4 évnél régebbi cikk

Pákozdon forgott a fehérvári Aracsi Norbert új filmje, az Elfelejtett nemzedék
Pákozdon forgott a fehérvári Aracsi Norbert új filmje, az Elfelejtett nemzedék

Elesett katonáknak állít emléket az a kisfilm, amelyet a napokban forgatnak a pákozdi Katonai Emlékparkban. A történet négy magyar katona sorsát mutatja be a II. világháború sújtotta Magyarország végnapjaiban.

December 5-10-ig forgott a pákozdi Katonai Emlékparkban az Elfelejtett nemzedék című háborús dráma, amelynek rendezői székébe nem kisebb ember ül, mint a többszörös díjnyertes, fehérvári Aracsi Norbert.

A mozi története négy magyar katona sorsát fogja bemutatni, akik a II. világháború sújtotta Magyarország végnapjaiban próbálnak boldogulni. Az Elfelejtett nemzedékkel az alkotók szeretnének emléket állítani azoknak, akiket elsöpört a világháború borzalma. A cél, hogy egyfajta társadalmi párbeszédet indítsanak el a világégést átélő fiatalokról.

"Az Elfelejtett nemzedék négy magyar katonát helyez a középpontba, akik beássák magukat 1945 telén a lövészárkokba, és az ő kalandjaikról, illetve túlélésükről szól a film. Körülbelül tizenöt-húsz percben zajlik a cselekmény, és egyértelműen az ő sorsukra szeretnénk kihegyezni a cselekményt, hogy milyen volt annak idején négyen egy lövészárokban, úgy, hogy érkezik az ellenség" - mesélte Gundy Kristóf, a CineArt Studio producere.

A film főszereplői fiatal katonák, akik a II. világháború idején szolgálnak akkor, amikor a szovjet csapatok elérik az ország területét. Az alkotók azt a lélektani pillanatot szeretnék bemutatni, amikor kiderül: minden elveszett.

"Kora reggeltől kint vagyunk a lövészárokban nagyon hidegben, de mégis valahogy átjárja az egész munkát egy ilyen jó érzés. Azt hiszem, hogy megfogtunk valamit ebben a filmben, amiről olyan keveset beszélünk, vagy úgy ritkán kerül terítékre. És ez, azt hiszem, hogy az emberi oldala az egész szörnyűségnek, és ebben felemelő részt venni" - tudtuk meg Jászberényi Gábortól, a film egyik szereplőjétől.

A kisfilm a Pákozdi Katonai Emlékpark, valamint a Székesfehérvári önkormányzat támogatásával valósulhatott meg. A premier várhatóan jövő tavasszal, a háború befejezésének 75. évfordulóján, 2020. május 9-én lesz.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek