3 évnél régebbi cikk

Óvatosan bánjunk nyáron a kézfertőtlenítővel, az autónk is bánhatja a szakszerűtlen tárolást
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Óvatosan bánjunk nyáron a kézfertőtlenítővel, az autónk is bánhatja a szakszerűtlen tárolást

A koronavírus-járvány miatt óriási a kereslet az alkoholos kézfertőtlenítőkre, de vigyázzunk, nyáron akár veszélyes fegyverré is válhat a szakszerűtlen használat miatt.

A kézfertőtlenítők iránti kereslet a korábbiak sokszorosára nőtt az elmúlt hónapokban, ami nem csoda, hiszen ezek a szerek fontos szerepet játszanak a járvány terjedésének lassításában. A nyári hónapokban azonban több okból is érdemes kellő odafigyeléssel viseltetni e készítményekkel kapcsolatban, ugyanis szélsőséges esetben a szó szoros értelmében is időzített bombaként viselkedhetnek.

Az első és legfontosabb jó tanács, hogy a kézfertőtlenítők használatakor kiemelten ügyeljünk kezünk bőrrétegének védelmére. A kézfertőtlenítők remekül ellátják feladatukat, kiváló tisztítóhatásukkal eltüntetik bőrünkről a kórokozókat, ugyanakkor magas, 60%-os alkoholtartalmuk miatt megváltoztatják a bőr Ph-értékét, csökkentik a lipidtartalmat, ez pedig a bőr kiszáradását, gyulladás és ekcéma kialakulását okozhatja.

A gyakori kézmosás, fertőtlenítés a szaruréteg fellazulását okozhatja, ami segíti a bőrfertőzések kialakulását.

Épp a fentiek miatt érdemes hidratáló krémmel kenni kezünket, és érdemes olyan krémet használnunk, amely illat- és festékanyagmentes, hiszen az ilyen készítményekkel elkerülhetjük a további bőrirritációt. A kézfertőtlenítés vagy kézmosás után egy borsónyi krémet vigyünk fel kezünkre, súlyosabb esetekben pedig éjszakára használjunk zsírosabb, például vazelintartalmú készítményt, amely reggelig beszívódik a bőrbe.

Az alkoholos kézfertőtlenítők azonban nem csupán bőrünkre lehetnek rossz hatással, de veszélyesek is lehetnek.

A CBS műsorában egy dallasi tűzoltó hívta fel a figyelmet arra, hogy miért nem szabad a nyári, meleg hónapokban az autónkban tárolni az alkoholos fertőtlenítőket. Ezekből a készítményekből ugyanis az alkohol már 20 fokos hőmérsékleten párologni kezd, 32 fok fölötti hőmérsékleten pedig (ami egy napon álló autóban igen gyorsan kialakulhat) már olyan erős lehet a párolgás, hogy az alkoholgőz nagy koncentrációban felgyülemlik.

Ekkor már elég egyetlen, akár statikuselektromosságból származó szikra ahhoz, hogy ez a gőz belobbanjon, ilyen hatás lehet például, ha beszálláskor a ruhánk az üléshuzathoz dörzsölődik.

A CBS műsorában a szakemberek egy fotót is bemutattak, mi történhet a fenti esetben, így érdemes megfontolnunk, hogy a nyári melegben az autóban hagyjuk-e a járvány elleni védekezés egyik fontos eszközét.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek