4 évnél régebbi cikk

Nem lehetetlen 122 évig élni
Fehérvár Médiacentrum fotójaNem lehetetlen 122 évig élni

Jó genetika, megfelelő életvitel és elképesztően nagy szerencse kell az ilyen hosszú élethez, ugyanakkor kutatók szerint igenis lehetséges az extrém magas életkor elérése.

Jeanne Calment. Érdemes megjegyezni a francia hölgy nevét, a "Mi a hosszú élet titka?" kérdéskörben etalon lehet a két évtizede elhunyt hölgy. Benne tisztelhetjük ugyanis a világ eddigi leghosszabb életű emberét, legalábbis azt az embert, akinek dokumentáltan hosszú élet jutott a Földön. A hölgy 122 évesen és 164 naposan hunyt el, most pedig egy alapos kutatás igazolta, igenis lehetséges az ilyen magas életkor elérése.

Maga a kutatás érdekes előzményeknek köszönhető, ugyanis orosz tudósok kétségbe vonták az asszony hosszú életkorát. Szerintük a Guiness rekordként számon tartott életkor egyszerű csalás, szerintük 1934-ben Jeanne Calment lánya, Yvonne felvette mellhártyagyulladásban elhunyt édesanyja személyazonosságát. Hogy miért? Az ok roppant prózai és emberi: hogy elkerülje az édesanyja halála után fizetendő hagyatéki adót. Az orosz kutatók tehát úgy vélték, igazából a 122 év és 164 nap nem egy, hanem kettő ember életkorát takarja.

A Demográfiai Tanulmányok Nemzeti Intézetének (INED) csapata megvizsgálta az orosz vádakat, ám nem tartotta megalapozottnak azokat. Mindeközben egy svájci-francia kutatócsoport is nagyító alá vette az esetet, a fellelhető adatok mellett igénybe véve a modern tudomány segítségét is. Nagyító alá vették a demográfiai és egészségügyi adatokat, illetve egy bonyolult matematikai modellt is ráeresztettek a témára. Az átfogó kutatásuk pedig kimondja: Igenis lehetséges elérni a 122 éves kort!

A Journal of Gerontology című folyóiratban publikált kutatás eredményét Francois Herrmann, a kutatócsoport vezetője összegezte. Elmondása szerint rekonstruálták az összes, 1875-ben - Jeanne Calment születése évében - Franciaországban született ember élettartamát, majd elvégezték ugyanezt a vizsgálatot azon utolsó korosztályon, amelynek már egyetlen tagja sincs az élők sorában, ez az 1903-ban születetteket jelenti. Valószínűségi arányokat figyelembe véve számították ki, mennyi esélye van annak, hogy valaki ilyen magas kort elérjen. Nos, statisztikailag ugyan kicsi az esély, ám nem nulla a végeredmény. Számításaik szerint maximálisan 119-123 évig élhet egy ember, viszont tízmillió 100 éven felüli ember közül egyetlen egynek van esélye 123 évig élni. Hozzátette, Calment örökletes tényezők és az életvitel szerencsés kölcsönhatásának köszönhetően érte meg a magas kort. Halála óta egyébként egy ember már megélte a 119, öt másik pedig a 117 évet, vagyis nem ritka és lehetetlen az extrém magas életkor elérése.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek