4 évnél régebbi cikk

New Kids, Lisa Stansfield, no, meg a Faxni: ezt hallgatta a világ 30 éve
·Hírekzene·Utolsó frissítés: undefined
New Kids, Lisa Stansfield, no, meg a Faxni: ezt hallgatta a világ 30 éve
·Hírekzene·Utolsó frissítés: undefined

Hódított a New Kids, Lisa Stansfield körbeutazta a világot, tartotta magát a Lambada, no és persze kijött a Fehérváron alakult Faxni első nagylemeze. Zenei időutazásunk célpontja ezúttal 1989 novembere.

Ismét eltelt egy hónap, jöjjön zenei időutazásunk aktuális darabja, amelyben 1989 novemberének slágerlistáit vesszük nagyító alá. Utunk ezúttal is a ködös Albionban indul, ahol mozgalmas hónapot dokumentálhattak a UK Top 40 Chart készítői. Az októberben uralkodó Jive Bunny And The Mastermixers és a "That's What I Like" három hét után november beköszöntével átadta első helyét egy kiváló énekesnőnek, aki slágerével két hétre került a legmagasabb pozícióba. A hölgy nem más, mint Lisa Stansfield, a dal pedig az "All Around The World". Az 1966. április 11-én Manchesterben született énekesnő sikerekben gazdag pályafutása során tizenhat dallal került fel a brit kislemez listára, e nóták közül nyolc bejutott a Top10-be, kettő pedig egészen az első helyig menetelt. Az "All Around The World" az első listavezető dala volt, amely végül tizennégy héten át szerepelt a UK Top 40 Chart-on.

Lisa Stansfield két hétig tartó uralkodását egy amerikai fiúbanda törte meg, aki ismeri a kor zenei nagyságait, már kapásból mondja is, ez a banda nem volt más, mint a New Kids On The Block. A fiúk a "You Got It (The Right Stuff)" című dallal törtek az élre, az első helyet aztán három hétig tudták megtartani. Érdekes párhuzam a két novemberi listavezető között, hogy a New Kids is két dallal tudott listavezető a brit listán, néhány hónappal később a "Hangin' Tough" is eljutott a legmagasabb pozícióba.

A hónap legjobbja cím tulajdonosai mögött persze nagy volt a tülekedés, az első tízben feltűnt a Kaoma és a "Lambada", Phil Collins és az "Another Day In Paradise", illetve az akkori diszkók nagy kedvence, Rebel MC és a Double Trouble nagy sikere, a "Street Tuff".

A csatorna túloldalán elég egyhangúra sikeredett 1989 novembere. Az előző hónapban a Kaoma és a "Lambada" háromhavi egyeduralmát megszakító Philippe Lafontaine mindössze két hétre vette át az első helyet "Coeur De Loup" című dalával, majd november beköszöntével át is adta azt egy régi ismerősnek, aki addigra már a brit lista élét is megjárta. A Jive Bunny And The Mastermixers kiváló keverése, a tizennégy egykori nagy rock and roll klasszikusból összerakott "Swing The Mood" a galloknál is tarolt, hiszen december közepéig, öt hétre a Single Top 100 élére állt.

Az akkortájt elképesztő népszerűségnek örvendő apa-fia DJ páros, Andy és John Pickles mögött nagy volt a tülekedés a dobogós helyekért, a nagy versenyben feltűnt Don Johnson és a "Tell It Like It This", Melody és a "Y'a pas que les grands qui rêvent", illetve a Kaoma második kislemeze, a Lambadánál jóval szerényebb sikereket elérő " Dancando Lambada".

És ha már Kaoma, akkor megérkeztünk Németországba, ahol szeptember végén gyűrűzött be az őrület, elfoglalva az első helyet az Offizielle Deutsche Chart-on. A lendület pedig szépen kitartott, hiszen a ringó csípők örök balladája egészen december elejéig az élen maradt, vagyis novemberben nem köszönthettünk új listavezetőt Németországban.

Ami külön érdekesség, hogy a Kaoma mögött az első öt helyezett sem változott 1989 novemberében, a Lambadát egy fix négyes üldözte sikertelenül. E kvartettben ott volt a Milli Vanilli és a "Girl I'm Gonna Miss You", illetve a briteknél később az év legsikeresebb kislemezévé választott Black Box és a "Ride On Time".

A nagy ötös maradék két muzsikája sem lesz ismeretlen, az egyik a Sydney Youngblood és az "If Only I Could", a másik pedig a Technotronic és Felly klubslágere, a "Pump Up The Jam".

Az első tízben sem volt nagy mozgás, bár néhány, később meghatározóvá váló dal bekerült ide. Róluk későbbi visszatekintőinkben megemlékezünk, itt és most viszont egy olyan dalt emelnénk, amely egy trilógia második darabjaként jutott el a Top10-be. A Mysterious Art és a "Das Omen" korábban az Offizielle Deutsche Chart élén is állt, a trilógia második darabja, a "Carma - Omen II" azonban csak a kilencedik helyig tudta feltornázni magát. Érdekesség, hogy a sorozat harmadik nótája, az "Omen III" már a Magic Affair előadásában tűnt fel a listán 1993-ban.

Lépjünk tovább az egyesült Államokba, ahol a Billboard Hot100 élén jelentős mozgás volt 1989 novemberében. A korábban négy héten át első helyen álló Janet Jackson és a "Miss You Much" elköszönt a magaslati levegőtől, a listavezető posztját pedig átvette a Roxette és a "Listen To Your Heart".

A Roxette nótája ugyan huszonkét hétig tanyázott a Bilboard százas listáján, az első helyet mégiscsak egy hétig tudta tartani, majd átadta azt a Bad English nevű formációnak, amely "When I See Your Smile" című dalával két hétig meg is tartotta az elsőségét. Az angol-amerikai hard rock formáció ekkor kezdte meg két évig tartó sikerkorszakát, ez idő alatt hat dallal került fel a Billboard Hot100-ra, ám ezek közül csupán ez az egy nóta tudott fellépni a trónra.

November utolsó hete megint új listavezetőt hozott a tengerentúlon, ismét feltűnt ugyanis a színen a Milli Vanilli, a botrányairól elhíresült duó ekkor a "Blame It On The Rain" dallamával hódította meg a hallgatókat. A fiúk ekkor még nem tudták, de ez az egy hétig élen álló daluk volt az utolsó, amely listavezetővé vált a tengerentúlon, hattyúdaluk ugyan csak a következő év februárjában jött el, utolsó slágerük, az "All Or Nothing" azonban már csak a negyedik helyig verekedte magát.

Mindeközben olyan dalok szerepeltek stabilan a legjobb tíz között, mint Richard Marx és az "Angelia", Paula Abdul és a "The Way That You Love Me", vagy épp egyik nagy kedvencem, a B-52s és a "Love Shack".

Zárásként jöjjön kis hazánk: az 1989 novemberi zenei kínálat bemutatásában az IM, vagyis az Ifjúsági Magazin adott havi lapszáma nyújt segítséget. Rövid életet élt meg a hazai popiparban a Rózsaszín Bombázók nevű funk-rock banda, amely 1989 novemberében jött ki első, "Svédasztal" nevű nagylemezével. Az együttes énekesnője Keresztes Ildikó volt, ám sokáig nem maradt együtt a társaság, 1990 után már csak egy közös fellépése volt a bombázóknak.

És hogy cikkünknek fehérvári vonatkozása is legyen, épp 30 éve kijött a Faxni első korongja "Tizedik Történet" néven. A Faxni 1983-ban alakult Székesfehérváron a korábbi Ergo Sprint együttesből. Az alapítók között volt Mohai Tamás (gitár, ének), Mohai Győző (dob), Kádár László (basszusgitár) és a szövegíró Réti Zoltán. A banda 1983. szeptember 9-én mutatkozott be a KÖFÉM Klubházban, Székesfehérváron. A csapat több sikeres koncert és fellépés, valamint rádiófelvétel után 1989-ben jött ki első albumával, amely bakeliten tíz, kazettán tizenkét nótát tartalmazott. A bandában ekkorra már Kádár László helyén Kremnitzky Géza basszusgitározik és a Faxni tagja a pozanon játszó fúvós, Plecskó László.

Ezúttal ennyi fért időutazásunkba, folytatás egy hónap múlva, amikor 1989 decemberének zenei hangulatát idézzük meg.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek