3 évnél régebbi cikk

Mozdonykülönlegességek húzzák a kocsikat, retró hétvége lesz a MÁV-nál
Fehérvár Médiacentrum fotója
mavcsoport.hu
Mozdonykülönlegességek húzzák a kocsikat, retró hétvége lesz a MÁV-nál

Bivaly, Csörgő és Nohab mozdony is újra munkába áll július 4-én és 5-én, a Balaton északi partján vonatozhatunk velük a MÁV nosztalgia hétvégéjén.

Nemcsak a vonatbarátok körében szoktak nagy sikert aratni a MÁV nosztalgia hétvégéi, sokak szívét megdobogtatja, amikor bedübörög az állomásra például a legismertebb gőzmozdony, a 424-es, vagy egy Szergej, esetleg Nohab, de július 4-én és 5-én a jellegzetes motorhangja miatt csörgőnek becézett M41 2103-as dízelmozdony is a Tekergő gyorsvonatok, illetve a menetrend szerinti vonatok elé áll.

És nemcsak július, de augusztus első hétvégéjére is leporolja és kifényesíti a nagy kedvenceket a vasúttársaság, így a nyáron kétszer két napra is visszatérnek a Balaton északi partjára a ’60-as és ’70-es évek mozdonyai és a korszakot idéző kocsik is, amelyekkel ezen a vonalon csak ilyenkor találkozhatunk.

Az idei év újdonságaként gőzmozdony is forgalomba áll, a korábbról ismert sötétkék gyorsvonati szerelvény mellett pedig egy zöld színű személyvonat is útnak indul.

Hogy teljes legyen a nosztalgia az újjászervezett Utasellátónak köszönhetően a régi és a modern idők fedélzeti vendéglátásával is találkozhatnak az utasok az egyes vonatokon közlekedő étkezőkocsikban - áll a vasúttársaság közleményében.

Hogy a székesfehérvári vasútállomásom mely mozdonyok gurulnak majd be?

Mindkét hétvégén megérkezik a 424-es gőzmozdony

A MÁV legismertebb, a „Nurmi” és „Bivaly” beceneveken is futó gőzmozdonyát 1924-től kezdve három és fél évtizeden át gyártották, és a típusból még a koreai vasúthálózatra és Tito különvonatainak élére is jutott néhány példány, a legelsőt és a legutolsót pedig a Vasúttörténeti Parkban őrzik. Kettő pedig a mai napig közlekedik nosztalgiavonatok élén – és most először a retró hétvégén is, szombaton a sötétkék gyorsvonati, vasárnap a zöld személyvonati szerelvénnyel.

Székesfehérváron mindkét hétvégén megáll majd a különleges szerelvény.

Esti műszakban láthatjuk az M41 2103-as dízelmozdonyt

A jellegzetes motorhangja alapján „Csörgő” néven emlegetett típus állandó szereplő a Balaton északi partján. Itt eredeti színére visszafestett példánya idézi meg a ’70-es évek vonatait a hozzáillő zöld személykocsikkal, majd az augusztusi hétvégén a szerelvényben egy korhű színű vezérlőkocsi is bemutatkozik, amelynek köszönhetően a vonat végén lévő mozdony is vezethető a szerelvény elejéről.

Székesfehérváron július 3-án és 31-én 19 órakor, július 5-én és augusztus 2-án pedig 23:04-kor csodálhatjuk meg.

Újra jár a Nohab is, Kék hullámmal érkezik minden nap

Az M61-es dízelmozdonyok születési helye – egyben pedig névadójuk is – a svédországi NOHAB gyár volt. Magyarország számára mindössze húsz darab készült 1963-ban, először expresszek és kormányzati vonatok továbbítását kapták feladatul, majd a ’80-as évektől kezdve a Balaton északi partján lett új szolgálati helyük, ahol a tájkép részévé is váltak.

A mindennapi forgalomból pont két évtizede búcsúztak, de nosztalgiamozdonyként négy is megmaradt közülük, s létszámuk még külföldről vásárolt rokonaikkal is gyarapodott. 

Székesfehérvárra mindkét hétvége mindkét napján befut majd és Tapolcáig húzza a Kék hullámot.

Jön Szergej és a Tekergő is

M62-es dízelmozdony ugyancsak származási helyének köszönheti a becenevét: „Szergejt” ugyanis több száz társával együtt a szovjet ipar készítette nemcsak Magyarország és a saját hazája, hanem sok más szocialista ország számára is. A tehervonatok élén ma is nélkülözhetetlen gépek korábban rendszeresen láthatók voltak nyaranta személyvonattal is – ez azonban ma már csak a kortárs kocsikkal lehetséges.

Ebből a mozdonyból három is eredeti színét kapta vissza az elmúlt évek során, ezek közül kettő is közlekedni fog a retró hétvégéken. A szombat reggel Székesfehérvárról induló vonatot a típus egy M41-es mozdonnyal közösen továbbítja, míg a vasárnap kora délután Tapolcáról induló vonatban a ’60-as éveket idéző gyorsvonati kocsikkal közlekedik majd.

A Púpos retró étkezőkocsikkal érkezik

Remek hír annak, aki a retró-életérzést az utolsó cseppig élvezné, hogy a Ganz-MÁVAG gyár 60-as években gyártott remeke, az M40-es, vagy más néven a Púpos retró étkezőkocsikkal fut majd be Fehérvárra mind a júliusi, mind az augusztusi nosztalgia hétvégéken.

Annál is inkább különleges lesz ez a négy alkalom, mert a Púpossal manapság csak igen ritkán lehet találkozni, akkor is csak tehervonatok élén, a retró hétvégén viszont a két nosztalgia festésű mozdonypárban fog közlekedni. A szerelvényben ráadásul a zöld színét visszakapott poggyászkocsi, és egy nosztalgia-étkezőkocsi is ott lesz, amelyben a ’70-es, ’80-as évek Utasellátó hangulata az étel- és italkínálatban is megelevenedik – például csokirolóval.

További részletek és a teljes menetrend a MÁV oldalán olvasható! 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek