Partly cloudy21 °C
2020. július 7. kedd Appolónia
Menü

Koronavírus: holnaptól szabadon utazhatnak a németek Magyarországra, a WHO módosította a maszkviseléses ajánlását - 95. nap

Koronavírus: holnaptól szabadon utazhatnak a németek Magyarországra, a WHO módosította a maszkviseléses ajánlását - 95. nap
A Németországból beutazók mentesülnek a karanténkötelezettség alól (Fotó: MTI/Varga György)

3990 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, Fejérben újabb 2 embernél mutatták ki a koronavírust, vasárnaptól megszűnnek a korlátozások a Magyarország és Németország közötti személyforgalomban, a WHO módosította a maszkviselésre vonatkozó ajánlását - ezek voltak június 6. legfontosabb hírei.

Újabb 20 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3990 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 3 idős, krónikus beteg. Ezzel 545 főre emelkedett az elhunytak száma, 2279-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1166 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 41%-a, az elhunytak 59%-a, a gyógyultak 48 %-a budapesti. 387 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 21-en vannak lélegeztetőgépen.

Hat nap után újabb 2 fővel nőtt Fejérben a fertőzöttek száma, így összesen 373 koronavírusos beteget tartanak számon megyénkben.

A területi adatok szerint továbbra is Budapesten találták eddig a legtöbb fertőzöttet (1898), a megyék közül Pest (569) után Fejér (373) áll a második helyen. Minden 100 ezer lakosból a fővárosban 108, Pest megyében 45, míg Fejérben 89 fertőzött.

373-ra nőtt a Fejér megyei fertőzöttek száma (Fotó: koronavirus.gov.hu)
373-ra nőtt a Fejér megyei fertőzöttek száma (Fotó: koronavirus.gov.hu)

 

Vasárnaptól megszűnnek a korlátozások a Magyarország és Németország közötti személyforgalomban

Németországban a járványkezelés eredményesnek bizonyult, ez pedig megadja a lehetőséget arra, hogy a kormány megszüntesse a személyforgalomra vonatkozó korlátozásokat - közölte a külgazdasági és külügyminiszter szombaton közösségi oldalán.

Szijjártó Péter szerint a személyforgalmi korlátozások megszüntetése rég várt enyhítés a németországi munkavállalók és családjaik számára. A miniszter a közösségi oldalára feltöltött videóban hangsúlyozta: Németország Magyarország elsőszámú kereskedelmi partnere, számos magyar ember dolgozik Németországban, és az ő munkavállalásuk, illetve a családdal való kapcsolattartásuk az elmúlt időszakban komoly nehézségekbe ütközött.

Ezért a kormány úgy döntött, hogy vasárnap reggel 8 órától megszünteti azokat a korlátozásokat, amelyek a Magyarország és Németország közötti személyforgalomra eddig vonatkoztak - jelentette be Szijjártó Péter.

Ez azt jelenti, hogy a német állampolgárok szabadon beutazhatnak Magyarország területére, és azok a magyar emberek, akik Németországból térnek haza, mentesülnek a karanténkötelezettség alól.

 (koronavirus.gov.hu)

 

A WHO módosította a maszkviselésre vonatkozó ajánlását

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken módosította a szájmaszkviselésre vonatkozó ajánlását azzal, hogy a védőeszközök használatát különösen olyan helyeken javasolja, ahol magas a koronavírus-fertőzöttek száma, illetve nehézségekbe ütközik a távolságtartási szabályok betartása, írja az MTI.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója az utóbbival kapcsolatban példaként a tömegközlekedési eszközöket, üzleteket, illetve egyéb beltéri forgalmas helyeket említette.

A hatvanévesnél idősebbeknek és az alapbetegségekben szenvedőknek különösen javasolják orvosi szájmaszk viselését az olyan nyilvános helyeken, ahol fennáll a fertőzés veszélye. A WHO ajánlása emellett a szövetből készült, nem orvosi maszkokkal kapcsolatban is tartalmaz rendelkezéseket. Ezeknek legalább három – különböző anyagból álló – rétegből kell készülniük.

Gebrejeszusz ugyanakkor figyelmeztetett, hogy önmagukban a maszkok nem védenek a fertőzéstől, és nem helyettesíthetik a távolságtartást, illetve a rendszeres kézmosást. „A maszkok önmagukban nem tudnak megvédeni a Covid-19-fertőzéstől” – hangsúlyozta.

A WHO főigazgatója kiemelte, hogy a fertőzötteket továbbra is következetesen el kell különíteni, a kapcsolatokat fel kell tárni, a fertőzésgyanús személyeket pedig tesztelni kell. „Minden ország számára ez a legjobb védekezés a Covid-19 ellen” – tette hozzá.

A WHO legutóbbi, áprilisi ajánlásában még nem javasolta a szájmaszkok tömeges viselését.
A maszkoknak legalább három – különböző anyagból álló – rétegből kell készülniük (Fotó: Simon Erika)
A maszkoknak legalább három – különböző anyagból álló – rétegből kell készülniük (Fotó: Simon Erika)

(MTI)

 

Augusztusban ismét lesz Alba Regia Jazz Feszt

"Ugyan nem a szokott időben, de augusztus 22-23-24-án mindenkit szeretettel várunk a fantasztikus helyszínünkön a Zichy ligetben. Hogy megvalósulhatott,ezért köszönet a székesfehérvári Önkormányzatnak és dr. Cser- Palkovics András Polgarmesterünknek, hogy ismét támogatta ezt a fesztivált a mai lehetőségekhez mérten" - írják a szervezők bejegyzésben, amelyet az Alba Regia Feszt oldalán osztottak meg.

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár