3 évnél régebbi cikk

Koronavírus: várhatóan ma véget ér a rendkívüli jogrend, egy új fertőzött, búcsúzott a képernyőről az operatív törzs - 106. nap
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Koronavírus: várhatóan ma véget ér a rendkívüli jogrend, egy új fertőzött, búcsúzott a képernyőről az operatív törzs - 106. nap
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

Várhatóan éjfélkor véget ér a rendkívüli jogrend, csupán egy új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, utolsó televíziós tájékoztatóját tartotta az operatív törzs - szerdai összefoglaló.

Várhatóan ma éjfélkor véget ér a rendkívüli jogrend. Áder János államfő elrendelte az ezt lehetővé tévő jogszabályt, amelyet tegnap hagyott jóvá a parlament.

A kormány - a tervek szerint - még ma megszünteti a veszélyhelyzetet, ezzel több korlátozás is megszűnik majd.

Újra lehet például moziba, színházba és uszodába menni. Megmarad viszont a hitelmoratórium és egyelőre továbbra is kötelező a maszk a boltokban és a tömegközlekedésen.

Az elmúlt 24 óra számokban

Az elmúlt 24 órában mindössze egy újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19); így összesen 4078 fő a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Fejérben továbbra sincs újabb fertőzött. A gyógyultak száma 2547, ez a háromszorosa az aktív fertőzöttek számának. A 964 aktív fertőzött közül 210 ember van kórházban, közülük 16-an szorulnak gépi lélegeztetésre. Az elmúlt 24 órában két idős, krónikus betegségben szenvedő ember halt meg.

Az összes fertőzött 40 százaléka az idős korosztályból került ki és többségük nő. Nem történt a vírushoz köthető haláleset Magyarországon a 30 évesnél fiatalabbak körében, a 20 év alattiak korcsoportjában pedig csupán 90 esetet regisztráltak.

Az aktív betegek megyénkénti eloszlásában sincs változás: Budapesten 377 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, Fejérben 127-et, Baranya, Bács-Kiskun, Heves, Tolna és Somogy megyében pedig nincs regisztrált aktív fertőzött. A járvány idején Fejér megyében 43-an hunytak el e fertőzés következtében

93 esetben hozták be külföldről a koronavírust

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy a járvány alatt Magyarországra 93 esetben "importálták", vagyis hurcolták be a vírust külföldről. A legtöbb esetben Ausztriából, ez 33 esetet jelent. Az Egyesült Királyságból 17, Olaszországból és Németországból 5-5, Spanyolországból és Törökországból 4-4, Franciaországból, Svájcból, Izraelből, az Egyesült Államokból és Iránból 3-3, Hollandiából és Mexikóból 2-2, Csehországból, Portugáliából és Saint Luciából 1-1 esetben érkezett Magyarországra koronavírussal fertőzött ember.

Müller Cecília a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai, utolsó sajtótájékoztatóján összegezte, hogy Magyarországon nem volt rendkívül látványos a járványgörbe "kiugrása".

Az első hullám egy ellaposított járványgörbét mutatott, aminek köszönhetően "egy picit fellélegezhetünk". A vírus azonban jelen van; az óvintézkedéseket, a higiénés szabályokat továbbra is be kell tartani.

Korlátozás nélkül be lehet lépni Romániából Magyarországra

Kiss Róbert rendőr alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa elmondta: szerdától személyforgalomban korlátozás nélkül be lehet lépni Romániából Magyarországra. Szólt arról is:

Elérhetővé vált az utazási korlátozások feloldásáról tájékoztató európai uniós honlap. Ott naprakész információk találhatók a korlátozások feloldásáról, és a karanténkötelezettségekről. A honlap az EU valamennyi nyelvén elérhető.

Búcsúzik az operatív törzs a képernyőről

A veszélyhelyzet megszűnésével ugyan véget érnek az operatív törzs tájékoztatói, de a háttérben folytatják a munkát. Az ügyeleti központ 14 ezer ügyben járt el a szervezet megalakulása, február 5. óta - ismertette a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője.

Lakatos Tibor összegezte az elmúlt időszakot:

  • 18 765 hívást fogadtak
  • 4078 igazolt fertőzöttel kapcsolatban 3647 kontaktszemélyt kutattak fel
  • a grafikus térinformatikai rendszerben több mint 60 ezer, hatósági házi karanténban lévő ember adatait és földrajzi koordinátáit rögzítették
  • a 65 évesnél idősebbek vásárlási időtartamára vonatkozó szabály megsértése miatt a rendőrök eddig 85 embert figyelmeztettek, 73-ra helyszíni bírságot szabtak ki, 111-et feljelentettek
  • A kijárási korlátozás szabályainak megsértése miatt 26 756 embert figyelmeztettek, 13 146 helyszíni bírságot szabtak ki, és 11 504 ember ellen tettek feljelentést
  • Március 12-étől 648 981 esetben ellenőrizték a hatósági házi karantén szabályainak betartását, ezek 0,44 százalékában tapasztaltak szabályszegést

Megbicsaklott gazdaság, de példamutató összefogás Székesfehérváron

A veszélyhelyzet kihirdetése óta Cser-Palkovics András polgármester arra törekedett, hogy minden információ eljusson a fehérváriakhoz. Ma az utolsó ilyen tájékoztatót tette közzé Facebook-oldalán, de ígéretet tett ezek folytatására:

Látva és érezve azt, hogy a fehérváriak érdeklődnek és igényt tartanak az első kézből való tájékozódásra a város ügyei kapcsán, a lakossági tájékoztatókat megváltozott formában, de továbbra is folytatni fogom, ennek kapcsán hamarosan jelentkezem a részletekkel.

A járványhelyzet gazdasági következményeivel kezdi a tájékoztatót; mint írja, ennek felmérése folyamatosan zajlik, de hangsúlyozza, hogy az eddig megszokott növekedés  és stabilitás most  biztosan nem lesz fenntartható. "A májusban prognosztizált 9 milliárd forintos bevételkiesés a város saját bevételeinek mintegy harmada... a legrosszabbra készülve tervezünk a következő másfél, két évre." A nehéz gazdasági helyzet ellenére azonban folytatódik a születési támogatási program és az időskorúak települési támogatásának programja. "Ezeknek fedezetét – azok társadalmi fontossága miatt – még ebben a gazdaságilag nehéz helyzetben is biztosítjuk."

Számokban az az elmúlt időszak:

  • 553 önkéntes vett részt a város életében
  • 685 olyan idős embert segítettek, akik vállalták az otthon maradást
  • Székesfehérvár önkormányzatának a járványügyi védekezéshez támogatásként befizetett összeg 102.601.613 forint
  • Az önkormányzat mostanáig 390.444.000 forintot áldozott a járvány elleni védekezés közvetlen költségeire
  • A mai napig összesen 344 személy esetében rendeltek el hatósági házi karantént, amelyben közülük jelenleg 55 fő van. A többi személy esetében ez az intézkedés már megszűnt.

Cser-Palkovics András köszönetet mond a fehérváriaknak, a járványhelyzetben tanúsított közös helytállásért. Ugyanakkor arra is biztat mindenkit, hogy ne bízzuk el magunkat.

Továbbra is ébernek, körültekintőnek kell maradnunk, és sosem szabad elfelejtenünk a legfontosabb leckét, melyet 2020 tavasza tanított nekünk: nincs kihívás, amit százezren egy csapatban ne tudnánk megoldani!

MTI

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Borítókép: koronavirus.gov.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek