4 évnél régebbi cikk

Fehérvár és több Fejér megyei település is szigorított a kijárási korlátozáson, van, ahol lezárták a községet
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com/Kristijan Puljek
Fehérvár és több Fejér megyei település is szigorított a kijárási korlátozáson, van, ahol lezárták a községet

Székesfehérvár és több Fejér megyei polgármester is élt a speciális jogosítvánnyal, amely szerint húsvéthétfő estig szigoríthatnak a kijárási korlátozáson túl.

Az elmúlt hétvége megmutatta, hogy a jó idő berobbanása csökkenti az emberek veszélyérzetét, és a szabadba vágyás legyőzi a Maradj otthon! felhívását. A Velencei-tó partjára és több népszerű Fejér megyei kirándulóhelyre tömegek látogattak el

A csütörtöki határozat értelmében nemcsak a kijárási korlátozást hosszabbították meg határozatlan ideig, de a települési polgármestereknek húsvéthétfő estig speciális jogosítványuk van szigorítani. Székesfehérvár polgármestere, illetve több Fejér megyei vezető is élt ezzel a jogával, és úgy döntött: az ott lakók védelme érdekében szigorú korlátozásokat vezet be.

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere pénteken délelőtt Facebook-oldalán tette közzé a meghozott intézkedéseket. Így fogalmazott:

A mai napon 14:00 órától április 13-án (hétfőn) 24:00 óráig a közterület használatára vonatkozó – az állami szabályokhoz képest további – szigorításokat rendeltem el, és – a kedd utáni időszakra is tekintettel – ajánlásokat fogalmaztam meg.

A szigorítások értelmében:

  1. A legfontosabb alapelv, hogy a hétfőn éjfélig tartó időszakban Székesfehérváron a közterületeken és közparkokban tartózkodni, illetve a lakhelyet és tartózkodási helyet elhagyni csak alapos indokkal lehet, valamint mindenfajta csoportosulást kötelezően kerülni kell.
  2. Engedélyezett a munkavégzés, hivatásbeli kötelezettség ellátása, az egészségügyi ellátás, állatok esetében a sürgősségi orvosi ellátás igénybevétele, illetve szigorúan korlátozottan az egyéni szabadidős tevékenység.
  3. Alapos indoknak minősül a magáról gondoskodni nem tudó, vagy segítségre szoruló személy (például kiskorú személy, idős személy és beteg személy) részére történő segítségnyújtás.
  4.  A húsvéti időszakra tekintettel engedélyezett az egyéni hitéleti tevékenység gyakorlása céljából történő közterület-használat.
  5. Ellátási szempontból csak az élelmiszerboltok, a piacok, a gyógyszertárak, a dohányboltok, a benzinkutak, valamint a virágüzletek kereshetőek fel. Kizárólag az időpontfoglalással rendelkező vendégek igénybe vehetik a fodrászati és szépségápolási szolgáltatásokat. Továbbá a szállítási és pénzügyi szolgáltatásokat is igénybe lehet venni. Kérem ennek a szabálynak a figyelembe vételét a következő napok nyitva tartása tekintetében minden egyéb kereskedelmi és szolgáltató egységtől.
  6. A közterület használatának tilalmát rendeltem el – egészségügyi szükséghelyzet kivételével – a 18 év alattiaknak 20 órától másnap reggel 6 óráig.
  7. Háziállatot sétáltatni kizárólag a lakóhely, tartózkodási hely vagy magánlakás bejáratától számított 1000 méteres körzeten belül, maximum 30 perc időtartamban lehet.
  8. Közterületen – a nem egy háztartásban élők kivételével – kizárólag egyedül, más személytől legalább 10 méteres távolságot tartva lehet tartózkodni.
  9. Közterületen sporttevékenységet kizárólag egyedül, kizárólag a lakóhely, tartózkodási hely vagy magánlakás bejáratától számított 1000 méteres körzeten belül, és más személytől legalább 10 méteres távolságot tartva lehet végezni.
  10.  Közterületeken kötelező a védőmaszk, vagy más az orr és a száj eltakarására alkalmas textil viselete.

A rendelet szabályainak be nem tartása a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásnak minősül, ami 10.000 Ft-tól 50.000 Ft-ig terjedő helyszíni bírsággal szankcionálható. Ugyanakkor a közleményben kiemeli, nem a büntetés a cél.

Az elmúlt hétvégén a legnagyobb tömeg Velencén verődött össze alig egy hete, itt önkormányzati rendeletekben korlátozzák a személygépjárművel való parkolást és várakozást a város központi és tóparti részein, továbbá kötelezővé tették a kereskedelmi, illetve a közszolgáltatást végző intézményekben (zárt térben) a szájmaszk viselését (illetve annak hiányában az orr és a száj egyéb textíliával történő eltakarását). Ennek elmulasztása Velencén bírságot is vonhat maga után. 

Hogy betartathassák a fenti rendeleteket, a gárdonyi rendőrkapitányság rendőrei, Velence polgárőrsége, önkéntes tűzoltói és a közterület-felügyelők egymással együttműködve rendszeres járőrtevékenységet folytatnak a település frekventált helyein.

Bakonykúti a fentieken túl még szigorúbb szabályozást léptetett életebe: lezárták a települést:

"Tisztelt Túrázók!

Tájékoztatom Önöket, hogy a járványveszély miatt lezártuk Bakonykúti belterületén, az országos Kék Túra útvonalán kihelyezett valamennyi pihenő asztal és pad környékét. A mai napon ismételten egyeztettem az illetékes rendőri szervekkel és kértem, hogy településünkön is szerezzenek érvényt a Kormány kijárást korlátozó rendelete maradéktalan betartásának, amely rendelet érvényességét a mai napon határozatlan időre meghosszabbították. A rendőrség illetékese arról tájékoztatott, hogy a húsvéti ünnepek valamennyi napján ellenőrzéseket fognak tartani Bakonykútiban is. A saját és Bakonykúti lakói egészségének megőrzése érdekében is kérem Önöktől a korlátozó rendszabályok betartását! Köszönöm megértésüket és türelmüket, a veszély elmúltával ismét várjuk Önöket!

Marics József polgármester"

Kirándulás szempontjából több kedvelt Fejér megyei település is speciális parkolási szabályokat hozott, és ezek betartását folyamatosan ellenőrzik is majd. Korlátozottan lehet parkolni többek között Gánton, Csákváron, Csákberényben, Csókakőn, Pákozdon és Gárdonyban is.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek