4 évnél régebbi cikk

Koronavírus: meghalt az első magyar beteg, 7 új fertőzött hazánkban, Dunaújvárosban kedden zárnak be az óvodák és bölcsődék - 12. nap
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Koronavírus: meghalt az első magyar beteg, 7 új fertőzött hazánkban, Dunaújvárosban kedden zárnak be az óvodák és bölcsődék - 12. nap
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

A 75 éves beteg a szállítást követően hunyt el, 32-re nőtt a hazánkban diagnosztizált fertőzöttek száma, Dunaújvárosban a bölcsődék és óvodák hétfőn még a szokott módon üzemelnek, keddtől azonban már zárva tartanak.

Vasárnap sajnos életét vesztette egy 75 éves férfi, akit koronavírus-fertőzés gyanújával és tüdőgyulladással szállítottak a Dél-Pesti Centrumkórházba - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ az MTI-vel, hozzátéve: a beteg a szállítást követően hunyt el.

- Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19). Reggel 2 új fertőzöttről számoltak be a koronavirus.gov.hu oldalon, az operatív törzs délutáni sajtótájékoztatóján Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár már összesen 7 új koronavírusosról beszélt. A hivatalos honlap fertőzötteket jelző számlálója ehhez képest a sajtótájékoztató óta nem frissült és továbbra is a reggel bejelentett 32 fertőzöttet jelzi, pedig az államtitkár bejelentése értelmében már 32 diagnosztizált beteg van az országban.

FRISSÍTÉS: Mivel a koronavirus.gov.hu továbbra is 32 diagnosztizált koronavírusos beteget jelez Magyarországon, ezért javítottuk a cikkben az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján előző naphoz képest 7 új megbetegedést, mely alapján a cikk írásakor 37 beteggel számoltunk. Az fmc.hu az Operatív Törzs ajánlása alapján minden esetben a hivatalos közlést tekinti mérvadónak.

Az országos tisztifőorvos által kiadott eljárásrendnek megfelelően az ő esetükben is haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és kontaktkutatás, amelyet a járványügyi hatóság a rendőrséggel együttműködve végez.

Hazánkban eddig 32 új koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván.

- Az elmúlt huszonnégy órában 368-cal 1809-re emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) halálos áldozatainak száma Olaszországban, a briteknél egy nap alatt 14-en haltak meg.

- Kiskunhalason épül fel a mobil konténerkórház - közölte a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs központi ügyeletének vezetője vasárnap sajtótájékoztatón.

Lakatos Tibor elmondta, hétfőn Kiskunhalason kezdődik meg a mobil konténerkórház felépítése, ez az esetleges kapaticáscsökkenés esetén bevonható a gyógyító-megelőző vagy megfigyelési tevékenységbe.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Kiberbűnözés Elleni Főosztály munkatársai azonosították azt a youtubert, akinek videó blogjában elsőként jelent meg az a minden alapot nélkülöző híresztelés, hogy az operatív törzs a főváros lezárására készül.

 A feltöltőt, J. Levente Szabolcsot a rendőrök elfogták, budapesti lakcímén házkutatást tartottak, és számítástechnikai eszközök mellett 5,64 gramm kábítószer-gyanús növényi származékokat foglaltak le. A nyomozók J. Levente Szabolcsot közveszéllyel fenyegetés bűntett elkövetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki. J. Levente Szabolcs a feltöltés tényét elismerte.

- Közleményben tudatta a bevezetett intézkedéseit a Család- és Nővédelmi Központ, amit változatlanul közlünk:

"A Család- és Nővédelmi Központ, mint Székesfehérvár Megyei Jogú Város egészségügyi intézménye, alapfeladatának megfelelően kiemelt fontosságúnak tekinti a várandós kismamák és a jövőt jelentő magzatok védelmét. Ugyanakkor nagyforgalmú járóbeteg szakrendelőként felelősséget visel úgy a nőgyógyászati ellátásért, mint az általános ultrahang diagnosztikáért. Mindezen prioritások miatt – a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet megfelelő kezelése érdekében – kénytelen vagyunk a rendelő működési rendjét átmenetileg megváltoztatni.

A változtatások célja, hogy a veszélyes mértékű zsúfoltságot elkerüljük, pácienseink ellátását időben „széthúzzuk”, ugyanakkor a valóban fontos ellátásokat folyamatosan biztosítani tudjuk. Mindezek megvalósításában számítunk mindenki együttműködésére és előre is köszönjük megértésüket!

  1. A rendelőben felfüggesztjük azon vizsgálatok elvégzését, amelyek nem sürgősek, tervezhetőek és későbbre halasztásuk nem jár kockázattal. Tipikusan ilyen pl. az évente javasolt ún. rákszűrés. A korábbi kóros leletek kontrollját természetesen elvégezzük – berendelés alapján.
  2. A délelőtti-délutáni rendeléseket változatlanul fenntartjuk. Pácienst (az akutan fellépő súlyos, akár életveszélyes állapotok miatt szükséges elsősegély esetét kivéve) kizárólag előjegyzés alapján fogadunk! A rugalmas betegforgalom érdekében ezért az internetes előjegyzés mellett visszaállítjuk a telefonos bejelentkezést (22/316-154 és 22/505-167), ahol a kapacitás függvényében akár aznapra vagy másnapra is lehet időpontot foglalni. Foglaláskor kérjük közölni az okot, amely miatt a rendelőt fel kívánja keresni, és fenntartjuk a jogot, hogy nem sürgős esetben későbbi időpontot ajánljunk fel. Kérjük ugyanakkor, hogy időpontra érkező betegeink pontosan (max. 5-10 perccel korábban) érkezzenek, hogy a fertőzésveszélyes tömegkontaktusokat el lehessen kerülni.
  3. A biztonsági távolságok betarthatósága, a zsúfoltság elkerülése érdekében a rendelő nagyvárójában egyszerre legfeljebb 20, a kisebb váróban 10 páciens tartózkodhat. Kérjük ezért, hogy kísérőt csak feltétlenül indokolt esetben (mozgásában korlátozott személy, előrehaladott korú várandós) hozzanak.
  4. A terhességi kornak megfelelő szűrővizsgálatok elsőbbséget élveznek, azokat minden esetben elvégezzük, azonban javasoljuk, hogy ilyen célból ne a reggeli órákat válasszák, hanem időben széthúzva, a délutáni rendeléseket is kihasználva kérjenek időpontot.
  5. Lázas, hurutos, köhögéssel járó, ill. náthás betegségben szenvedők a rendelőt a kismamák védelme érdekében nem látogathatják, ez vonatkozik a felnőtt vagy gyermek kísérőre is.Ezen előírás megszegői ellen az illetékes járványvédelmi hatósághoz minden esetben bejelentést teszünk!
  6. Aki egyéb egészségügyi probléma nélkül, kizárólag adminisztratív feladat miatt érkezik a rendelőbe (táppénzes papír, rendszeresen szedett gyógyszer, pl. fogamzásgátló felíratása, várandóssági igazolások, stb.), az bejelentkezéskor jelezze ez irányú igényét. Arra törekszünk, hogy a kért dokumentumot soron kívül, rendelői behívás nélkül, minimális várakozás mellett átadhassuk.
  7. Nyomatékosan kérünk mindenkit a higiénés előírások maximális betartására: elsősorban a gyakori kézmosásra. Kérjük, használják a recepció mellett felszerelt automata kézfertőtlenítő-adagolót. A rendelők és várók bútorzatát naponta többször fertőtlenítjük. Kérjük, Önök is vigyázzanak a rendelő tisztaságára, higiénéjére! Ügyelünk dolgozóink egészségére is, folyamatosan ellenőrizzük, hogy Önök csak egészséges egészségügyi dolgozóval kerüljenek kapcsolatba.
  8. Megköszönjük együttműködésüket! Kijelentjük ugyanakkor, hogy aki a fenti szabályokat nem tartja be, a rendelő nyugalmát zavarja, rendbontást követ el, azzal szemben minden törvényes lehetőséget igénybe véve lépünk fel."

- A Fehérvár Travel Utazási Iroda március 16-tól április 30-ig nem indít egyetlen csoportot sem a járvány miatt.

Az MLSZ március 16-tól határozatlan időre felfüggeszti az összes utánpótlás-korosztályú bajnokságát, az U19 és fiatalabb korosztályokban - erről adott tájékoztatást napközben az mlsz.hu.

Ennek értelmében hétfőtől nem edzenek a MOL Fehérvár FC utánpótlásában szereplő lány- és fiú labdarúgók sem. 

Utánpótlás-játékosaik egyéni, otthoni edzésfeladatokkal való ellátásáról, illetve a szülők és edzők megfelelő szintű értesítéséről a következő napokban intézkedik klub.

A Vidi a női NB II-es bajnokság leállításáról nem kapott információt az MLSZ-től, így - a férfi NB I-es, NB II-es és NB III-as bajnoksághoz hasonlóan - az továbbra is folytatódik.

- Dunaújváros polgármestere, Pintér Tamás vasárnap úgy döntött, hogy a helyi bölcsődék és óvodák hétfőn a szokott módon üzemelnek, keddtől azonban zárva tartanak. (MTI)

- A koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedésekkel összhangban, segítve az otthon tanuló diákok munkáját, a közmédia számos oktatási tartalmát - amíg a helyzet indokolja - az M5 kulturális csatorna napi műsorában sugározza - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vasárnap az MTI-vel.

Közleményük szerint hétfőtől minden hétköznap reggel 8.00-tól 14.30-ig a következő tematikájú műsorokkal készülnek: 8 órától 11 óráig az 5-8. osztályos diákoknak szánt Felsős című műsoraikat sugározzák, biológia, magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, művészetek és informatika témakörben.

11 órától 12 óráig nyelvleckéket sugároznak. Itt a Szólalj meg! című műsor két angol nyelvleckéjét adják egymás után. 11.30-tól 5 nyelven, 5-5 nyelvlecke követi egymást, hétfőnként német, keddenként francia, szerdánként olasz, csütörtökönként spanyol, péntekenként orosz nyelvtani feladatokkal. 12 órától a középiskolás korosztály számára sugároznak érettségi műsorokat. Magyar nyelv és irodalom, matematika és történelem minden nap lesz, biológia, kémia, informatika, fizika és földrajz pedig hetente két-két alkalommal.

Az oktatási sáv hétköznap 14.30-kor végződik. A műsorok elérhetőek lesznek a www.mediaklikk.hu/digitalisoktatas oldalon is - áll az MTVA közleményében.

- A Mozaik Kiadó ingyenes hozzáférést biztosít a közismereti tantárgyak 1-12. évfolyamához tartozó tankönyveink, munkafüzeteink és munkatankönyveink online digitális változatához.

- Ügyfelei és munkatársai egészségének megóvása érdekében valamennyi ügyfélszolgálati irodájában ideiglenesen felfüggeszti a személyes ügyintézést az E.ON, ezzel is hozzájárulva a koronavírus magyarországi terjedésének megakadályozására tett kormányzati lépésekhez.

Az E.ON vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az ügyfelek hétfőtől a cég digitális platformjain, azaz online, telefonon vagy e-mailben intézhetik ügyeiket. A döntés visszavonásig érvényes.

Az E.ON arra kéri ügyfeleit, hogy lépjenek be, illetve, ha még nem tették, regisztráljanak az online ügyfélszolgálaton (www.eon.hu/ugyintezes). A hosszabb várakozási idő elkerülése érdekében kérik ügyfeleik együttműködését, hogy a telefonos ügyfélszolgálatot (https://www.eon.hu/hu/lakossagi/elerhetosegek.html) csak sürgős esetben keressék a következő időszakban.

Emlékeztettek arra is, hogy az E.ON már korábban döntött arról, hogy egyetlen lakossági ügyfélnél sem kapcsolja ki tartós számlatartozás miatt az áramot.

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Borítókép: flickr.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek