4 évnél régebbi cikk

Koronavírus: fertőtlenítőt küldött a Mol a Fehérvárra, 18 szociális otthonban vannak fertőzöttek - 46. nap
Fehérvár Médiacentrum fotója
honvedelem.hu
Koronavírus: fertőtlenítőt küldött a Mol a Fehérvárra, 18 szociális otthonban vannak fertőzöttek - 46. nap

45 ezer liter fertőtlenítőszer érkezett a Mol-tól Székesfehérvárra, a MH Vegyivédelmi Zászlóaljához, 18 szociális otthonban vannak fertőzöttek országszerte - összegyűjtöttük a legfontosabb szombati híreket a koronavírussal kapcsolatban.

45 ezer liter fertőtlenítőszer érkezett a MH Vegyivédelmi Zászlóaljához, Székesfehérvárra

Már csaknem félmillió liter saját gyártású fertőtlenítőszert juttatott el a Mol az operatív törzs által kijelölt intézményekbe, ennek keretében 45 ezer liter érkezett a Magyar Honvédség Vegyivédelmi Zászlóaljához, Székesfehérvárra. A katonák ezzel az anyaggal fertőtlenítenek majd a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs által kijelölt intézményekben.

Az operatív törzzsel együttműködve a Mol egyelőre a közfeladatot ellátó és a járvány elleni küzdelemben élenjáró intézményekhez juttatja el kéz- és felületfertőtlenítőjét. Csütörtökön például 480 liter Hygi érkezett a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságra és 720 liter a gyulai kórházba. Kapott már a fertőtlenítőből a Volánbusz, a BKV, a miskolci közlekedési vállalat, a zalai vízmű, a Magyar Posta, a kórházak ellátásáért felelős Állami Egészségügyi Ellátó Központ, hulladékkezelők, közművek és önkormányzatok. A tervek szerint a Hygi április végétől a Mol töltőállomásain is kapható lesz.

Egy hónap alatt közel 225 millió forintot költött a koronavírus elleni védekezésre Fehérvár

Ennek az összegnek a jelentős részét védőfelszerelések, főleg maszkok beszerzésére fordították. Az Önkormányzat legalább 242 millió forint bevételtől esett el eddig a járvány kapcsán, részben a kieső parkolási és egyéb bevételek, részben az államnak átutalt gépjárműadó kapcsán (az iparűzési adóból származó önkormányzati bevétel csökkenése még nem ismert).

18 szociális otthonban vannak fertőzöttek országszerte

Az elmúlt napokban több mint százzal nőtt a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma - mondta el Müller Cecília az országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján szombaton. Hozzátette: 829 beteg szorul kórházi ellátásra, közülük 60 embert kell lélegeztetni.

A szociális intézményekben is nő a betegek, az elhunytak száma, a fővárosi Pesti úti otthon lakói közül már 21-en vesztették életüket, továbbá az operatív törzsnek 18 olyan szociális otthonról van tudomása, ahol fertőzöttek vannak, ezekben 386 gondozott és 45 dolgozó vírustesztje lett pozitív.

Müller Cecília újságírói kérdésre, miszerint fertőzött gyerekekkel a kórházban maradhatnak-e a szülők, azt mondta: amennyiben az intézményben lehetőség van a gyermek és édesanyja izolációjára, akkor lehetséges.

Lakosságszám-arányosan Fejér megye a legfertőzöttebb magyarországi megye.

A héten 11 vállalathoz érkeztek honvédelmi irányító törzsek

Ruszin Romulusz a Honvédelmi operatív törzs vezetőhelyettese a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján elmondta, a Magyar Honvédség katonái befejezték a fővárosi Pesti úti idősotthon fertőtlenítését. A vegyvédelmi zászlóalj (akik székesfehérváriak) mintegy 1500 liter fertőtlenítőszert használt fel, és szükség esetén további fertőtlenítésre is felkészültek.

Beszámolt arról is, hogy ezen a héten további 11 vállalathoz - többek között a szabadegyházi Hungrana Keményítő és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft.-hez is - érkeztek honvédelmi irányító törzsek. Jellemzően olyan vállalatokhoz mentek most, amelyek alapvetően az élelmiszerbiztonság fenntartásában és olyan eszközök biztosításában vesznek részt, amelyek létfontosságúak a koronavírus-járvány elleni védekezésben.

Újabb védőeszközök érkeztek Magyarországra

Kiss Róbert, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szombati online sajtótájékoztatón elmondta, négy teherjárat érkezett szombaton Budapestre, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, 193 karton, vagyis 6 millió sebészi szájmaszkkal, 2000 karton, vagyis hárommiliió kesztyűvel, 1479 karton izolációs ruhával. A szállítmányok össztömege megközelíti a 20 tonnát.

Beszámolt továbbá arról, hogy a rendőrség a korlátozások bevezetése óta 75 esetben tett szabálysértési feljelentést üzletek korlátozott nyitva tartásával összefüggő szabályszegés miatt. A kijárási korlátozással kapcsolatban március 28 óta 22 361 szabálysértés ügyében jártak el a rendőrök, 12 324 esetben figyelmeztetést, 5200 alkalommal helyszíni bírságot, illetve 4835 emberrel szemben feljelentést alkalmaztak.

Új honlap indult a munkalehetőségek összegyűjtésére

Új honlapon - a kitoboroz.talentuno.hu-n - gyűjtik a koronavírus-járvány idején is elérhető munkalehetőségeket, a térképes megjelenítés és az ügyfélszolgálat segítségével bárki könnyen tájékozódhat arról, hogy a közelében van-e üresedés - mondta el Kelliár Zsolt, a Talentuno ügyvezetője az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.,

Az adatbázisban már több mint 200 cég található, és több százezer embert értek el például a közösségi médiában - tette hozzá. Kitért arra is, a turisztikában és a vendéglátásban most "masszív" leépítések vannak, de léteznek olyan iparágak is, ahol nemhogy létszámstop van, de folyamatosan vesznek fel embereket. Ezek között megemlítette az IT és a technológiai területen működő vállalatokat, de a tanácsadó, illetve a pénzügyi szektorban tevékenykedő cégek között is vannak ilyenek.

A legtöbb nyitott pozíció Budapesten van, amelyet a nagyobb megyeszékhelyek követnek, mint Debrecen, Székesfehérvár, Győr és Szeged. Ugyanakkor vannak egészen kicsi vidéki települések is, ahol például egy pék- vagy asztalos üzem jelezte, hogy van szabad állás.

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek