3 évnél régebbi cikk

Csúcskategóriás lélegeztetőgépeket adományoztak a fehérvári kórháznak
Csúcskategóriás lélegeztetőgépeket adományoztak a fehérvári kórháznak

Két darab Hamilton C6 lélegeztetőkészüléket adományozott a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórháznak a székesfehérvári székhelyű PatikaPlus cégcsoport. Az egyik gépet június vége óta használják az intézményben, a másik pedig várhatóan augusztusban érkezik meg.

"Nehéz, embert próbáló három hónapos időszakot tudhatunk a hátunk mögött. A koronavírus fertőzés olyan helyzetet teremtett a világban és hazánkban is, amelyre az elmúlt ötven évben nem volt példa. Így kialakult minta vagy gyakorlat sem volt arra vonatkozóan, hogyan viselkedjünk magánemberként, munkavállalóként vagy akár munkaadóként az egészségügyi vészhelyzet ideje alatt" – nyilatkozta a cégcsoport ügyvezető igazgatója, dr. Osztotics Ferenc a kórházban összehívott sajtótájékoztatón – "Azt tudtuk, hogy a lakosság gyógyszerellátását biztosítani kell és ebben stratégiai szerep hárul a közforgalmú gyógyszertárakra, a patikai egészségügyi dolgozókra. Minden patikai dolgozónak le kellett magában küzdenie a láthatatlan ellenséggel, a koronavírussal szembeni érthető félelmét és a védőfelszerelés használatával együtt is vállalnia kellett azt a racionális kockázatot, amit a hozzánk betérő vásárlókkal való fizikai kontaktus jelentett."

Kifejtette: a patikákban dolgozó kollégák mind arra törekedtek, hogy ezt a kockázatot saját magunk és a családjuk egészsége érdekében csökkentsék akkor is, amikor a tavaszi, kritikus hónapokban a frontvonalban kellett állniuk.

"A védekezés jól sikerült és talán a magyarországi járvány sem öltött szerencsére olyan méretet, ahogy azt a legrosszabb forgatókönyv szerint várni lehetett volna. Patika bezárásra nem került sor, sőt jelentősebb megbetegedés sem történt a dolgozók körében. Az óvatosság azonban a vásárlóink és a magunk érdekében továbbra is indokolt. A maszkviselés valószínűleg még sokáig a mindennapjaink része lesz a gyógyszertárban” – jelentette ki dr. Osztotics Ferenc.

A cég kereskedelmi igazgatója, dr. Selyem Bernadett hozzátette, hogy az utóbbi hónapokban nagy figyelmet fordítottak a fertőtlenítésre is a vásárlók biztonsága érdekében. Célul tűzték ki, hogy a lakosságot ellássák megfelelő védőfelszereléssel, méghozzá megfizethető áron! Ezzel jelentős társadalmi szerepvállalást töltöttek be a járvány terjedésének lassításában.

A társadalmi szerepvállalás következő állomásaként a cégcsoport vezetősége eldöntötte, hogy nemcsak a prevencióban vesz részt, hanem segít azokon is, akik a vírus miatt kórház kezelésre szorulnak. Ennek érdekében, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház szakértőivel egyeztetve két Hamilton C6 lélegeztetőkészüléket vásároltak, s adományoztak oda a kórháznak – növelve a légzési problémákkal küzdők túlélési esélyeit.

"A történet a koronavírus-járvánnyal indult: március közepén keresett meg minket a PatikaPlus ezzel a jelentős felajánlással. A gépek beszerzése a világméretű járvány miatt nem volt egyszerű, több hónapot vett igénybe. Az egyik lélegeztető június végén érkezett meg, s már használatba is helyeztük, a másik pedig augusztus közepére várható" – mondta Dr. Bucsi László, az intézmény főigazgatója.

"A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház intenzív osztályán immár harminc éve lélegeztetünk a Hamilton cég egyre korszerűbb gépeivel” – tette hozzá Dr. Sárkány Ágnes osztályvezető főorvos – "A TIOP 2-2-4-es pályázat során elkészült új intenzív osztály felszerelésekor kapott Hamilton lélegeztetőgépek magas szakmai színvonalát, tudásszintjét, megbízhatóságát és üzembiztonságát megismerve kértük az adományozótól, hogy a respirátor park bővítését ezekkel a gépekkel végezzék."

A fejlett lélegeztetési üzemmódok, a tüdővédő respiráltatás felnőtt-, gyerek- és újszülött beteg lélegeztetést tesz lehetővé. Intelligens lélegeztető módszere orvos- és nővér felhasználóbarát volta csökkenti a lélegeztetési időt, s ennek következtében nő a beteg gyógyulási esélye is.

A Hamilton C6 lélegeztetőgép egy svájci székhelyű, amerikai vállalat felső kategóriás csúcsmodelljének számít. A kórház most először kapott ilyen típusú lélegeztetőt, s ez volt az eddigi legértékesebb adomány a covidos időszakban, amit a kórháznak felajánlottak. A gépek összértéke ugyanis húszmillió forint. A kórházban az intenzív és szubintenzív osztályokon jelenleg összesen harminchét lélegeztető kép található.

Borítókép: Temesvári Márta
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek