Partly cloudy21 °C
2020. június 1. hétfő Tünde
Menü

A Facebook is beszáll a virtuális pénzek világába: minden, amit a Libráról tudni kell

A Facebook is beszáll a virtuális pénzek világába: minden, amit a Libráról tudni kell
A Bitcoin kétes sikerei után, jövőre a Facebook is kriptovalutával próbálkozik. Érkezik a Libra! (Fotó: Observer)

A héten a hírek a Facebook körül forogtak. Nem is kicsit. A botrányosra sikeredett profiltiltások után, most azzal pörgetik a hírek világát, hogy küszöbön a Libra, a Facebook kriptovalutájának az érkezése.

Nyár van. Ezt mi sem igazolja jobban, mintsem hogy a hírek olyan dolgokról (is) szólnak, melyekben azért (legalább is szerintem) érezhetünk némi bulvárosat is. Szkepticizmusom nem feltétlen alaptalan, de majd az idő beigazolja.

Az elmúlt heti hazai események a közösségi média életében nem voltak éppen nyugodtak. Attól volt hangos az egész magyar internet, hogy több ezer felhasználói profilt törölt, vagy éppen tiltott le a Facebook, melyekről hosszú napokig semmi konkrétat nem árult a Mark Zuckerberg vezette médiaóriás. Igazából még most is csak homályos információink vannak az okokról, bár mostanra a tiltott profilok többsége már újra elérhető.

A Facebook igen későn és igen szűkszavúan kiadott kommunikációja nem túl meggyőző. Annyit elismertek, hogy a közösségi alapelvek megsértését felügyelő algoritmusban volt a hiba. Az algoritmus nem tudta eldönteni egyértelműen, hogy a felhasználók által megosztott alapelvekbe ütköző tartalmak annak népszerűsítése végett, vagy éppen annak veszélyességére való figyelmeztetés miatt lettek megosztva. Ez pedig azt eredményezte, hogy az összes ilyen tartalmat megosztó felhasználót, több ezer - egyes becslések szerint akár tízezer - felhasználót is azonnali profiltörléssel büntetett a Facebook. De ez így, lassan egy hét távlatából, már történelem.

A Libra lesz a Bitcoin vetélytársa?

De, hogy legyen valami szép és jó is, most azzal került a Facebook a hírek élére, hogy bejelentették a Libra érkezését. Annyira azért nem vagyok naiv, hogy a hazai botrányok híre miatt dobta volna be a jó (?) hírt Zuckerberg, de kétségtelen, hogy a nyári uborkaszezonra időzített bejelentés azért megfodrozta a hazai állóvizeket is.

A tervek szerint jövő ilyenkor, vagyis 2020 nyarán már elérhető lesz, sőt, akár már fizethetünk is a Facebook és (pillanatnyilag) további 27 tag által megálmodott virtuális pénzzel a Librával. Az még kérdéses, hogy a Libra milyen szinten lesz a Bitcoin konkurenciája, de a jelek szerint inkább csak felépítésében, működési elvében lesz hasonló, sem mint kétes hírében és megbízhatatlanságában.

Magát a Librát a Libra Association nevű szervezet kezeli és felügyeli, melynek olyan nagy nevek is a tagjai, mint például az eBay, a Spotify, az Uber, a Vodafone, a Mastercard vagy éppen az online fizetésben nagy nevű PayPal és PayU. Ez talán biztosíték lehet arra, hogy híre, működése, stabilitása, de főleg a megbízhatósága messze jobb legyen, mint a Bitcoiné valaha is volt vagy lesz.

A Facebook is beszáll a virtuális pénzek világába: Libra

A Libra Association nevű nonprofit szervezet fogja kezelni a Librát. A szervezet tagjai között olyan nagy és megbízható cégek állnak, melyek garanciát adhatnak a megbízható, stabil működésnek.

A Libra célja, hogy pénzügyi szolgáltatásokat nyújtson olyanoknak is, akik nem férnek hozzá vagy nem akarnak a hagyományos banki szolgáltatásokkal élni. Továbbá nem titkolt célja a Librának, hogy csökkentse a nemzetközi pénzküldés és más egyéb banki szolgáltatások díját, illetve azok nehézkes működését.

A Libra alapját a blokklánc-alapú (blockchain) hálózat jelenti majd, de az árfolyama mögött - szemben a Bitcionnal - valós érték fog állni. Az ugyanis a dollárral azonos értékű lesz.

A rendszer hatékony és a hagyományos bankrendszertől való független működésének záloga a blokklánc-alapú elszámolás. Ennek segítségével a pénzügyi adatok különböző megbízható szervezetek által kezelt adatközpontokban oszlanak meg, melyeket a Vodafone Csoport adatközpontja fog felügyelni.

A Librát használó szolgáltatók így képesek lehetnek majd alacsony költségű pénzügyi szolgáltatások nyújtására a Libra blockchainen és a Libra kriptovaluta használatával. A Librát használóknak többek között módjuk lesz például fizetési tárcák, megtakarítási számlák vagy nemzetközi pénzátutalás használatára is, kedvező árazással és gyors jóváírási idővel.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Megkéseltek két embert Gyulán
  Megkéseltek két embert Gyulán
 • Újabb pályázati lehetőség nyílik az OkosÓvoda programban
  Újabb pályázati lehetőség nyílik az OkosÓvoda programban
 • Varga: a járvány elleni védekezés és a gazdaságvédelem kap elsőbbséget 2021-ben
  Varga: a járvány elleni védekezés és a gazdaságvédelem kap elsőbbséget 2021-ben
 • Megkoszorúzták a Balatont
  Megkoszorúzták a Balatont
 • Július elején indulhatnak a közvetlen charterjáratok Budapestről
  Július elején indulhatnak a közvetlen charterjáratok Budapestről
 • Nyílik a világ és egységben az erő – a hét 10 legjobb Instagram posztja Fehérvárról
  Nyílik a világ és egységben az erő – a hét 10 legjobb Instagram posztja Fehérvárról
 • Újabb 9 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést
  Újabb 9 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést
 • Rekordáron, 46 millió forintért kelt el egyetlen üveg konyak
  Rekordáron, 46 millió forintért kelt el egyetlen üveg konyak
 • Napok óta tartanak a tüntetések az Egyesült Államokban
  Napok óta tartanak a tüntetések az Egyesült Államokban
 • Jól halad a Magyar falu program
  Jól halad a Magyar falu program
 • Mentősre támadt egy férfi Budapesten
  Mentősre támadt egy férfi Budapesten
 • Több százezer zarándok otthon követte a csíksomlyói Pünkösdi Búcsút
  Több százezer zarándok otthon követte a csíksomlyói Pünkösdi Búcsút
 • Bővüléssel zárhatja a nyarat a belföldi turizmus
  Bővüléssel zárhatja a nyarat a belföldi turizmus