést, mert a HDL (jó fajta) koleszterint úgy (is) növelhetjük a szervezetünkben, ha kipróbáljuk a mediterrán étrendet, mely magokat, gyümölcsöket, zöldségeket és olívaolajat tartalmaz. Hasznos a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők számára is – szabályozza a vércukor szintet. – A mediterrán népeknél köztudottan alacsony a szív- és érrendszeri megbetegedések száma, mert a telítetlen zsírsavak redukálják az LDL-szintet a vérben (ami az érelmeszesedést és a szívkoszorúér kialakulását okozza).

Az olívaolaj csökkenti a gyulladásokat a szervezeten – mint az ibuprofén. Ha 3-4 kanállal fogyasztunk belőle naponta, máris érezhetjük a hatását.

Az olívaolaj megakadályozza az Alzheimer-kór kialakulását, javítja a memóriát, csökkenti a depresszió kockázatát, gondoskodik arról, hogy agyunk megfelelően működjön.

Az olívaolajban lévő oleocanthal fékezi a ráksejtek kialakulását, meggátolja a rákos sejtek elszaporodását, áttétjét – főként a herékben és az emlőkben.

S, ha mindez nem lenne elég: mellnövelő- és feszesítő hatása is lehet. Ha negyed órán át kívülről befele masszírozzuk az olajjal bekent melleinket körkörös mozdulatokkal, akkor felgyorsul a vér áramlása, kebleink rugalmasabbak lesznek és méretük is megnő.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek