3 évnél régebbi cikk

Endometriózis, a termékenység ellensége
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Endometriózis, a termékenység ellensége

Nemcsak a szerveket, a lelket is megbetegíti, és megnehezítheti a gyermekvállalást – ma már egyre szélesebb körben ismert az endometriózis. A krónikus, jóindulatú betegség több mint kétszázezer hölgyet érint hazánkban, azaz minden tizedik termékeny korú nő szenved a betegségtől.

Erős, görcsös menstruáció, fájdalmas együttlét, fájdalmas székelés vagy vizeletürítés, bélgörcs, hasmenés vagy éppen székrekedés, puffadás, kismedencei fájdalom – ezek mind az endometriózisra utaló jelek lehetnek. Ma már korán felfedezhető a betegség az úgynevezett hasi laparoszkópos beavatkozásnak köszönhetően.

A diagnózis: endometriózis

Endometriózisról akkor beszélünk, amikor a méhnyálkahártya sejtjei kikerülnek a méhüregből, akár a kismedencébe, a petevezetőkbe, a hashártyára, a belekre, a belekbe. Emiatt bevérzések alakulnak ki a páciensnél, aki fájdalmas összenövésektől, gyulladásoktól szenvedhet. A probléma súlyossága minden egyes menstruációs ciklusnál fokozódik – mondta el a betegségről Hagymásy László, a Szent György Kórház szülészet-nőgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa, aki hozzátette: laparoszkópos vizsgálattal diagnosztizálható a betegség.

Súlyos szövődménye lehet!

A krónikus kismedencei fájdalom okának meghatározása nehéznek bizonyul, súlyos szövődménye a meddőség – emelte ki Hagymásy László, hiszen ha az endometriózis elzárja a petevezetőket, az ondósejtek nem jutnak el a petesejthez, azaz nem következhet be a megtermékenyülés. A laparoszkópos műtét azonban ebben is segíthet, a szakemberek ugyanis sok esetben oldani tudják a petevezetőkben található endometriózist, így azok újra átjárhatóvá válnak. A probléma korai azonosításával a szövődmények jó eséllyel megelőzhetők.

A termékenység és a lélek ellensége

A betegségre nem véletlenül mondják, hogy a termékenység egyik nagy ellensége, és sok esetben nemcsak a gyermekvállalási célokat húzza keresztbe, de lelkibeteggé is teheti a nőket, párokat. Így aztán a fájdalom és a sikertelenség okozta hatásokat egyaránt kezelni kell, hogy a testtel együtt a lélek is regenerálódhasson!

Hogyan lehet kezelni az endometriózist?

Az endometriózis évtizedeken keresztül elhúzódhat, krónikus betegséggé válhat az érintett nőknél. A kezelése gyógyszeresen vagy műtéti úton történik. Ezt a tünetek súlyossága és a teherbeesés szándéka határozza meg – fogalmazott a főorvos, aki azt is elmondta: a sport, az egészséges életmód jótékony hatással lehet a betegekre a tünetek kezelésében.

A végleges megoldás még várat magára

Sok módszer van már a tünetek enyhítésére, ám még nincs valódi ellenszere a betegségnek. Megszüntetni nagyon nehéz, hiszen egyelőre nem lehet tudni a pontos okát – emelte ki a főorvos, aki hozzátette: teóriák azonban vannak. A jelenlegi kezelések egyébként sok esetben hatékonynak bizonyulnak, de a betegség újra és újra visszatérhet, ismételten magával hozva a kínzó fájdalmakat. A nőgyógyászok, meddőségi specialisták, szakorvosok folyamatosan azon dolgoznak, hogy mihamarabb megtalálják a pontos megoldást. Addig is érdemes lehet felkeresni azokat az endometriózissal foglalkozó közösségeket, melyek hiteles szakmai cikkeket, orvosi leírásokat, videókat, saját tapasztalatokat, sikertörténeteket közölnek és lelki támogatást nyújtanak a hölgyeknek.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek