4 évnél régebbi cikk

Már most készül a Posta a karácsonyi rohamra
Már most készül a Posta a karácsonyi rohamra

Egyre többen rendelnek külföldi oldalakról karácsonyi ajándékot. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján előfordulhatnak olyan napok, amikor akár 250 ezer küldemény is érkezik hazánkba. Hogy ezek mindegyike időben és jó helyre kerüljön, a Magyar Posta Zrt. és a Nemzeti Adó és Vámhivatal is felkészült a rohamra.

Az előző évhez képest újabb tíz százalékkal növekedhet a csomagok száma, elsősorban a nemzetközi online rendelések miatt. Ezek kézbesítését a Magyar Posta végzi, és már most készülnek a rohamra, hiszen az adventi időszakban az éves csomagforgalom negyven százaléka koncentrálódik.

"Ilyenkor veszünk fel plusz embereket csak erre az időszakra, használunk kölcsönzött munkaerőt, illetve igyekszünk a túlórákat is úgy használni, hogy az úgynevezett negyedéves keretbe beleférjünk. Ilyenkor azért jóval gyakrabban fordul elő túlóra, mint az év egyéb szakaiban. Ez a humán oldal. Logisztikai oldalról pedig vannak olyan depóink, ahol nagyobb helyet szabadítunk fel, hogy legyen terület a megnövekedett csomagmennyiségnek, postákon plusz csomagpultokat nyitunk, hogy gyorsabban történjen az átvétel" - mondta el Panulin Ildikó, a Magyar Posta szóvivője.

A külföldi rendelések javarészt Kínából érkeznek, amelyek átfutási ideje 6-8 hét is lehet. Előfordulhat, hogy a küldeményt vámkezelni kell, emiatt a rendelésnél szerencsés, ha a csomagon szerepel a megrendelő telefonos vagy e-mail elérhetősége.

"50 euró fölött vámot, 22 és 150 euró között áfát kell fizetni. Ilyenkor előfordulhat az, hogy megakad a postacsomag, mivel a Magyar Postát kell meghatalmazni ennek a vámkezelésével, és hogyha nincsen rajta a csomagon, hogy kit tudnak elérni, nem tudják jelezni megrendelőnek. Ilyenkor a csomag ott vesztegel a Postán" - figyelmeztet Rozs Viktor, a NAV Fejér Megyei Adó-és Vámigazgatóságának főosztályvezetője.

Borítókép: pixabay.com/3D Animation Production Company
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek