3 évnél régebbi cikk

Fehérvári és online programok a hétvégére: virágos pünkösd a Belvárosban, nyitnak a fehérvári és gárdonyi strandok, Gyereknapi Házhoz Megyünk Fesztivál és Az üvegcipő
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Tourinform Székesfehérvár
Fehérvári és online programok a hétvégére: virágos pünkösd a Belvárosban, nyitnak a fehérvári és gárdonyi strandok, Gyereknapi Házhoz Megyünk Fesztivál és Az üvegcipő

Az idei pünkösdi hosszú hétvége (amelybe 2020-ban a gyermeknap is beletartozik) nem a megszokott mederben zajlik majd, ám ez ne szegje kedveteket, ugyanis így sem maradtok fehérvári és online programok nélkül: többek között megcsodálhatjátok a virágba borult Belvárost, meglátogathatjátok a fehérvári strandot, ahol gyermeknap alkalmából meglepetésekkel is várják a kicsiket, ha pedig az online térre szavaztok, akkor megleshetitek a Vasúttörténeti Park által szervezett Gyereknapi Házhoz Megyünk Fesztivált vagy Az üvegcipőt a Jászai Mari Színház előadásában.

Kiállítás: Hétvezér online galéria
Mikor?: Folyamatosan
Hol?: Hétvezér Általános Iskola Facebook-oldalán

Aki járt már a Hétvezér Általános Iskolában, jól tudja, hogy az intézmény folyosóit rendszeresen megújuló, színes képek díszítik, amelyeket az intézmény tehetséges tanulói készítettek a rajzórákon. Azonban a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet miatt bevezetett tantermen kívüli, digitális oktatás ebben a tanévben üres iskolai folyosókat és online rajzórákat hozott.

Az alkotás az elmúlt két hónapban sem állt meg! Az online rajzórákon készített grafikákat, rajzokat, festményeket kicsit máshogy, de mégis egy kiállításba rendezték az iskola művészeti tárgyakat oktató tanárai. A Hétvezér Galéria Karantén-Tárlatát most bárki megtekintheti az intézmény Facebook-oldalán.

 

Strand: Fehérvári és gárdonyi strandok nyitása
Mikor?: Május 30., szombat
Hol?: Csitáry G. Emil Uszoda és Strand, Gárdony, Agárd

Miután Cser-Palkovics András polgármester élőben jelentkezett be a Fehérvár Televízió hétfő kora délelőtti híradójában, többek között az is kiderült, hogy a hétvégén kinyit a fehérvári strand, amelynek a járványhelyzetre való tekintettel 900 főben maximalizálják a belépői számát.

Most újabb jó hírrel szolgálhatunk, ugyanis a pünkösdi hosszú hétvégén a gárdonyi strandok is megnyitják kapuikat, a fürdővendégek számos újdonsággal találkozhatnak már az idei szezontól.

 

Kiállítás: Fehérvári virágos pünkösd
Mikor?: Május 29., péntek 15:00
Hol?: Belváros

Ha pünkösd, akkor virágok – a sokéves, szép hagyományt megőrzi a város. A koronavírus-járvány okozta helyzetben kicsit másképp, de idén is élvezhetjük a virágcsodák látványát az ünnepi hétvégén, a fehérvári virágos pünkösd égisze alatt. A város virágkötő mestereinek kompozícióira szavazni is lehet a Székesfehérvár applikáció segítségével.

Hét virágüzlet jelezte részvételét az eseményen: az Anemone Fleur, a Budai 66 Virág-Ajándék, az Oázis Virág, a Hortenzia Virágszalon, a Tűzvirág Virág-Ajándék, a VirágVár Virágüzlet és a Syl de Fleur Virág-ajándék munkatársai dolgoznak majd a számunkra kijelölt helyszíneken, hogy megálmodják az ünnepi virágdíszeket. Munkájuk eredményét az Országalmánál, a Tip-Top bejáratánál, a ciszter templom bejáratánál, az Igéző előtt, a Varkocs-szobornál és az Országzászló téren láthatják az arra sétálók.

Az idei téma a vidámság, a gyerekek, családok, a játékosság, a színek – egyszóval minden, ami a mostani járványhelyzetet feledtetheti a belvárosban járó érdeklődőkkel.

A helyszínen készült fotógalériánkat keressétek péntek késő délutántól az fmc.hu Facebook-oldalán!

 

Színház: Az üvegcipő
Mikor?: Május 29., péntek 20:00
Hol?: Jászai Mari Színház Facebook-oldalán

A Hamupipőke című Grimm mese alapján írta Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátékát. Itt a mese nem egy messzi-messzi országban, hanem Budapesten, a nyolcadik kerületben játszódik egy panzióban, 1924-ben. A Királyfi nem az ország várományosa, hanem egy 50 év körüli édes-mérges asztalos, Sipos Lajos, aki már nem igazán akarna változtatni az életén, de Szabó Irma a panzió fiatal cselédlánya beleszeret, és teljesen felforgatja a "Királyfi" életét.

A vágynak és valóságnak ritka találkozása az a három felvonás, amely ennek az üvegcipős kis cselédnek a szívéről szól. Megvan benne az álmok komédiája, az álmok tragédiája, s az álmok megváltó szépsége – írta Földi Mihály a Nyugat című folyóiratban az első bemutatót követően.

 

Gyerek: BKK gyereknap
Mikor?: Május 31., vasárnap 10:00
Hol?: BKK Facebook-oldalán

Május utolsó hétvégéje a gyermekeké – a fővárosi közlekedésben is. A Budapesti Közlekedési Központ a biztonságot szem előtt tartva idén a gyermeknap alkalmából online programokkal – meglepetéskoncertekkel és -előadással, rajzpályázattal –, a járműveken pedig különleges hangbemondásokkal várja a Budapesten utazókat.

A Budapesti Közlekedési Központ munkatársai jórészt szülők is, akik tudják, milyen fontos örömet okozni a gyerkőcöknek. Ennek hivatalos ünnepére, a gyermeknapra a BKK számos akcióval készül.

Május utolsó vasárnapján, gyermeknapon pedig élő koncertekkel és színházi előadással várja a kisebbeket és a nagyobbakat. Vasárnap 10 órától a Kicsi Gesztenye Klub, délután 16 órától a Rutkai Bori Banda élő koncertjét, valamint 11 órától az Első Magyar Karantén-Színház Alíz csodaországban című előadását a TRIP hajóról - a járványügyi szabályokra való tekintettel - kizárólag a BKK Facebook-oldalán, élő közvetítésben lehet majd követni.

 

Gyerek: Gyereknapi Házhoz Megyünk Fesztivál a Vasúttörténeti Parkból
Mikor?: Május 31., vasárnap 10:00
Hol?: Vasúttörténeti Park Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján

"Ez a nap más, mint a többi…" - szól az ismert dal, ami a gyereknap kapcsán most különösen igaz! Idén más formában, más „helyszínen”, de együtt ünnepeljük a gyerekeket, és garantáljuk, hogy minden családhoz házhoz megy a nevetés! A fesztivál május 31-én, vasárnap 10 és 18 óra között lesz elérhető a Vasúttörténeti Park Facebook oldalán és YouTube csatornáján. Minden órában izgalmas koncertekkel és előadásokkal, ötletes feladványokkal és játékokkal várjuk a családokat, sok-sok meglepetéssel és ajándékkal.

 

Sport: Puskás Akadémia FC - Ferencvárosi TC
Mikor?: Május 31., vasárnap 21:05
Hol?: Pancho Aréna

A március közepén félbeszakadt labdarúgó-szezon május 23-án indult újra, az OTP Bank Liga küzdelmeivel és a Magyar Kupa elődöntőivel, zárt kapuk mögött. Péntektől ismét teljes NB I-es fordulót rendeznek, a kormány döntése értelmében pedig bizonyos korlátozások és óvintézkedések mellett május 28-tól ismét beengedhetők nézők a labdarúgó-mérkőzésekre. Így az első fejér megyei NB I-es mérkőzés, ahova ismételten bemehetnek a nézők Puskás Akadémia FC - Ferencvárosi TC lesz.

Persze nem a megszokott mederben, ugyanis a szervezők által kiadott közleményből kiderül, hogy csak a stadion befogadóképességével arányos számú szurkolót tudunk fogadni. Ezért a Puskás Akadémia döntése értelmében az éves bérlettel, illetve a 15+1 alkalmas bérlettel, valamint a felcsúti lakcímkártyával rendelkező szurkolóink léphetnek be a Pancho Arénába. A belépőkhöz bérletük, illetve lakcímkártyájuk felmutatásával juthatnak hozzá a helyszínen az 1-es és 2-es szektoroknál felállított belépési pontokon, és kizárólag a jegyen feltüntetett ülőhelyet foglalhatják el. 

 

Természet: A pünkösdi virágok - pünkösdhétfői gyógynövénytúra
Mikor?: Június 1., hétfő 9:00
Hol?: Csala

A nyár első gyógynövénytúrája Csalára invitálja az érdeklődőket: június 1-én, pünkösdhétfőn 9 órakor a kastély parkolójából indul a kirándulás.

A jó időnek köszönhetően virágzik a természet, burjánzik a sok hasznos gyógynövény, a résztvevőket a mezei és vízparti élőhelyek gazdagsága várja: "Gyűjtünk kakukkfüvet, csalánt, mentát, zsályát, bodzát, galajt, gyermekláncfüvet, és láthatunk virágzó fekete nadálytőt is." – invitál Lencsés Rita gyógynövényszakértő. A programon sok szó esik majd a tartósításról, és a felhasználás praktikáiról is kaphatunk ismereteket.

A szervezők kérik, hogy mindenki hozzon vágóeszközt és papírzacskót a gyűjtéshez, a kóstolóhoz pedig saját poharat. A megközelítés egyéni, a tömegközlekedőknek a fehérvári buszpályaudvarról 8.30-kor Pátkára induló járatot javasolják. A túra körülbelül 13 óráig tart.

 

Állandó programok:

Művészkaraván

Ökotúra Sóstón

Könyvet házhoz! - Vörösmarty Mihály Könyvtár

Virtuális séta a Hetedhét Játékmúzeumban

Virtuális séta Székesfehérváron

A Teleki Diákszínpad előadás: William Shakespeare - Hamlet

Müpa ingyenes médiatára

Nemzeti Filmintézet Filmarchívuma ingyenes filmjei

Szépművészeti Múzeum virtuális kiállítása

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek