4 évnél régebbi cikk

Fehérvári zenekarokkal rajtol a Fehérvár Feszt a Nyolcas Műhelyben
Fehérvári zenekarokkal rajtol a Fehérvár Feszt a Nyolcas Műhelyben

Szeptember 13-án, pénteken kezdődik az igencsak hangzatos nevű Fehérvár Feszt, amelynek a Nyolcas Műhely ad otthont, és ahol kizárólag fehérvári illetőségű zenekarok lépnek fel. De hogy honnan is indult a rendezvény, és mit kell tudni róla, arról a buli főszervezőjével, Kiss Lászlóval beszélgettünk.

A hét elején, amikor a hétvégi programokat böngésztem igencsak impozáns nevű rendezvényre bukkantam, amelyről azon túl, hogy Fehérvár Feszt 2019. néven fut, nem sok mindent tudtam. Sőt, az a nem sok inkább a semmi határait súrolja. Így hát megkukkantottam a zenei parádé hivatalos eseményét, ahol szemet szúrt, hogy a Fehérvár Feszt egyrészt szeptember 13-15-ig tart, másrészt abban a Nyolcas Műhelyben lesz, amely manapság igencsak zúzós bulijairól híres.

Lassan összeállt a kép, így első utam a klub tulajdonosához, és egyben a hétvégi őrület főszervezőjéhez, Kiss Lászlóhoz vezetett, akit gyorsan kifaggattam a fehérvári buliról.

Mióta szerveznek Fehérvár Fesztet?

Maga a rendezvény évek óta létezik, és már több helyszínt megjárt Székesfehérváron belül. A fesztivál olyan kezdeményezés, amelynek az a lényege, hogy a székesfehérvári illetőségű zenekarok stílustól függetlenül fel tudjanak lépni kétnapos rendezvényen, be tudjanak mutatkozni a közönségnek. A kezdeményezés a Nyolcas Műhely előző és a Pucok Underground Club főnökétől, Izsay Donáttól jött, akitől az évek során fokozatosan vettük át a rendezvény főszervezői munkáit.

Mióta van a Nyolcas Műhelyben? Előtte hol volt?

A klub idén márciusban ünnepelte az öt éves fennállását, a rendezvényt pedig a nyitás óta egyetlen kivétellel itt rendeztük meg. Ez a kivétel egy Fezen klubos rendezés volt még a 2017-ben. Előtte a Fehérvár Fesztnek a Pucok kocsma adott otthon, valamint egy ízben a MOL Aréna Sóstó melletti parkolóban szervezték meg szabadtéren.

Milyen stílusú, illetve illetőségű zenekarok lépnek fel a Fehérvár Feszten?

A stílusok teljesen vegyesek, nincs megkötés, minden jelentkező helyi zenekart szívesen látunk, és kifejezetten örülünk annak, ha feltűnnek olyan stílusok is, amik ritkán fordulnak elő errefelé. A jelentkezések után, a programot azért úgy próbáljuk összerakni, hogy lehetőleg kicsit tematikus legyen. Azaz, ha vannak hasonló stílusú bandák, akkor ők egymás után játszanak, húzva ezzel egymás közönségét. Az idei évben huszonkét fellépő zenekarunk van a két nap alatt.

Kik lesznek az úgymond húzónevek?

Mivel csak helyi zenekar van, így azt mondom, hogy mindenki húzónév. A fesztivál ingyenes, így eljönnek a barátok, haverok, családtagok, ismerősök, kollégák, szóval mindenki, akinek valakije fellép. Ebből kifolyólag igencsak családias és dzsembori feelingje van ennek a két napnak. Nem egy kifejezett fesztivál, mert nincs "sztárfellépő", nincs nagyszínpad meg egyéb külsőségek, de a zenekarok mennyisége és a hangulat mindenképpen indokolja a fesztivál elnevezést. Mindig örömteli az, ha valaki nálunk a klubban vagy pont ezen a fesztiválon lép fel először közönség előtt. Sokat jelent nekünk, hogy segíthetünk valakinek elindulni a sikeressé válás útján. (A fellépők teljes listáját a Fehérvár Feszt 2019. hivatalos Facebook-oldalán találjátok - a szerk.)

Milyen visszajelzéseket kaptatok a korábbi Fehérvár Fesztekről?

A visszajelzések döntő többségben pozitívak. A zenekarok örülnek annak, hogy viszonylag nagyobb közönség előtt tudnak fellépni, valamint olyan emberek is megnézik őket, akik lehet, hogy egy önálló estéjükre nem jönnének el, mert nem feltétlen az ő stílusuk. A közönségnek szintén pozitív, hogy kvázi anyagi ráfordítás nélkül naponta tucatnyi zenekart nézhetnek meg, közben jó hangulatban tudnak poharazgatni az ismerősökkel.

De nem lenne teljes a kép, ha az árnyoldalakat nem említeném: mert tény, hogy ennyi zenekarnál nem játszhat mindenki annyit, amennyi az alap műsorideje egy önálló klubkoncerten, így limitált, harminc perces műsoridőkre vagyunk kénytelenek szorítkozni. Feszes a menetrend, ami szintén a zenekarok számából is adódik, de ez kellemes probléma, mert azt jelenti, hogy sok helyi zenekar van. Szerencsére a pro még mindig több, mint a kontra, így igyekszünk évről évre jobbak lenni nemcsak a rendezvény, hanem a klub szintjén is, és óriási szerencsénkre olyan közegben működünk, ahol a zenekarok és a közönség egyaránt partnerek ebben.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek