4 évnél régebbi cikk

Íme a nagy kapszulás kávéteszt!
Fehérvár Médiacentrum fotója
NÉBIH
Íme a nagy kapszulás kávéteszt!

A NÉBIH nem csupán minőségi szempontok alapján vizsgálta a manapság népszerű kapszulás kávékat, de vakteszten a legjobbakat is rangsorolta.

Slágerek jönnek, évek mennek, a kávé örök! Egy finom, gőzölgő fekete a nap elején, egy ebéd utáni kényeztető aromás korty, vagy épp egy kellemes tejes koffeincsoda az esti beszélgetések mellé – a kávé fogyasztásához mindig találni alkalmat. Az elmúlt években nagy népszerűségre tett szert a kapszulás kiszerelés, amely a különböző gépek segítségével igazán finom kis ízbombákba csomagolja kedvenc feketéinket.

A NÉBIH, vagyis a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal elérkezettnek látta az időt, hogy alaposan átvizsgálja a hazai kávékapszula-kínálatot. Vizsgálódásuk főleg a minőségi követelményekre terjedt ki, és érdekes adatokat hozott. Kezdjük az egyik legfontosabbal, mely a kapszulás kávék ellenzőinek egyik legfontosabb érve. A kapszulák rendszerint alumíniumból vagy azt tartalmazó anyagból készülnek, sokan pedig félnek attól, hogy ez a kávé főzése alatt kioldódva a csomagolásból szennyezi kedvenc feketénket. A NÉBIH vizsgálata most kimutatta, idézem: "A laboratóriumi vizsgálatok és a kockázatértékelés alapján az is elmondható, hogy alumíniumbevitel szempontjából – az átlag fogyasztói bevitelhez viszonyítva – még napi fogyasztás mellett sem jelentenek élelmiszerbiztonsági kockázatot a vizsgált kávék."

A NÉBIH immár 5 éves termékteszt sorozatának keretében több mint 1400 vizsgálatot végezett el a kapszulás kávékon, az eszpresszó vagy ilyen módon is elkészíthető kapszulákra fókuszálva. A szakemberek néhány termék esetében azért találtak hiányosságokat, biztonsági és minőségi hibák ugyan nem voltak, de a vevők tájékoztatását szolgáló feliratokban akadtak hiányosságok. Ahogy a NÉBIH ezt összefoglalta: "24 termékből hatnál indult hatósági eljárás. Néhány kisebb jelölési hiba miatt az élelmiszer-vállalkozók figyelmeztetésben részesültek, míg a súlyosabb jelölési hiányosságok miatt élelmiszer-ellenőrzési bírság és eljárási költség kiszabására került sor, összesen 440.000 Ft értékben. A hibák kijavítására az érintetteknek intézkedési tervet kell benyújtaniuk a hivatalhoz."

A legsúlyosabb hibákról három termék esetében beszélhetünk. Kettőnél az összetételt vizsgálva derültek ki turpisságok: az egyik kávé jelölése szerint a termék csak arabica kávét tartalmaz, az analízis azonban 86% arabica és 14% robusta fajtát bizonyított. A másik érintett termék jelölésén arabica és robusta szerepelt, miközben a termék 100% robusta kávét tartalmazott.

A harmadik súlyosabb felfedezés a koffeinmentes kapszulák vizsgálatakor derült ki, ezekre is kiterjedt ugyanis a vizsgálat. A NÉBIH az előállításukról szóló tájékoztatót is nagyító alá vette, az egyik termék itt bukott meg: "Egy termék jelölésén feltüntették, hogy a koffeinmentes kávé természetes úton, mindenfajta kémiai adalékanyag hozzáadása nélkül lett előállítva. Ez a tájékoztató információ is megtévesztőnek minősült, mivel a koffeinmentesítés etil-acetát oldószerrel történt."

A szakemberek a kávék glutén tartalmát is ellenőrizték, ez ugyanis az egyik árulkodó jele lehet a hamisításnak, ám szerencsére itt minden teszt és vizsgálat negatív eredményt hozott.

A minőségi vizsgálatok mellett egy szakemberekből és önkéntes laikusokból álló kontrollcsoport a nagy íztesztet is elvégezte, külön a normál és külön a koffeinmentes kávék kapcsán. A fentebb említett, minőségi vizsgálatokon megbukott három termék itt már nem vehetett részt. A kóstoláskor a kávék állagát, színét, ízét és illatát is vizsgálták, illetve pontozták, ezek alapján választották meg a legkedveltebb kapszulás kávékat. A NÉBIH rangsorában a koffeintartalmú kapszulás kávék versenyében első helyen a Nespresso Espresso Livanto végzett. Második helyezést ért el a Lavazza Espresso Armonico, míg harmadikként a Bellarom Classico Espresso zárt a Szupermenta rangsorában.

A koffeinmentes kapszulás kávék között az Amaroy Bar Italia Decaffeinato lett az első. A második helyezést a L’OR Espresso Decaffeinato, míg a harmadikat a Nespresso Arpeggio Decaffeinato érdemelte ki.

A teljes rangsort, a konkrét pontozással együtt ide kattintva tekinthetitek meg.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek