3 évnél régebbi cikk

Így dobd fel gyöngyszövéssel a ruhádat vagy a táskádat!
Így dobd fel gyöngyszövéssel a ruhádat vagy a táskádat!

Ha jó a szemed, szereted az egyedi, kézműves termékeket, és időd is van rá, akkor próbálkozz meg a gyöngyszövéssel!

A gyöngyszövés hasonlít a keresztszemes hímzéshez: a különbség annyi, hogy ebben az esetben gyöngyöket használunk fel a művelet során. Azok az ékszerek, táskák, ruhadíszek, melyek e technikával készülnek, apró részletekből álló, mozaikszerű képet mutatnak, melyet a felhasznált gyöngyök elegánssá varázsolnak.

A gyöngyszövéshez nincsen szükség túl sok eszközre. A legfontosabb a szövőkeret, amit szinte bármelyik hobbi boltban megvásárolhatunk, vagy akár barkácsolhatunk is magunknak egyet. A gyári változat anyaga fém vagy fa, házilag pedig két falécből állíthatjuk össze, melyek végeit szögekkel verjük ki. Ezek a szögek fogják tartani a fonalakat. Aki nem szeretne fát használni, az erős kartonpapírból is elkészítheti.

Az én keretem úgy készült, hogy egy A/4-es lap két hosszabbik szélére 3-3 db 1 cm szélességű papírcsíkot ragasztottam merevítésként.  Ezt követően a rövidebb széleit bevagdostam ék alakban úgy, hogy a bevágások 2 mm-re legyenek egymástól." – mesélte Wéber Aletta, aki meg is mutatta, hogyan néz ki az említett keret:

A szövéshez szükségünk lesz felvetőfonalra. Ez lehet egy erősebb fonal, vagy egy jó minőségű varrócérna. Kell még egy gyöngyfűző tű is, ami abban különbözik a varrótűtől, hogy a tű feje nagyon keskeny, így nem akad el a kisméretű kásagyöngyben sem.

A szövés menete:

  • Vezessük át a cérnát a keret egyik oldalán az első ék alakú bevágáson és a keret szélén kétszer-háromszor, majd rögzítsük.
  • Vigyük fel a cérnát az ék alakú bevágásokba illeszkedve, körkörös tekeréssel: minden gyöngyszem 2 szál cérna között helyezkedjen el.
  • Az első sor megkezdése előtt csomózzuk rá a fűzőcérnát arra a szálra – és oda -, ahol meg szeretnénk kezdeni a szövést.
  • Fűzzünk fel egy sornyi gyöngyöt, majd a felvett szálak alatt vezessük át a tűt. A gyöngyöket igazítsuk el a szálak között úgy, hogy minden szem két szál között legyen.
  • Visszafele is dugjuk át a tűt a gyöngyökön. Ügyeljünk arra, hogy a cérna a felvetett szálak felett fusson. Ezzel kész is lett az első sor!
  • Ha kész a minta, amit elterveztünk, akkor a keret hátulján – kb. a közepén – vágjuk el a felvetett szálakat, s csomózzuk meg.
  • Rögzítsük a szálakat kapocsra vagy fontjuk be őket.
  • Ajánlatos az első és az utolsó sort kétszer átfűzni, hogy ne csúszkáljon a felvett szálakon!


Ez a módszer kezdő gyöngyfűzőknek is ajánlott, mert nagyon gyorsan lehet vele haladni, így könnyű pozitív alkotásélményt szerezni. Nagyon egyszerű technikáról van szó, így biztosan mindenki azonnal megszereti!” – jelentette ki Aletta, majd kifejtette, hogy az Interneten nagyon sok ötletet találhatunk a gyöngyszövéshez, s akár még a keresztszemes hímzés mintáit is felhasználhatjuk - vagy magunknak is tervezhetünk újabbakat.

A tervezéshez csupán egy francia - kockás papírra van szükségünk. A minta megrajzolásakor számolni kell azzal, hogy a gyöngyök általában hosszabbak, mint amilyen szélesek, tehát ha sima kockás papírra tervezünk, akkor a gyöngyökből fűzött minta torzulni fog, megnyúlik a rajzhoz képest.

Különböző mintákkal egészen más stílusú alkotások készülhetnek, de ékszerként készítve egyedi hatást érhetünk el különböző méretű gyöngyök felhasználásával. Ez már igényel minimális gyakorlottságot, de ne ijesszen el senkit. Ha egyszer ráérzünk a logikájára, akkor már könnyedén megbirkózunk ezzel is” – véli a Gúttamásiban élő hölgy, aki nemcsak karpereceket, de táskadíszt is készített már ezzel a technikával.

Nagyobb munkát igényel, de annál látványosabb az eredmény is, ha például övet szövünk gyöngyökből. Ilyenkor viszont kiemelten fontos, hogy erős legyen a cérna! Gyöngyszövéssel függönykarikát, szalvétagyűrűt, s akár képet is alkothatunk!

Borítókép: Wéber Aletta
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek