4 évnél régebbi cikk

Szavazzatok a fehérvári Mörkre, hogy ők legyenek az MTV EMA hazai győztesei
·ZeneMörk·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaSzavazzatok a fehérvári Mörkre, hogy ők legyenek az MTV EMA hazai győztesei
·ZeneMörk·Utolsó frissítés: undefined

A napokban robbant a bomba, miszerint a Székesfehérvárhoz sok szállal kapcsolódó Mörköt is jelölték az MTV EMA zenei díjra. Persze innentől minden rajtatok áll, ugyanis szavazással döntik el, hogy ki lesz az elismerés 2019-es magyarországi győztese. Hajrá, hajrá!

Október 3-án érdekes poszt jelent meg az MTV Hungary Facebook-oldalán, miszerint elindult a 2019-es MTV EMA-szavazás. Ez mind szép és jó, ám akkor pattantam fel a székemből igazán, amikor megpillantottam, hogy a Mörk is a jelöltek között szerepel, így a márciusi Junior Artisjus-díj mellett újabb elismerést zsebelhetnek be.

És hogy ez miért érdekes nekünk? Hát azért, mert a főleg Stand-Up Jazzben és Filozofikus Popban nyomuló banda több tagja is erősen kötődik a Székesfehérvárhoz, frontemberük Zentai Márk, illetve billentyűsük Novai Gábor is városunkban tanult, míg dobosuk, Szabó Dániel Ferenc itt is született.

Az MTV Europe Music Awardsról (EMA) röviden azt kell tudni, hogy európai könnyűzene legrangosabb díjaként tartják számon. Az első ceremóniát 1994-ben Berlinben, a berlini fal leomlásának ötödik évfordulóján, az MTV Video Music Awards európai alternatívájaként tartották meg. A nyerteseket 2007 óta a közönség szavazhatja meg, ezzel kívánták közelebb hozni a rajongókat a megmérettetéshez.

Voksolni az MTV hivatalos oldalán tudtok, ahol a Mörk, a Hősök, Jummodaddy, Király Viktor és Kállay Saunders András közül választhattok, hogy szerintetek ki érdemli meg legjobban a zenei elismerést. Miután leadtátok a szavazatotokat, öt másodperces visszaszámláló jelenik meg, amely lejárta után ismételten rá tudtok bökni kedvenc előadótokra (természetesen a Mörkre). Ja igen, még bőven van időtök, ugyanis október 20-án éjfélkor zárják le a szavazást.

A nemzetközi listán Ariana Grande hét kategóriában is a jelöltek között szerepel, a fiatal énekesnő többek között a legjobb videó és legjobb előadó díját is bezsebelheti idén olyan sztárokkal versenyezve, mint J Balvin, Miley Cyrus, Shawn Mendes és Taylor Swift. Rájuk egészen november 2-án szintén éjfélig lehet voksolni a világ bármely tájáról.

A 2019-es MTV EMA-nek a spanyolországi Sevillában található Fibes rendezvényközpont ad otthont november 3-án, vasárnap, magyar idő szerint este hét órától. Az MTV összes platformján élőben közvetíti a neves díjátadót, így világszerte több mint száznyolcvan országban követhetik figyelemmel az eseményt a zeneszeretők.

Természetesen kíváncsiak voltunk, hogyan reagált a Mörk, amikor megtudták, jelölték őket az MTV EMA-díjra, így megkerestük őket, majd az együttes dobosát, Szabó Dániel Ferencet faggattuk egy kicsit:

Mi alapján kerültetek fel az MTV EMA listájára?

Sok szempontot vesznek figyelembe. Nálunk nyilván nem a hallgatottság számított - hiszen vannak nálunk sokkal ismertebb zenekarok is -, viszont a szakmán belüli megítélésünk itthon és külföldön is nagyon jó szerencsére. Az elmúlt években olyan nagy külföldi fesztiválokra jutottunk el, mint a hamburgi Elb Jazz Festival vagy a Leverkusener Jazztage. Ez a teljesítmény úgy tűnik megért egy jelölést.

Hogyan fogadtátok, hogy jelöltek titeket?

Először kétkedően fogadtuk, hogy nekünk egyáltalán van-e itt helyünk, de igazság szerint nagyon örülünk neki, és mindent megteszünk, hogy sikerüljön megnyerni a kategóriát. Ebben az esetben elvinnénk Székesfehérvár város zászlaját is az átadóra, hiszen a zenekar nagyon sokat köszönhet a városnak.

Mit gondolsz, miben változik a zenekar megítélése mind szakmailag, mind a közönség szemében, ha megnyeritek az elismerést?

Ezeken nem gondolkodunk, mi csak arra koncentrálunk, hogy hiteles, illetve önazonos zenét készítsünk, és hogy ezt minél izgalmasabban adjuk elő élőben. Amennyiben nyerünk, az bizonyára hatással lesz a zenekarra, de igazából már a jelölés is nagyon megtisztelő.

Mit tartogat a jövő a Mörk számára?

Idén tavasszal jelent meg a legújabb lemezünk, de most ősszel már dolgozunk új dalokon. A következő egy hónapban itthon, Németországban, Lengyelországban és Izlandon is koncertezünk, de szeretnénk jövőre újabb területeken felbukkanni. Ezek most egyelőre tervek, reméljük hamarosan konkrétumokról számolhatunk majd be.

 

Ha minden megvan, akkor irány voksolni, és hajrá, Mörk!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek