4 évnél régebbi cikk

Vajon két Will Smith megfér egy csárdában? - Gemini Man kritika
Fehérvár Médiacentrum fotójaVajon két Will Smith megfér egy csárdában? - Gemini Man kritika

A héten végre bemutatták a hazánkban forgott Gemini Mant, amellyel Will Smith újra a mozivásznon keresztül próbálja meghódítani a kissé elhanyagolt rajongói szívét - ugyanis nem mostanában láthattunk tőle épkézláb produkciót. És mindezt nem egyedül teszi, ugyanis a film története szerint nem egy, hanem mindjárt két The Fresh Prince-t is elcsíphetnek a nézők, ám ez elég lesz a sikerhez? Nézzük, hogyan teljesített nálunk a Gemini Man! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Nektek is feltűnt, hogy mintha Will Smith mostanában nem nagyon találná a helyét Hollywoodban? Mármint látszólag igencsak jól érzi magát, ám az elmúlt néhány évben olyan pocsékul válogatta a filmjeit, hogy az már külön művészeti ágazatot súrol. Ha meg mégis valami jó falat akadt a hálóján, akkor olyan semmilyen produkciót tett az asztalra, hogy sokszor a mozi után simán elfelejtettem Will Smith jelenlétét. Pedig aztán nem akárhogyan robbant be a köztudatba.

A Kaliforniába jöttem című jópofa sorozatot szerintem senkinek sem kell bemutatnom, ugyanis egyrészt nálunk is ezerrel nyomatták a TV-k, másrészt szinte minden filmrajongó tudja, hogy ezzel a szériával indult be Kovács Vilmos karrierje.

Majd olyan legendás mozikban tűnt fel, mint a Bad Boys - Mire jók a rosszfiúk?, a A függetlenség napja, a Men in Black - Sötét Zsaruk, az Én, a robot, A boldogság nyomában és a Legenda vagyok, ám például a 2013-as A Föld utánban már érezhetően elindult a lejtőn, és mintha azóta sem állt volna meg. Pedig Will személyében igencsak tehetséges és karizmatikus színészről beszélünk, ám valami látványosan megtört nála, és nem tudom, hogy valaha visszatalál-e régi önmagához. Nincs igazam? Akkor mondjátok el, hogy milyen alkotásokban szerepelt 2013-tól kezdve. Ugye, hogy ugye.

Na, de talán majd a Gemini Man visszaállítja a renoméját, ugyanis olyan film élére kérték fel, amely forgatókönyvének első változata már húsz évvel ezelőtt is riogatta a producereket, ám akkor még nem állt rendelkezésre olyan CGI-technológia, amellyel csont nélkül le lehetett volna zavarni a produkciót. Majd most.

Sztori

Henry Brogant (Will Smith) a világ leghalálosabb bérgyilkosaként tartják számon, aki hátborzongató módszerekkel és precizitással teszi el láb alól azokat, akik kényelmetlenséget okoznak az amerikai kormánynak. Igen ám, de egy szép napon, miután bejelenti visszavonulását, azzal kell szembesülnie, hogy rendesen átvágták a palánkon, és mivel számos titok tudója, még saját (volt) kenyéradói is el akarják tüntetni a föld színéről.

Ebben a kaotikus helyzetben Henry természetesen menekülőre fogja a dolgot, ám a nyakába varrt mesterlövész egyáltalán nem könnyíti meg a dolgát. Hát amikor kiderül, hogy nem más keseríti meg az életét, mint saját maga fiatalabb kiadása, akkor szabadul csak el igazán a pokol! 

Karakterek

Ha már a bevezetőben ennyire szétszedtem szegény Will Smith-t, akkor ezúttal is szeretnék bocsánatot kérni, ugyanis a Gemini Manben nyújtott alakításával igencsak rám cáfolt. Nem mondom, hogy élete játékával kápráztatott el, de simán hozta a tőle megszokott jobbféle minőséget, azt amilyennel anno berobbant a köztudatba. 

És a Gemini Man nem csak a technológia miatt mérföldkő, hanem ebben a moziban érhetjük először tetten az öregedőben lévő Willt, amelynek számos alkalommal ő is hangot adott. Nem tudom ti hogy vagytok vele, de nálam ezzel a húzással simán elvitte a produkciót. Na, meg azzal is, hogy közben jó pár évvel fiatalabb képmása flangált a képernyőn. De erről majd később.

Rajta kívül feltűnt még Clive Owen is, aki kisujjból hozza a helyi rosszfiút, de feltűnik Benedict Wong is, akit legutóbb a Bosszúállók: Végjátékban láthattunk tömegverekedni (igen, a másik mágus Benedict Cumberbatch mellett). Szó mi szó, szép kis szereplőgárdát sikerült összehozniuk a készítőknek, amivel sajnos nem mindig tudtak jól gazdálkodni.

Összegzés

Így a mondandóm végére annyi mindent gyűjtöttem össze a fejemben, hogy sanszos, valamit biztosan ki fogok hagyni. Szóval a Gemini Man nem lett rossz alkotás, és ezt nem csak azért mondom, mert a mozi háromnegyedét Magyarországon forgatták. Igen, emiatt reklámozták agyon a filmet a hazai médiumok.

A Gemini Man olyan technológiával próbálkozik, amilyet eddig még nem láthattunk, azaz szinte végig a megfiatalított Will Smith-szel operál miközben a nagy öreg is osztja az igét. Így egy mozi áráért két Vilmost is elcsíphettek, egyet a jelenkorból, egyet pedig valamikor az első Bad Boys-film környékéről idecsempészve. Az ötlet pazar, a kivitelezés viszont hagy maga után némi kívánnivalót: egyes jelenetekben annyira élethűre sikeredett a CGI, hogy nem győztem kapkodni az állam után, majd két sarokkal később már A múmia visszatérben látottak sejlettek fel előttem. Szóval van még mit csiszolni rajta.

Ettől függetlenül egyszer mindenkinek ajánlom, de készüljetek fel arra, hogy a 120 fps-nek köszönhetően olyan élményben lehet részetek, mintha egy ablakon néznétek ki a természetbe. Azaz brutálmód valósághű lett a buli. Ezen kívül Will Smith mindkét figurájának játéka a szebbik korszakát idézi, így a rajongók ismételten azt a színészt láthatják, aki miatt pár évvel ezelőtt még kérdés nélkül indultak a moziba.

Sajnos az akciójeleneteket kicsit szűken mérték, ám amiket kaptunk, azok igazán pörgősre sikeredtek, és a történettel sem vesztem össze. A Gemini Man korrekt alkotás lett, amely tökéletes kikapcsolódást nyújthat az egész családnak. Szóval irány a mozi, nem fogjátok megbánni!

10/7 - Az új technológia látványos, ám önmagában édeskevés a sikerhez

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek