Partly cloudy32 °C
2021. június 21. hétfő Alajos
Menü
Házhozszállítás

Durva baleset a 8-as főúton - Videóval!

Néhány nappal ezelőtt a Magyar Közút ajkai mérnöksége forgalomirányítás mellett végzett kaszálási munkákat a 8-as főúton, amikor egy autó becsapódott a munkaterületre. Korábban Fejér megyében is történt hasonló baleset, amely akkor tragédiával végződött.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. ajkai mérnöksége 2020. május 8-án, pénteken a 8-as főúton, Városlőd környékén végzett kézi forgalomirányítás mellett gépi kaszálási munkákat. Tekintettel arra, hogy ezen útszakasz nehezebben belátható, ezért kétlépcsős forgalomkorlátozást építettek ki, ahol kézi irányítással, váltakozó forgalomirányítással biztosították a kaszáló munkagépet a szakemberek.

A helyszínen a kézi irányítás során szabályosan megálló autóba a mögötte lévő kisteherautó becsapódott. A szabályosan megálló jármű utánfutójáról a rakomány - ami egy kisebb ipari, úgynevezett gatter fűrész volt – előre repült és csak a szerencsén múlt, hogy a fűrészlap és a többi alkatrész nem találta el a mérnökségi forgalomirányító kollégát, aki így kisebb sérülésekkel megúszta a balesetet.

Molnár István, a társaság Fejér megyei igazgatója elmondta, hogy 2000 óta a megyében több hasonlóbaleset is történt.

2018-ban hasonló balesetben az M7-es autópálya Velence és Martonvásár közötti szakaszán két kollégánkat is elvesztettük. Mindkét esetben az okozta a tragédiát, hogy a fix munkaterületen életbe léptetett sebességkorlátozást a balesetet okozó autósok jelentősen túllépték.

A fix munkaterületeket mindig táblával jelzik, és sebességkorlátozás van érvényben. 

Például egy kilométeres útszakaszon, ha maximum 30 km/h-val lehet haladni, akkor az autó a távot két perc alatt teszi meg. Ha csak 60 km/h-ra lassít le, akkor nyer egy percet, de a baleseti kockázatot jelentősen növeli.

A mozgó munkavégzés például a kaszálás. Ilyenkor lassan megy egy traktor, vagy erre alkalmas gép az út szélén. Kis forgalmú úton csak a sárgán villogó lámpák és a jármű hátulján elhelyezett táblákkal hívják fel az autósok figyelmét a munkavégzésre. Főutakon és autópályákon energiaütközővel felszerelt teherautókkal is védik ezeket a járműveket. A megyei igazgató arra kért mindenkit, hogy tartsák be a sebességkorlátozást!

A következő hetekben Fejér megyében a 7-es számú főúton Lepsény térségében javítják a burkolatot. A napokban szintén a 7-es főúton Fehérvár és Lepsény között kaszálnak a társaság munkatársai, valamint mérnökségi munkákat végeznek a Bicske-Mány összekötő úton.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Újabb milliárdokat kapnak a kistelepülések
  Újabb milliárdokat kapnak a kistelepülések
 • Vizet oszt az utasoknak a MÁV-Start a nagyobb vasútállomásokon
  Vizet oszt az utasoknak a MÁV-Start a nagyobb vasútállomásokon
 • Új szakaszába lép az oltási program Szlovéniában
  Új szakaszába lép az oltási program Szlovéniában
 • Szabadabb lesz az átjárás a magyar-szerb határon
  Szabadabb lesz az átjárás a magyar-szerb határon
 • Szabad az út Horvátországba
  Szabad az út Horvátországba
 • Folytatódik a településfásítási program
  Folytatódik a településfásítási program
 • Jól fizet a diákmunka idén nyáron
  Jól fizet a diákmunka idén nyáron
 • Újabb milliárdokra pályázhatnak a vállalkozások
  Újabb milliárdokra pályázhatnak a vállalkozások

Eseménynaptár