4 évnél régebbi cikk

Melyek a veszélyes anyajegyek?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pál Loránd
Melyek a veszélyes anyajegyek?

Hogyan vegyük észre, ha gond van az anyajegyeinkkel, és mi teendő ilyen esetben?

Anyajegyeinket saját magunknak is szemmel kell tartanunk, és ha bármilyen elváltozást észlelünk rajtuk (vérzés, váladékozás, alak vagy szín megváltozása), fontos, hogy rögtön orvoshoz forduljunk. Évente egyszer mindenképpen ajánlott egy bőrgyógyászati szűrésen részt venni. A várandósság is fokozott odafigyelést igénylő időszak, mert a hormonális változások miatt megjelenhetnek új anyajegyek, vagy a régiek könnyebben rosszindulatúvá válhatnak.

A rendszeres kontroll mellett a fényvédelemről se feledkezzünk meg: anyajegyeinket ne tegyük ki tűző napnak, és a tavaszi-nyári időszakban használjunk magas faktorszámú fényvédő készítményt.

 

Miről ismerjük fel?

A bőrünk színét adó pigmentsejtek, a melanociták nagy mennyiségű felhalmozódását nevezzük anyajegynek. Anyajegyeink lehetnek barna, fekete, vöröses illetve kékes színűek is. Léteznek születés óta jelen lévő, és a későbbiekben kialakuló fajtáik is, az erős napsugárzás a világos bőrűeknél gyakran okozza az elszaporodásukat.

Fontos, hogy észrevegyük, ha egy-egy anyajegyünk formája, mérete vagy színe megváltozik, vagy eleve szabálytalan. Ha nagyjából negyvennél is több anyajegyünk van, különösen veszélyeztetett kategóriába tartozunk, vagyis tizenötször nagyobb a kockázata a bőrrák kialakulásának. Ha egy anyajegy körvonalai nem élesek, hanem inkább elmosódottak, szintén bajt jelezhet.

A rendszeres ellenőriztetés mellett szintén sürgős vizsgálatot igényel az anyajegy, ha megsérül, viszket, fáj, váladékozik vagy vérzik. Nem minden ilyen elváltozás jelenti egyből a bőrrákot, a legtöbb anyajegy alapvetően ártalmatlan.

Amennyiben az orvos kockázatosnak találja valamelyik anyajegyet, akkor annak sebészeti úton történő eltávolítása után lehet szövettani vizsgálatot elvégezni. Az anyajegy eltávolítását követően két hétig vigyáznunk kell a bőrünkre, nem sportolhatunk, hogy ne feszüljön meg túlságosan a seb.

 

Megelőzhető?

Sokat tehetünk a betegség megelőzéséért, ha gyermekeinknél születésüktől fogva odafigyelünk a fényvédelemre. A gyermek és fiatalkori napégések ugyanis két-háromszorosára is növelhetik a bőrrák kockázatát. A már említett éves bőrgyógyászati szűréseken lehetőség szerint kérjük, hogy fotózzák le az anyajegyeket, így a későbbi évek során könnyebb lesz észrevenni a változásokat.

További ajánlatok:
www.mentahaz.hu

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek