4 évnél régebbi cikk

Már a Google is ráhajt a banki szolgáltatásokra
Fehérvár Médiacentrum fotójaMár a Google is ráhajt a banki szolgáltatásokra

Napjaink egyik húzóágazata a pénzügy és az informatika. Ha ezt a kettőt összekötjük, akkor abból egyenesen következik az, amit mostanában úgy hívunk, hogy fintech. Ennek egyik legjobb bizonyítéka, hogy a világ egyik legnagyobb vállalata, a Google is - igaz nem is kevés késéssel, de - beszáll a fintech-bizniszbe.

Az elmúlt hetek egyik legérdekesebb gazdasági vagy talán informatikai, esetleg pénzügyi (a kívánt rész aláhúzandó) híre, hogy a Google - talán megirigyelve a Revolut, a Curve és társai sikereit - maga is beszáll a pénzügyi szektor világába. A hírt a múlt héten a Wall Street Journal írta meg, és azóta sokan találgatnak, hogy mire is készülhet a keresőóriás.

A Google célja nyilván nem más, mint hogy még több lábon állva egyre teljesebb szolgáltatásokkal bírja kiszolgálni az amúgy sem kicsi felhasználó táborát. No, meg nyilvánvalóan nem akar lemaradni a pénzügyi világ napjainkban megfigyelhető, hirtelen megindult technológiai fejlődésében.

Ez a fejlődés már nekünk itthon sem annyira számít újdonságnak. Az idei év lassan másról sem szól, csak hogy a fintech cégek újfajta pénzügyi megközelítései mennyire bírják egyszerűbbé, gyorsabbá és nem utolsó sorban átláthatóbbá tenni a hétköznapi emberek számára is a pénzügyi világ dolgait.

A banki szolgáltatások változása a PSD2 irányelv szerinti pénzügyi biztonság növelésén túl az azonnali pénzátutalás klasszikus bankokban történő bevezetését is érinti. Ugyanakkor azt is láthatjuk, hogy a hagyományos banki csatornák mennyivel nehézkesebben, és főleg drágábban működnek, mint a fintech-cégek megoldásai.

A fintech-megoldások szépen lassan beszivárogtak a hétköznapjainkba. Ennek egyik legsarkalatosabb ténye, hogy az egyik ilyen óriás, a Revolut alig egy év alatt negyedmillió új ügyféllel lett gazdagabb csak itthon. A hazai felhasználók is egyre nyitottabbak a modern és új pénzügyi szolgáltatások iránt.

Google Cache

A Google Cache névre keresztelt pénzügyi szolgáltatása a hírek szerint jövőre indulhat. A Cache nem összekeverendő a Google fizető szolgáltatásával a Google Pay-jel, amely a hírek szerint talán a jövő év elején hazánkban is végre hivatalosan is elérhető lesz.

A Cache átutalási betétszámlát kínáló pénzügyi rendszer lesz, amelyben a techcég együttműködő banki partnerei biztosítják a szolgáltatásokat az ügyfeleknek. A Google fizetési megoldásokért felelős vezetője a Wall Street Journalnak elmondta, hogy törekednek a megszokott banki megoldásoknál sokkal ügyfélbarátabb szolgáltatás nyújtására.

A Google a Google Payen keresztül kínálja majd a folyószámlát, és a szolgáltatást a Citigrouppal és a Stanford Egyetem hitelszövetkezetével közösen indítanák el. A valós banki tevékenységeket ezek a vállalatok intéznék, a Google csak a kényelmi szolgáltatásokat, az egyéb extra lehetőségeket végezné házon belül, illetve különböző promóciókkal kötné magához már meglévő és leendő ügyfeleit.

A Cache elindítása annak fényében, hogy már a Facebook és az Apple is bejelentette hasonló szolgáltatásainak indulását, nem meglepő. Világunk egyre inkább halad a virtuális térben létező fizetési eszközök irányába - még akkor is, ha a fizikai fizetőeszközök jó ideig még velünk maradnak. Azonban a jövő futurisztikus, kicsit utópisztikus világképében talán már a forint sem szerepel, nemhogy más, komolyabb fizetőeszköz.

A kérdés csak az, hogy a nagy mesterséges intelligencia, a leendő Big Brother mennyi információt is tárol majd nemcsak böngészési szokásainkról, hanem a pénzügyi tevékenységeinkről?

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek