Clear sky14 °C
2020. március 29. vasárnap Auguszta
Menü

Tarolt Sinéad O'Connor és a Salt-N-Pepa: ezt hallgatta a világ 30 éve

Tarolt Sinéad O'Connor és a Salt-N-Pepa: ezt hallgatta a világ 30 éve
A Salt-N-Pepa erősen bekezdett 1990-ben (Fotó: YouTube)

Táncos lábbal köszönt be 1990, hódított a Salt-N-Pepa, Leila K. és Sydney Youngblood, a legnagyobb slágerrel azonban Sinéad O'Connor kezdte az évet - ezek voltak a legnagyobb slágerek 1990 első havában.

Karácsonyi bejglit betoltuk, pezsgőt eldurrantottuk, beköszöntött az új esztendő, ideje újra beizzítani időgépünket és tenni egy kellemes utazást a 30 esztendővel ezelőtti zenei felhozatal megtekintésére. Utunk 1990 januárjába visz, vagyis megkezdjük a varázslatos kilencvenes évek zenei feltérképezését, hiszen Majka is megmondta: akkor mindenki táncolt.

Első állomásunk Nagy-Britannia, a UK Top 40 Chart, melyen az előző (lásd 1989) esztendő végén egy karácsonyi nóta foglalta el az első helyet. Az új esztendő aztán kisöpörte a Band Air néven összeálló popsztárokat, akik "Do They Know It's Christmas?" című nótájukkal az etióp éhezők helyzetére igyekeztek felhívni a közönség figyelmét. 1990 januárjának első listája rögtön friss listavezetőt hozott, a dicsőség a New Kids On The Block ölébe hullott, a fiúk a "Hangin' Tough" című dalukkal ugrottak a brit lista élére, igaz, az élen mindössze 2 hétig tudtak maradni.

Január közepén aztán a New Kids átadta első helyét, az új listavezető Kylie Minogue lett, aki egy héttel korábban "Tears In My Pillow" című dalával új belépőként rögtön a második helyen nyitott, majd az élre ugrott. Ezt a pozíciót azonban nem tudta sokáig megőrizni Kylie, akinek ez a dal már a negyedik listavezető nótája volt a ködös Albionban.

Kylie Minogue mindössze egy hétig őrizte első helyét, jött ugyanis a kilencvenes évek első olyan megaslágere, melyet napjainkban is előszeretettel hallgatunk, erős nosztalgiával felelevenítve a diszkók összebújós, lassúzós pillanatait. A klasszikus egy slágeres előadókén beskatulyázott Sinéad O'Connor ugyanis ekkor villantotta élete nótáját, a "Nothing Compares 2 U" pedig nagyon nagyot szólt! Az 1966 decemberében született ír énekesnő pályafutásának ez volt az egyetlen dala, mely bejutott a legjobb tíz közé a brit kislemez listán, nem túlzás tehát az egy slágeres előadó titulus kiosztása.

Sinéad O'Connor meglehetősen zaklatott életutat tudhat maga mögött, öngyilkossági kísérletet is elkövetett, szerencsére sikertelenül, majd 2018-ban áttért a muszlim hitre és felvette a Shuhada' Davitt nevet. 1990-ben azonban még nem ezzel, hanem kiváló muzsikájával szerzett hírnevet, a "Nothing Compares 2 U" négy hétig állt a UK Top 40 Chart élén.

Természetesen a januári listavezetők mögött is volt élet a UK Top 40 Chart életében, olyan kiválóságok tűntek a fel a Top10 dalai között, mint a 49ers és a "Touch Me", Jimmy Somerville és a "You Make Me Feel" vagy épp Rob 'N' Raz és a később hajléktalanná lévő Leila El Khalifi, vagyis  Leila K. és a "Got To Get".

Ugorjunk a csatornán túlra és nézzük, mik voltak a slágerek Franciaországban 1990 januárjában. Az évet ugyanaz a dal kezdte az élen, mely 1989 utolsó havában is az első helyen állt. December 9-én állt az élre Roch Voisini, aki a "Héléne" című dalával egészen január végéig megőrizte első helyét. Sőt, később vissza is szerezte azt, de ezzel majd februári visszatekintőnkben foglalkozunk részletesebben.

Roch Voisini uralkodása közben olyan dalok tűntek fel a francia Single Top 100 élmezőnyében, mint a korábban a briteknél már nagyot robbanó Black Box és a "Ride On Time" vagy épp az osztrák Edelweiss zenéjére hajazó Bassline Boys és az "On Se Calme".

Németországban is hasonló volt a helyzet, vagyis az előző év utolsó slágerlistáját záró nóta az új esztendőben is élen maradt. Az Offizielle Deutche Charts élén továbbra is Phil Collins és az "Another Day In Paradise" trónolt, mely összesen kilenc hétig uralta a német listát, egészen 1990 februárjának közepéig. A mai napig egyébként ez az utolsó dala Phil Collins munkásságának, mellyel meghódította az Offizielle Deutche Charts csúcsát!

Phil Collins mögött persze akadt mozgás, berobbant például a brit listán már szép sikereket magáénak mondható "Sit And Wait", mely Sydney Youngblood második legnagyobb sikerének mondható az "If Only I Could" után. A "Sit And Wait" 1990 januárjában masszívan őrizte második helyét Németországban, mondhatjuk, nem érdemtelenül, a táncos lábúak egyik klasszikus himnusza e dal a mai napig. Például nekem is.

Közben olyan remekművek tűntek fel a Top10 illusztris tagjaként, mint Ice MC és az "Easy", a tengerentúlon az első helyig jutó Billy Joel és a "We Didn't Start The Fire", vagy az 1989 novemberében a ködös Albionban az első helyen álló Lisa Stansfield és az "Around The World", mely Németországban a harmadik pozícióig verekedte magát.

Ha már szóba került az Egyesült Államok, nézzünk rá a Billboard Hot100 30 évvel ezelőtti felhozatalára is. Ahogy legutóbbi visszatekintőnkben már jeleztük, Németországhoz hasonlóan itt is hódított Phil Collins és az "Another Day In Paradise", mely egészen 1990 januárjának közepéig őrizte első helyét. Pedig trónkövetelő akadt bőven, főleg Janet Jackson nyomult, de hiába vezette három hónappal korábban a listát "Miss You Much" című nótájával, a "Rhythm Nation" nem érte el a csúcsot, csak a második helyig jutott Phil Collins mögött.

Az "Another Day In Paradise" négy héten át tartó uralkodása január 20-n járt le, jött ugyanis a kellemesen simogató hangú Michael Bolton és az ujja köré csavarta Amerikát a "How Am I Supposed To Live Without You" című dallal, mely három hétig, egészen február 10-ig el sem mozdult a legmagasabb pozícióból.

Persze akadtak kiváló muzsikák a fentieken kívül is 1990 januárjában a Billboard Hot100 legjobbjai között. Kis késéssel, de a tengerentúlon is befutott a Technotronic és a "Pump Up To Jam", ott volt az első tízben Cher és a "Just Like Jesse James" és a Jody Watley is, aki az "Everything" című dalát kormányozta a dobogó közelébe.

A Billboard R&B listájának ez első helyét közben legendák uralták. Azért a siker receptje nem olyan nehéz, ha Ray Charles, Quincy Jones és Chaka Khan összeáll, már pedig 30 esztendeje épp ez történt, a fenti trió közös dala, az "I'll Be Good To You" a Billboard R&B listájának legmagasabb pozícióját bérelte ki magának.

A Billboard hivatalos Rap listáján is egy emlékezetes banda remekműve foglalta el az első helyet, a Salt-N-Pepa, vagyis Salt (Cheryl James), Pepa (Sandra Denton), and DJ Spinderella (Deidra Roper) szó szerint hónapokra kibérelte az első helyet magának, az "Expression" óriási sláger volt a klubokban no meg a rádiókban egyaránt.

Ennyi fért mai időutazásunkba, folytatás egy hónap múlva, amikor 1990 februárjának legnagyobb slágereit elevenítjük fel.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Takarékosságot javasol a Bankszövetség
  Takarékosságot javasol a Bankszövetség
 • A kijárási korlátozások idején is várják a véradókat
  A kijárási korlátozások idején is várják a véradókat
 • Tizenegyre nőtt az áldozatok száma Csehországban
  Tizenegyre nőtt az áldozatok száma Csehországban
 • Újabb ingyenes tartalmakat tett elérhetővé a közmédia
  Újabb ingyenes tartalmakat tett elérhetővé a közmédia
 • Dömötör Csaba: a koronavírus-járvány neheze csak most jön
  Dömötör Csaba: a koronavírus-járvány neheze csak most jön
 • Megható a fehérvári Tóparti Gimnázium üzenete a diákoknak
  Megható a fehérvári Tóparti Gimnázium üzenete a diákoknak
 • Közös énekléssel mondanak köszönetet az erőn felül dolgozóknak
  Közös énekléssel mondanak köszönetet az erőn felül dolgozóknak
 • Megállapodás született a magyar-horvát határmenti ingázásról
  Megállapodás született a magyar-horvát határmenti ingázásról

Eseménynaptár

 • Holnap dönthet a parlament a rendkívüli jogrend meghosszabbításáról
  Holnap dönthet a parlament a rendkívüli jogrend meghosszabbításáról
 • Több mint 92 ezer az igazolt fertőzések száma Olaszországban
  Több mint 92 ezer az igazolt fertőzések száma Olaszországban
 • Már osztják a Béres Cseppeket az egészségügyi dolgozóknak
  Már osztják a Béres Cseppeket az egészségügyi dolgozóknak
 • KSH: a népesség közel egyötöde különösen veszélyeztetett
  KSH: a népesség közel egyötöde különösen veszélyeztetett
 • Koronavírus: újabb két halott, 65-tel emelkedett a betegek száma
  Koronavírus: újabb két halott, 65-tel emelkedett a betegek száma
 • Két koronavírus-fertőzött halt meg mára hazánkban
  Két koronavírus-fertőzött halt meg mára hazánkban
 • Hétfőtől kórházparancsnokok segítik a kórházak működését
  Hétfőtől kórházparancsnokok segítik a kórházak működését
 • Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók a tömegközlekedési eszközökön
  Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók a tömegközlekedési eszközökön
 • 408-ra emelkedett a fertőzöttek száma
  408-ra emelkedett a fertőzöttek száma
 • Video chaten és telefonon adnak tanácsot a fehérvári védőnők
  Video chaten és telefonon adnak tanácsot a fehérvári védőnők
 • Megkezdődött a nyári időszámítás
  Megkezdődött a nyári időszámítás
 • Két számítógépet ajánlott fel a Titkok Háza székesfehérvári családoknak
  Két számítógépet ajánlott fel a Titkok Háza székesfehérvári családoknak
 • Marad a tavaszias idő
  Marad a tavaszias idő