4 évnél régebbi cikk

Mit tegyünk a férfiak fejbőr problémái ellen? - 2. rész
Fehérvár Médiacentrum fotója
hairfinder.com
Mit tegyünk a férfiak fejbőr problémái ellen? - 2. rész

„Családi vonás!” - legyintenek sokan, hiszen már nagypapa, apuka is kopaszodó fejtetővel rendelkezett mindig is. Pedig ha már a gyerek kamaszkorában észnél vagyunk és odafigyelünk a fejbőrére, egyáltalán nem biztos, hogy neki is örökletesen így kell élnie!

Legutóbbi alkalommal azt elemeztük ki, Mit tegyünk a férfiak fejbőr problémái ellen? Álland Tünde hajgyógyász, fodrásszal. Ezúttal ezt a témát folytatjuk azzal, mit vegyünk észre már gyerekkorban a kisfiúk fejbőrén, és mit tehetünk, ha örökletes kopaszodásról vagy más fejbőrbetegségről tudunk a családban.

„Járt hozzám egyszer egy tinédzser fiú, akinek gyönyörű, dús, göndör fürtjei voltak. Tizenöt-tizenhat éves korában egyszer csak észrevettem, hogy kevesebb, vékonyabb a haja. Feltűnt, hogy korpásodik a fejbőre, erős seborrhea alakult ki nála. Felhívtam rá a figyelmét, hogy azt kezelni kéne, mert ez is elindíthatja a vékonyodó hajszálaknak a hamarabbi kiesését. Nem hallgatott rám, és egy-két évvel később el is kezdődött nála az a tipikus „mikiegeresedés”, amikor a férfiaknak a homloknál kezd felcsúszni a haj kontúrvonala. Látványosan kevesebb volt már a haja fönt, mint a tarkóján. Ezért fontos már fiatalon is odafigyelni, mert egy rosszul megválasztott hajápoló szer már ilyen korán is komoly károkat okozhat. A legszélsőségesebb esetem egy hétéves kisfiú volt, aki már foltosan kopaszodott. Ezt akár egy óvodai trauma is okozhatja! Vagy éppen egy fel nem derített ételallergia. Ezért érdemes kivizsgáltatni, nincsenek-e felszívódási rendellenességei. Ennek a tünetei is megjelenhetnek a fejbőrön.”

Hiszen egy fiatal sem biztos, hogy úgy figyel az étkezésére, ahogy kéne (gondoljunk csak a gyorséttermi vasárnapi ebédekre). Aztán a középiskolai felvételi, az új iskola, környezet, tanárok, barátok – ez mind-mind stresszel járó változás. Ilyenkor már az anyagcsere folyamatok, a tápanyag felszívódása sem úgy működnek, mint azelőtt. Ennek pedig jönnek az intő jelei, ahogy az említett kamasz fiú esetében is.

Mégis sokan könnyen veszik félvállról a korpásodást, kopaszodást, hiszen a felmenőkkel is így volt a családban, egyszerűen betudják az örökletes tényezőknek. „ Ezek nem is feltétlenül betegségek, ezek állapotok, amelyeket meg lehet szüntetni, csökkenteni lehet. De valahogy sokan a fontossági sorrend végére teszik, mert ez csak a hajuk.”

Hogy mi okoz problémákat a gyerekek fejbőrén? "Az örökletes tényezőkön túl számít, hogy milyen készítményeket használnak, milyen a szervezetük állapota, a hormonegyensúlyuk, és milyen lelki hatások érik őket. Nincsenek ezzel másként sem a nők,sem a férfiak, már egészen kisgyerekkortól kezdve."

Egy tinédzser esetében még a szülő felelőssége, hogy ha tud ismert problémákról a felmenőknél, akkor jobban odafigyel gyerek állapotára. Már gyerekkorban is léteznek megfelelő terápiás készítmény a korpás, ekcémás fejbőr kezelésére. Az örökletes gén hatását, mely által hamarabb kopaszodna, jelentősen lehet késleltetni megfelelő fejbőr ápolással.

"Maga a vizsgálat is eléggé intim. Fel kell tennem néha olyan kérdéseket is, amikre nem biztos, hogy fel vannak készülve, hiszen „csak” egy hajvizsgálatra jönnek. Voltak olyan szituációk is, amikor bele kellett kérdeznem a szexuális életükbe, de hallottam olyan esetről is, ahol a szülőket ki kellett küldeni, mert egyértelműen látszott a fejbőr és a hajhagymák állapotán, hogy drogokat használ a gyerek."

Tünde hozzátette: a hajgyógyászok a külső okokat próbálják megszüntetni, csökkenteni, javítani. Ahhoz viszont, hogy tartósan megszűnjenek a tünetek, hajbetegségek, az már az adott ember életmódján, életfelfogásán, teljes egészségügyi állapotán is múlik.

Sorozatunkban rendszeresen kaphattok tanácsokat a haj egészségével kapcsolatos kérdésekben Tündétől.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek