Partly cloudy16 °C
2021. április 11. vasárnap Zsolt, Leó
Menü

Koronavírus: Két újabb magyar halott, Fehérváron is járőröznek a katonák - 17. nap

Koronavírus: Két újabb magyar halott, Fehérváron is járőröznek a katonák - 17. nap
Megjelentek a katonák Fehérvár utcáin (Fotó: Kiss László)

Két koronavírus okozta halálos áldozatot jelentettek be ma Magyarországon, Székesfehérvár utcáin is katonák felügyelik a rendet, 629 millió forintot csoportosítottak át a város költségvetéséből a járvány elleni védekezésre. Összefoglaló a pénteki történésekről.


Két újabb magyar halt bele a koronavírusba

Meghalt két idős koronavírussal fertőzött beteg - közölte a koronavirus.gov.hu péntek reggel. Azt írták, egy 79 éves és egy 68 éves magyar férfi hunyt el; ezzel háromra nőtt az elhunytak száma.

Olaszországban minden eddiginél jobban emelkedett a halottak és az új betegek száma egy nap alatt. Az utóbbi huszonnégy órában az eddigi legtöbbel, 627 fővel 4032-re emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) halálos áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság péntek esti tájékoztatója szerint, míg a diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt szintén az eddigi legmagasabb számmal, 4670-tel emelkedett.

 

Megjelentek Fehérvár utcáin a katonák

Reggel nyolc órakor az ország több nagyvárosában, így Székesfehérváron is megkezdték a fegyveres járőrszolgálatot a katonák. A cél, hogy az adott település rendjét fenntartsák és az itt élők biztonságát védjék. Jelenlétükkel pedig hozzájáruljanak a biztonságérzet növeléséhez.

Elfogták a férfit, aki letépte a koronavírus tájékoztató plakátokat a buszpályaudvarnál

Elfogták Székesfehérváron azt a férfit, aki letépett több, a koronavírussal kapcsolatos tájékoztató plakátot a Piac téren. Az elkövető, aki beismerte tettét, a Közterület-felügyelet összehangolt munkájának köszönhetően került rendőrkézre.

Székesfehérvár Önkormányzata 500 plakátot helyezett ki városszerte, hogy tájékoztassa a lakosságot a kórokozó terjedéséről és a megelőzésről. A legfontosabb információkat tartalmazó plakátokat még kedden tették ki a Városgondnokság munkatársai a helyijáratos buszmegállók szabad felületeire.

Felfüggeszti rendezvényeit a Hiemer-rendezvényközpont

A koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetre való tekintettel határozatlan időre felfüggesztette a házban tartott rendezvényeket a Hiemer-Rendezvényközpont. A Székesfehérvári Városfejlesztési Kft. új telefonos és online ügyintézést vezet be az ingatlankezelési ügyeket és esküvőszervezést érintően.

 Az intézményben a polgári szertartások korlátozva, kizárólag szertartásonként 15 fő részvételével történhetnek.
 
Az ügyfelek március 18-tól esküvővel kapcsolatos ügyeiket munkaidőben, a +36 70 331 8203 telefonos ügyfélszolgálaton keresztül intézhetik: amennyiben a polgári szertartás időpontját szeretnék módosítani, úgy a +36 22 537 208 telefonszámon tudnak érdeklődni.
További részletek itt.

Az adóiroda is tájékoztatást adott ki a lakosság számára a koronavírus-járvány kapcsán kialakult gazdasági helyzetben. Részletek ezen a linken.

 

A polgármester ismét nyomatékosította a kérést: aki teheti, maradjon otthon!

Cser-Palkovics Anrás polgármester leszögezte:  "A Önkormányzatnak nincsen hatásköre kijárási tilalom elrendelésére. Mi csak kérhetünk, ezt viszont minden rendelkezésre álló csatornán megtettük és megtesszük."

 Az önkormányzat telefonos ügyfélszolgálára eddig összesen 89 idős személy regisztrált, hogy segítséget kérjen. Az igények szerint a mai napon 16 főnek biztosítottak meleg ételt az Önkormányzat koordinálásában. "Ebben jóval nagyobb kapacitásaink is lennének, támogatva az otthon maradást, kérjük vegyék igénybe! Többeknek gyógyszervásárlásban segítünk, és telefonos lelki segítségnyújtást is biztosítunk." - emelte ki a polgármester.

Székesfehérvár polgármestere délutáni Facebook-posztban ismertette az önkormányzat mai intézkedéseit, köztük a rászorulók lakhatásának megkönnyítéséről és a munkahelyek megőrzésének támogatásáról.

A védekezésre és a járványhelyzet kezelésére a költségvetésből 629 millió forintot csoportosított át, valamint aláírta a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban szakmai gyakorlatukat folytató rezidensek és szakorvosjelöltek részére nyújtott lakhatási támogatást 10,5 millió forint értékben. A teljes poszt itt olvasható: 

"Itt a csoportos járvány, a tömeges megbetegedések küszöbén állunk" - fogalmazott Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs március 20-i online sajtótájékoztatóján. 

Aki csak teheti, tartson távolságot a másiktól, maradjon otthon - szólított fel az országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília kiemelten kérte az időseket, a 65 év felettieket, hogy maradjanak otthon. Ők ugyanis az életkoruknál fogva is veszélyeztetettek, nem beszélve arról, ha más betegségük is van.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a fiatalok is veszélyeztettek lehetnek, ha immunhiányos vagy más krónikus betegségben szenvednek. A tisztifőorvos azt kérte: a fiatalok ne bulizzanak, a külföldről érkezők különítsék el magukat, aki teheti, használja ki a home office lehetőségét.

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

 • Tudod, mi az a Tacfit?
  Tudod, mi az a Tacfit?
 • Mától lehet beiratkozni az általános iskolákba
  Mától lehet beiratkozni az általános iskolákba
 • Újra meghirdetik a Közfoglalkoztatásból versenyszférába elnevezésű programot
  Újra meghirdetik a Közfoglalkoztatásból versenyszférába elnevezésű programot
 • Kitüntették a rendőröket, akik a Margit kórházban keletkezett tűzből két férfit mentettek ki
  Kitüntették a rendőröket, akik a Margit kórházban keletkezett tűzből két férfit mentettek ki
 • Április 18-ig teljesíthető a Tavaszköszöntő túra
  Április 18-ig teljesíthető a Tavaszköszöntő túra
 • Fiatal kutatók mutatkozhatnak be az őszi Moskovszky-konferencián
  Fiatal kutatók mutatkozhatnak be az őszi Moskovszky-konferencián
 • Újabb rekortán borítású futópálya épül városunkban
  Újabb rekortán borítású futópálya épül városunkban
 • Fejérben újabb 445 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést
  Fejérben újabb 445 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést

Eseménynaptár

 • Plázákban szólnak holnap a költészet napi versek
  Plázákban szólnak holnap a költészet napi versek
 • Magyarország segít Szlovákiának az orosz oltóanyag bevizsgálásában
  Magyarország segít Szlovákiának az orosz oltóanyag bevizsgálásában
 • Szinte minden idős megkapta már a védőoltást
  Szinte minden idős megkapta már a védőoltást
 • A Vörösmarty Mihály Könyvtár is bekapcsolódik a Földrajz Éjszakája rendezvénysorozatba
  A Vörösmarty Mihály Könyvtár is bekapcsolódik a Földrajz Éjszakája rendezvénysorozatba
 • Az átoltottság növekedésével visszatérhet a gazdaság dinamikus növekedése
  Az átoltottság növekedésével visszatérhet a gazdaság dinamikus növekedése
 • Elefánt-babamérlegre gyűjt a Fővárosi Állatkert
  Elefánt-babamérlegre gyűjt a Fővárosi Állatkert
 • Újabb csaló üzenetekre figyelmeztet a Nemzeti Kibervédelmi Intézet
  Újabb csaló üzenetekre figyelmeztet a Nemzeti Kibervédelmi Intézet
 • HÍRADÓ 2021. április 9.
  HÍRADÓ 2021. április 9.
 • Mi lesz a székesfehérvári Akóts-malom sorsa?
  Mi lesz a székesfehérvári Akóts-malom sorsa?