4 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Honvédfesztivál, Sárkányhajó Fesztivál, Pokróc Piknik és Kutatók Éjszakája
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvári programok a hétvégére: Honvédfesztivál, Sárkányhajó Fesztivál, Pokróc Piknik és Kutatók Éjszakája

Bár már egy ideje a nyakunkban csücsül az ősz, az éjszakák kivételével még nem igazán érezhetjük hűsítő hatását. Ennek és persze a hébe-hóba előbukkanó napsütésnek köszönhetően ismét számos szabadtéri fehérvári (és túli) programmal üthetitek el az időt a fáradt hétköznapok után: többek között megleshetitek a Honvédfesztivál történelmi előadásait, szurkolhattok a Sárkányhajó Fesztiválon, netalán piknikezhettek még egy utolsót a Béke téri parkban vagy a nagy ujjongások után mozizhattok egyet a Zichy ligetben.

Fesztivál: X. Honvédfesztivál
Mikor?: Szeptember 23-29., hétfő-szombat  
Hol?: Pákozd

Bár már javában tart a tizedik alkalommal megszervezett Honvédfesztivál, a hétvégén jön csak a java, ugyanis számos történelmi programmal és látványos csatával várják az érdeklődőket. A Honvédfesztivál programsorozatot az 1848. szeptember 29-i pákozd-pátka-sukorói csata tiszteletére bonyolítják le, pénteken pedig a sorsdöntő ütközetet megelőző sukorói haditanács 171. évfordulójára szerveznek megemlékezést a szervezők.

Szombaton elsősorban a családokat várják a Katonai Emlékparkba, ugyanis kitűnő szabadtéri programnak ígérkezik a Csatatéri sokadalom - honvédelmi, katonai hagyományőrző és családi nap, amely során a török idők zsoldos hadviselésétől, a 16-17. századi tűzfegyvereken, a hídi csata bemutatásán és az 1848-as honvéd gyalogsági, alaki és harcászati bemutatón keresztül, egészen a tűzszerész robot működéséig számos előadással ismerkedhetnek meg a kíváncsiskodók. Végül vasárnap a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség, illetve az Ifjú Nemzetőrök hathatós közreműködésével a csata megelevenítésével zárul a népszerű fesztivál.

Fesztivál: XIV. Székesfehérvári Sárkányhajó Fesztivál
Mikor?: Szeptember 27-28., péntek-szombat 8:00
Hol?: Csónakázó-tó

A hétvégén kerül sor az általam legjobban várt eseményre, a sárkányhajó sport idei utolsó, szezonzáró összecsapására, a tizennegyedik alkalommal lebonyolítandó Székesfehérvári Sárkányhajó Fesztivál és Nebuló Kupára. A sárkányhajósok - nem titkoltan - szeretnek Székesfehérváron versenyezni, ugyanis a sprint verseny és a kétezer méteres futamok a sok trükkös kanyar miatt igencsak látványos összecsapásokkal kecsegtetnek.

Szeptember 27-én, pénteken tartják az első versenynapot, amely során - mint minden évben - a Székesfehérvári Nebuló Kupát láthatja a nagyérdemű. Szeptember 28-án, szombaton viszont már a felnőttek veszik át a gyeplőt, a résztvevő csapatok pedig már kilenc megmérettetést követően érkeznek varosunkba, hogy még egyszer odacsapjanak a hullámoknak.

Tudomány: Kutatók Éjszakája
Mikor?: Szeptember 27., péntek
Hol?: Fehérvár több helyszínén

Szeptember 27-én pénteken országszerte mintegy kettőszáz helyszínen lesznek programok a Kutatók Éjszakája jóvoltából. Székesfehérváron az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán többek között a drónok világába tekinthetnek be az arra fogékonyak, lesz retró játékkuckó, továbbá a korábbi nagy sikerek után idén is látogatható a pneumatikus játékterem. A Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa a székesfehérvári utcai órák világába kalauzol a Belvárosban, az egyetemen pedig a designkommunikációról is tartanak előadást.

A Grundfosnál ismét tartanak éjszakai gyár- és labortúrát, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalban pedig rendkívül érdekes ízes, szagos és színes érzékszervi vizsgálatokkal, mikroszkópos kártevő felismeréssel várják az érdeklődőket. A Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgálóban a távcsöves bemutatókon túl zsinóros és számítógépes égboltméréssel várja a látogatókat. A Logiscool Székesfehérvár pedig elsősorban az olyan családokat és gyerekeket hívogatja, akik kíváncsiak arra, mit is csinál egy programozó.

Fesztivál: Ujjé, a Ligetben jaj de jó! 
Mikor?: Szeptember 28., szombat 15:00
Hol?: Zichy liget

A hétvégén tizenkettedik alkalommal szervezik meg a Székesfehérvári Civil Napot, alias az Ujjé, a Ligetben jaj de jó! elnevezésű programot a Zichy ligetben, amely során a közel harminc kitelepülő civil szervezet interaktív és érzékenyítő foglalkozásokra, közös játékkészítésre és hangszerbemutatóra várja az érdeklődőket. A nap folyamán egészségközpontú, történelmi tematikájú, környezet- és természetvédelmi programokkal is találkozhatnak, de lesz a ligetben kisállatbemutató is.

Ezen kívül a szervezők színpadi programokkal is készülnek: a Székesfehérvári Szív Egyesület bemelegítő tornája után a Pitypang zenekar gyermekkoncertjét láthatják az érdeklődők, végül Ferenczy-Nagy Boglárka és Kun Balázs koncertje zárja a műsort a Zenepavilonban. A Barátság mozi közreműködésével ingyenesen kertmozizhatunk, a vetítendő filmet a Fiatalok Fehérvárért Egyesület szavazással választotta ki, így a Pompon klub (kritikánkat itt olvashatjátok) című mozit láthatják az érdeklődők.

Sport: I. SZALO - Szedd a lábad az oviért! jótékonysági futás
Mikor?: Szeptember 29., vasárnap 15:00
Hol?: Bregyó közi Regionális Atlétikai Központ

Szeptember 29-én, vasárnap a Bregyóba várják azokat a lelkes sportszeretőket, akik amellett, hogy élnek-halnak a futásért, a jótékonysággal sem állnak hadilábon, ugyanis a Szedd a lábad az oviért! kezdeményezésben a Felsővárosi Óvoda alapítványát támogathatják a résztvevők. A program délután három órakor nyitja meg a kapuit, amikor is az Ovi futam hatszáz méteres távjával kezdődik az akció, de lesz suli futam, illetve három és öt kilométeres táv is. Az az óvoda/iskola pedig, ahonnan a legtöbb gyermeket nevezik, ajándékban részesül. A jótékonysági futásra a helyszínen tudtok majd nevezi, amely során a rajtszámaitokat is kézhez kapjátok. További információkat a futásról itt találhattok.

 

Gasztro: Béke téri Pokróc Piknik
Mikor?: Szeptember 29., vasárnap 15:00
Hol?: Béke tér

Úgy néz ki, hogy nagyon bejönnek nektek ezek a piknikes programok, ugyanis tavasztól kezdve Fehérváron számos alkalommal szerveztek fűre kitelepülős mulatságokat. Viszont van egy rossz hírem, a vasárnap három órakor kezdődő rendezvény lesz az idei utolsó piknik, így azt javaslom, ha az időjárás is engedi, hogy a hétvégén a Béke tér felé vegyétek az irányt, és ne spóroljatok a pokrócon! A vidám eseményt a Pitypang mesezenekar gyerekkoncertje nyitja, majd a Figura Bábszínház felnőtteknek is szóló tárgyjátékos előadása következik, ahol hétköznapi használati tárgyakkal adnak elő négy jól ismert Grimm-mesét. Ezeken  kívül hallhattok még öko tippeket, elcsíphettek középkori bemutatót, majd ha eleget ücsörögtetek, akkor Tibiton retró slágerei is megrázhatjátok magatokat. 

Mozi:  A Wall Street pillangói
Mikor?: Szeptember 26-tól
Hol?: Cinema City Alba

Nem ismerős ez a cím valahonnan? De bizony, ez A Wall Street farkasa kőkemény majmolása, és sajnos nem ez volt az első eset. Az emberek nem hülyék, és sajnos már a névválasztásból is simán le lehet szűrni, hogy milyen alkotással is állunk szemben. Azért bevallom őszintén a kedvcsináló kissé felcsigázott, ám nem feltétlenül a sztori miatt, ugyanis tisztán látszik, a készítők is levágták, hogy ha a férfiakat is be akarják vonzani egy csajos mozira, igencsak ki kell pakoltatni mindent a kirakatba a lelkes színeszekkel. Persze nem ízléstelenül (hova gondoltok?), hanem ha már a lányok amúgy is sztriptíztáncosokat keltenek életre, akkor csak hangyányival kell mélyebbre engedni a dekoltázst. Ja igen, és Jennifer Lopez is játszik benne. Ezzel kellett volna kezdjem, nem de?

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek