3 évnél régebbi cikk

Mikor futhatunk nagy versenyen?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Mikor futhatunk nagy versenyen?

A nagy futóversenyek nemcsak sportélményt adnak a résztvevőknek, hanem valóságos iparággá válva komoly gazdasági bevételt is jelentenek. Idén ezeket sem lehet megrendezni a megszokott tavaszi és nyári időpontokban, de talán még bepótolhatók lesznek. A Cerbona Fehérvár Félmaraton is későbbre kerül.

Benne járunk a futószezonban, normál esetben mostanra már például túl lennénk a mintegy harmincezer futóval zajló budapesti Vivicittán, vagy hogy közelebbi eseményt mondjunk, kevesebb mint egy hónap választana el minket a székesfehérvári TESZ-futástól. Aztán június végén jött volna a Cerbona Fehérvár Félmaraton. A járványhelyzet átírta a forgatókönyvet, pedig megint sokan tervezték, hogy teljesítik a távokat.

A fehérvári félmaratonon hagyományosan 7 és 14 kilométeren is lehet indulni a 21 mellett, és ahogy a nagy futásokon megszokott, csapatépítésre is alkalmas a váltó. Egyre népszerűbb lett a hatodik éve folyamatosan megrendezett verseny, jellemző, hogy a nevezések azután is érkeztek, hogy kiderült: az eredeti, június 28-i időpontban nem lehet megrendezni az eseményt. A szervező Alba Triatlon képviseletében Kaiser Tamás azt mondta, már van elképzelés, mikor pótolják nyári versenyt.

– A futók nagyon szeretnének már versenyeken részt venni, hiszen a tél és a tavasz a felkészülésről szól. Sőt, tavaszról már sok eseményt elhalasztottak. Az biztos, hogy a június 28-i eredeti időpontban nem tudjuk megrendezni a fehérvári versenyt, azt tervezzük, hogy egy késő őszi időpontban pótoljuk be. Zajlanak az egyeztetések a várossal, amely természetesen kiemelt partnerünk.

Az új helyzet azzal jár, hogy ha nem törölnek véglegesen egy versenyt, akkor az év második felére halasztják. Így pedig nem könnyű az összezsúfolódó futónaptárban a futóknak és városnak is megfelelő napokat megtalálni. Egyénileg persze lehet sportolni, de még az amúgy magányos farkasokban is van igény a tömegfutásra. Kérdés, mikortól lehet ilyet rendezni.

– Van ez a bizonyos bűvös dátum, augusztus 15., amit nagyon sokan várnak, ez után talán majd lehet tömegeseményt rendezni. De pontosan nem tudjuk, mi lesz, feloldják-e végleg a korlátozásokat, és emiatt nagyon nehéz az előzetes szervezési munkálatokat elkezdeni. Egy helyszín lefoglalása, érmek, pólók megrendelése, ezeket hónapokkal előre intézni kell. De egyelőre erre sincsen sansz – mondta Kaiser Tamás.

Országszerte nagy létszámú, népszerű események lógnak a levegőben. A Vivicitta új időpontjáról még nincs információ. Az NN Ultrabalatont, amely Fehérvárról is százszámra vonzza az egyéni és csapat indulókat, a szervezők szándéka szerint megrendezik októberben. A talán legjobb hangulatú, csodás tájakon, a magyar tengert megkerülve zajló tömegfutás eredetileg a most következő hétvégén rajtolt volna Balatonfüredről. Szokás szerint percek alatt beteltek az egyéni és csapat nevezési helyek is tavaly ősszel.

Zelcsényi Miklós, az NN Ultrabalaton versenyigazgatója óvatosan optimista.

– Most már a célegyenesben lennénk a szervezéssel, mindjárt indulnánk, nem könnyű időszak ez… Az Ultrabalaton valóban az egyik legnépszerűbb hazai futóesemény, idén több mint tizenhétezer futót vártunk. Bízunk benne, hogy októberre ez már csak egy rossz álom marad, és be tudjuk pótolni, ami most elmaradt.

A futószezon nemcsak a legnépszerűbb amatőr és hobbisport művelőinek fontos, mostanra valódi iparág lett nagy versenyt rendezni. Az idegenforgalomnak, turizmusnak komoly bevételeket jelent, a versenyszervezők is nagy kieséssel számolnak ebben a helyzetben. Pótmegoldások akadnak, a Budapest Sportiroda, a legnagyobb futóesemények szervezője például nevezési díjért hirdetett virtuális félmaratont. Ezen mindenki hazai környezetben teljesíthet távokat egyénileg vagy éppen pár fős váltókban, amikért (meg perszer a befizetett pénzért) megkapja a szokott emlékpólót… Gyanítható, ezzel azért nem fognak annyian élni, ahányan mondjuk a Vivicittán rajthoz állnának.

Hogy mekkora veszteséget okoz a kimaradó szezon vagy félszezon a versenyszervezőknek és a kapcsolódó bevételek elmaradása okán a gazdaságnak, majd év végén lesz megmondható. Az biztos, hogy most mindenkinek csökkenteni kell a költségeket, mert a gazdasági nehézséggel küzdő szponzorok és önkormányzatok támogatásai is elapadhatnak.

– Meg kell fontolni, hogyan érinti a város költségvetését, egyáltalán ebben a helyzetben mennyire néz ki jól, ha futóversenyre költ. Minimalizálni kell a kiadásokat, miközben a színvonalból nem lehet lejjebb adni – mondja Kaiser Tamás.

Utóbbi gondolathoz annyit: verseny nemcsak a futók, hanem az események szervezői közt is nagy. Tavaly az ötvenkét hétvégén több mint kétszázhatvan futóversenyt rendeztek Magyarországon.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek