3 évnél régebbi cikk

Két izgalmas lehetőség: önvédelmi és japándob tábor indul Fehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Rétlaki Gábor
Két izgalmas lehetőség: önvédelmi és japándob tábor indul Fehérváron

Remek program és hasznos tudás - jó, ha egy nyári tábor a két tulajdonságot ötvözi, ahogy teszi ezt a székesfehérvári Atarashi Kaishin Ryu Iskola önvédelmi, illetve japándob tábora.

A nyári időszak a dolgozó szülők számára mindig nehéz, hiszen szeretnék jó helyen tudni gyermekeit, ugyanakkor az sem baj, ha egyben izgalmas program, vagy akár hasznos tudás megszerzésére is alkalmas is a választott nyári tábor. A székesfehérvári Atarashi Kaishin Ryu Iskola önvédelmi, illetve japándob tábora izgalmasan ötvözi e két kritériumot. 

"2013 óta - amióta saját gyakorlótermünk van - tartunk napközis jellegű nyári táborokat. Kezdetben egy turnussal indultunk, aztán növeltük kettőre, idén pedig már négy lesz: két turnus önvédelmi tábor és két turnus japándob tábor. Mindkét programra elsősorban a gyerekeket várjuk egészen óvódás kortól, ugyanakkor az sem ritka, hogy felnőttek is csatlakoznak. Mindkét tábor hétköznaponként 7.30-tól 16.30-ig tart" - mondta el Rétlaki Gábor, az iskola és a tábor vezetője.

Az önvédelmi tudás minden életkorban hasznos

A nyár folyamán elsőként július 6-tól 10-ig, majd július 13-tól 17-ig önvédelmi nyári táborral kezdenek a Móri út 86. szám alatti gyakorlóteremben.

"Az önvédelmi táborba az egészen kezdőktől jöhetnek, akár olyanok is, akik még soha nem foglalkoztak ezzel - rendszerint vannak is ilyen résztvevők, akik év közben valamely más sportot űznek intenzíven, ám nyáron jobban ráérnek, eljönnek hozzánk, és megtanulják az alapokat. A tábor programja alapvetően az átlagemberre van szabva, így olyan dolgokat mutatunk, tanulhatnak, ami senkinek sem okoz nehézséget.

A kisebb gyereknek is kimondottan önvédelmi alapokat adunk, tavaly inkább pusztakezes gyakorlatok voltak, idén játékos jelleggel a különböző eszközök használatát is megtanulhatják. A nagyobbak például a nuncsakuval foglalkoznak majd, párban és természetesen a legszigorúbb biztonsági felszereléssel. Ha arra lesz igény, akkor utcai önvédelmet is tanítunk. A résztvevők összetételétől függően szemináriumi rendszerben gondolkozom a nyári tábor kapcsán, vagyis több kisebb csoportban más-más, a tudásuknak, életkoruknak megfelelő ismereteket sajátíthatnak el" - emelte ki Rétlaki Gábor, aki hozzátette, a táborban Csikesz László mester lesz segítségére.

Japándob tábor - új és izgalmas lehetőség Székesfehérváron

A nyár második felében két turnusban július 20-tól 24-ig, illetve július 27-től 31-ig indul japándob tábor: ennek az ősi hangszernek a megismerésére ebben a formában eddig nem volt városunkban lehetőség.

"A japándob tábor a japán dobolás hagyományairól és a hangszer használatáról szól, alapvetően egy nagy buli az egész, ahol a kisebbek és a nagyobbak, korosztálytól függetlenül együtt élvezhetik a zenét, eggyé válhatnak a hangszerrel, a ritmussal és a csoporttal. A japándob ugyan egyetlen hangszer, mégis sok lehetőség van benne: nemcsak ütjük, hanem különböző koreográfiák is vannak hozzá, így remekül át is mozgatja a dobolókat.

Ide is jelentkezhetnek a teljesen kezdők, akik még soha nem is próbáltak ezt a hangszert, vagy bármilyen más hangszert, hiszen nagyon könnyen el lehet sajátítani, ráadásul nem megterhelő, így az egészen idősek is élvezhetik. Ősszel pedig úgy tervezzük, hogy a japándoboktatás is elindul Székesfehérváron, hiszen itt még egyáltalán nincs ilyen lehetőség, de országosan is - a legjobb tudomásom szerint - csak négy csoport van, három a fővárosban és egy vidéken" - mondta el Rétlaki Gábor, aki Varga Orsolya segítségével tartja majd a japándob tábort.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek