4 évnél régebbi cikk

Vadállat, haszonállat, kiskedvenc? Október 4-e az állatok világnapja
Fehérvár Médiacentrum fotója
Tóth Gabriella
Vadállat, haszonállat, kiskedvenc? Október 4-e az állatok világnapja

Imádjuk a skatulyákat, az állatokat meg miért ne szorítgatnánk ilyen-olyan címkék alá attól függően, hogy éppen milyen hasznunk(?) van belőle. Jól van ez így? Vagy így szeretünk? Csupa kínzó kérdés...

Az állatok világnapja egyben Assisi Szent Ferenc halálának napja és emléknapja is. Nem véletlenül lett ő az állatok védőszentje, hiszen már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen. 

De vajon szeretünk-e vagy csak használunk? A kiskedvencet, mert szebbé teszi a napjainkat és űzi a magányt, a haszonállatot, mert finom a húsa? A vadállatot meg csak úgy elfogadjuk, mert végülis ő is itt él a Földön. Sarkított lenne ez így? Talán igen.

Vagy az állatok/állatunk iránti szeretet ott kezdődik, hogy a kutyát nem láncra verve hagyjuk a havazásban, napsütésben, fagyban és agyforraló negyven fokban? Vagy ott, hogy adunk neki enni és néha megsimogatjuk? Ez szeretet? Vagy csak lelkiismeretünk megnyugtatása, hogy nem felejtkeztünk el valakiről, akinek az élete nagyban tőlünk függ?

Esetleg attól szeretjük kedvencünket, hogy kisruhába bújtatjuk télen, meg papucsot húzunk a lábára, hogy a só ki ne marja a tappancsát, és megvesszük neki a speciális tápot, ha szüksége van rá? Mert tudjuk, hogy ez jó neki.

Vagy az állatok iránti szeretet ott kezdődik, hogy időt, energiát és pénzt nem sajnálva segítünk azokon, akiket gyermekszoba nélkül felnőtt, lelkiismeret nélküli, önző kevésbé állatszerető embertársaink megnyomorítanak, kidobnak? Vagy ez megint egy másik véglet? Véglet, vagy felelősségvállalás a mások miatt is?

Lehet egyáltalán fokozat vagy különbség szeretet és szeretet között? Hogyan kell vajon jól szeretni egy állatot? Feltétel nélkül, önmagáért. Tudunk így szeretni? Vagy így szeretünk többségében, ha a szélsőségeket nem számítjuk?

Vajon ha gyerekként nem láttuk, tanultuk meg az állatok feltétel nélküli szeretetét és tiszteletét, akkor felesleges és elvesztegetett minden szó? Vagy az állatszeretet, és a példamutatás ott és úgy (is) kezdődik, ahol a Munkácsy Mihály Általános Iskola közössége teszi, vagyis hogy az állatok világnapja alkalmából mindenki beviheti kiskedvencét a tanintézménybe? Ők vajon már tudják és meg is mutatják a társaiknak, hogy az állat nemcsak egy valami az életükben, hanem egy társ, egy élő, érző lény speciális igényekkel? Szerintetek hol kezdődik az állatok szeretete, tisztelete?

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek