4 évnél régebbi cikk

Hogyan hat a szteroidhasználat a COVID-19-re?
Hogyan hat a szteroidhasználat a COVID-19-re?

Semmiképp se hagyják abba az asztmások az inhalációs szteroidos kezelést! – figyelmeztetnek a szakemberek. Sokan ugyanis azt gondolják, hogy gyógyszereik miatt legyengül az immunrendszerük, s nagyobb eséllyel kaphatják el az új koronavírust.

Magyarországon mintegy másfél millió allergiás és 350-400 ezer asztmás beteg él. E két betegség egymástól függetlenül is kialakulhat. Létrejöttükben elsődleges szerepük van a genetikai tényezőknek, de az ipari környezet, a szennyezett levegő sem tesz jót az arra hajlamos egyéneknek.

Az allergiás tünetek kialakulásában főként a hisztamin nevű anyag felszabadulása játszik szerepet. Nem véletlen, hogy a leghatékonyabb allergia-szerek az antihisztaminok. Emellett a gyulladáscsökkentő orrspay-k, szemcseppek használata is hasznos lehet.

Az asztma már egy kissé nehezebb probléma. A tünetek bonyolult kémiai folyamatok következményeként jelennek meg. Az asztma kiváltásáért elsősorban a pollenek és az agresszív vírusok a felelősek.

Az inhalációs asztma készítményeket sokan elhagyják, amikor úgy érzik, hogy javult annyira az állapotuk, hogy ezt megtehetik, és úgy gondolják, hogy ennek semmilyen következménye nem lesz. Ez főként a fiatal betegekre jellemző.” – tudtam meg Dr. Vidák Zsolttól.

A tüdőgyógyász elmondta, hogy ez nem jelent problémát akkor, ha az illetőnek úgynevezett allergiás asztmája van, vagyis csak pollenidőszakban vannak tünetei. Ide azonban csak az asztmások töredékét sorolhatjuk!

Sokan – alaptalanul - félnek az inhalációs szteroid-készítményektől, ami azért baj, mert a mai napig ezek a legfontosabb gyulladáscsökkentő eszközök. A rohamokra használt, gyorshatású inhalátorok (pl: Ventolin) általában veszélytelenek, ám a túl gyakori használat szívfrekvencia szaporulathoz vezethet, ami egy szívbeteg esetében akár végzetes is lehet. A gyorshatású szereknek nincsen gyulladásgátló hatásuk, csupán a hörgők simaizmának görcsét oldják. Ezért hiába is próbálkozik valaki Ventolinnal felváltani a szteroidos inhalátorát, semmilyen hatása nem lesz!

A szteroid tartalmú kombinációs szerekre pont ezért van szükség: a legtöbb asztmás alap-problémája a gyulladás, melyekre ezek a készítmények gátlóan hatnak.

Tévhit az is, hogy az inhalációs szteroid készítmények súlygyarapodást okoznak! Mivel ezek helyileg hatnak, nincsenek olyan mellékhatásaik, mint a szájon át szedett szteroid készítményeknek.

„Sokakban felmerül a kérdés, hogy a jelenlegi világjárvány hogyan befolyásolja az allergiások és az asztmások terápiás szükségleteit, fokozott esélye van-e annak, hogy megkapják az újfajta koronavírus fertőzést /Covid-19/. Nos, megnyugtatom őket, hogy sem az allergia, sem az asztma nem növeli ennek a vírusnak a patogenitását, lényegében nincsen az első hat helyen a rizikófaktorokat illetően.” – üzeni olvasóinknak Dr. Vidák Zsolt.

Nagyon sokan úgy gondolják, hogy az inhalációs szteroidok növelik a koronavírussal való megfertőződés kockázatát, ezért abba kell hagyni a használatukat. A főorvos mindenkit óva int ettől! Mivel az említett szerek az asztma kezelésének a bázisgyógyszerei, nem szabad félrerakni őket! Semmilyen adat / kutatás / tapasztalás nem támasztja alá azt, hogy használatuk növelné a fertőzésekkel szembeni fogékonyságot, a CoVid-19 kockázatát, vagy, hogy gyengítené az immunrendszert!

Ezt az álláspontot képviselik mindenhol az asztma gyógyításával foglalkozó szakemberek, szervezetek (például a németországi pulmonológiai és pediátriai pulmonológiai szervezetek). Mind azt hangsúlyozzák, hogy az adekvát és individuálisan beállított inhalációs szteroidos kezelést egyáltalán nem ajánlott megváltoztatni / felfüggeszteni csupán spekulációkra alapozva!

Ha valaki abbahagyja a számára javasolt (és jól bevált) kezelést, akkor állapota romlásnak indulhat (tünetmentessége megszűnhet), viziteket tesz szükségessé – melyek a jelenlegi járvány-helyzetben eléggé kockázatosak, hiszen a kórházakban / rendelőkben jelen lehet a fertőzés!

Mindemellett meg kell jegyezni, hogy a krónikus légúti betegségben szenvedőknek ajánlott a fokozott óvatosság, mivel az ő számukra egy enyhe tüdőgyulladás is komoly következményekkel járhat. Fontos, hogy a légutak gyulladását kontrollálják. Ha ők megfertőződnek a koronavírussal, akkor a fennálló gyulladáshoz hozzáadódik a vírusos gyulladás is, ami rontja a beteg esélyeit a gyógyulásra.

„A szakrendelések jelenlegi szüneteltetése gondot okoz a krónikus betegek, így az asztmások számára is.” – tájékoztatott Dr. Vidák Zsolt – „Jelenleg nem végzünk például légzésfunkciós teszteket és csak sürgős, akut tünetek miatt javasoljuk a kórházi vizitet.”

A főorvos kihangsúlyozta, hogy most nagyon fontos a telefonon történő konzultáció a gondozó, szakrendelő orvosaival, akik néhány kérdés alapján meg tudják ítélni, hogy szükséges-e a fennálló kezelés megváltoztatása.

Az elektronikus receptírási rendszer lehetővé teszi, hogy az orvos anélkül rendeljen belégző eszközt, hogy a beteg fizikailag megjelenjen a rendelőben. Ez természetesen a háziorvosokra is igaz.

Itt meg kell jegyeznünk, hogy a lejárt javaslatok sem okoznak gondot, mert a helyzetre való tekintettel rendeletileg három hónappal meghosszabbították a háziorvosok felírási jogosultságát.

„Fontos megemlítenem, hogy pusztán a fokozódó köhögés ténye nem utal feltétlenül arra, hogy az illető megkapta a koronavírus fertőzést.” – jelentette ki a tüdőgyógyász – „Sajnos számos vírus létezik, amely az asztmásoknál előidézheti a betegség fellángolását. Ezek viszont ritkán járnak magas lázzal és nagyfokú elesettséggel. Akinek fokozódnak a tünetei, minden esetben konzultáljon kezelőorvosával! A legtöbb magánrendelés szintén szünetel jelenleg, de természetesen az asszisztensek és a kezelőorvosok probléma esetén mindenhol hívhatók telefonon. Hamarosan kezdődik a pollenszezon, amikor nagymennyiségű növényi pollen juthat a levegőbe. Az allergiások többnyire pontosan tudják, hogy mikor jelentkeznek az orrfolyással, tüsszögéssel járó tüneteik, ezért időben kezdjék meg a számukra bevált antihisztamin, illetve az orrspray használatát! Ehhez szintén szükségtelen most a háziorvossal vagy a szakorvossal való fizikai kontaktus.”

Borítókép: Temesvári Márta
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek