3 évnél régebbi cikk

5 kihagyhatatlan olvasmány a nyárra
·Irodalomolvasás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
pexels.com
5 kihagyhatatlan olvasmány a nyárra
·Irodalomolvasás·Utolsó frissítés: undefined

Ha a futás a legkönnyebben kivitelezhető sport, akkor az olvasás a legegyszerűbb és legtöbbet adó pihenési forma. Ráadásul olcsó is, már ha nem ragaszkodunk a "saját könyv" érzéséhez. Évi 100 forint befizetésével a városi könyvtár összes könyve a mienk lehet - persze csak a kikölcsönzés idejére.

Ha nyári, könnyed kikapcsolódást ígérő olvasmányról van szó, akkor nyilvánvalóan helyet kapnak listánkban a romantikus regények. Kezdünk is két "klasszikus" alapsztorival, amelyekben kultúrabeli vagy éppen személyiségbeli ellentétek ütköznek és formálják egymást. Ezek után következik egy igazán inspiráló önéletrajz, ami rengeteg ember (talán elsősorban nő) elé állíthat pozitív példát: hogyan lehet az adott születési körülményekből kemény munkával, elhivatottsággal és szívvel kilépni és magasan szárnyalni. Ajánlatunkban - kicsit kakukktojásként - szerepel egy önismereti könyv is; ma, amikor hódít a nézet, hogy fontos feloldanunk a bennünk lévő korlátokat, kihagyhatatlan téma, főleg, ha még olvasmányos is. A lista összeállításában a Vörösmarty Mihály Könyvtár leggyakrabban kölcsönzött könyvei és a könyvtárosok ajánlásai segítettek. Következzen tehát 5 garantáltan kellemes kikapcsolódást ígérő könyv a nyárra.

 

#1 Borsa Brown: Az arab

Megbotránkoztató, ​ugyanakkor szívbe markoló történet egy nem mindennapi szerelemről egy szaúdi herceg és egy magyar nő között. Gamal ibh Hussein Ál-Szudairi a milliomosok megszokott életét éli, míg egy üzleti tárgyalás alkalmával Budapestre érkezik. Ridegsége és elhatárolódása az új világgal szemben hamarosan átalakul valami egészen mássá. Vannak érzések, melyek korlátokat döntenek le, és embereket formálnak át. 

Borsa Brown, mint eddigi könyveiben, elzárt világba kalauzol, érdekes karaktereket és élethelyzeteket, emberi kapcsolatokat mutat be, melyeket kellőképpen színez csattanós párbeszédekkel. (moly.hu)

A könyv által bepillanthatunk az iszlám hétköznapi világába. Lebilincselően izgalmas könyv arról, miként vállalhatja föl egymást két ember, akik különböző kultúrákban nőttek fel. (K.Z. könyvtáros)


#2 Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek

Főhőseink Louisa ​Clark és Will Traynor - különbözőbb embereket nehezen találhatnánk. Louisa elégedett az életével: szereti a csendes kisvárost, ahol születése óta, immár huszonhat éve él, a munkáját a városka egyik kávézójában. Egy napon azonban Lou szépen berendezett kis világában minden a feje tetejére áll: a kávézó váratlanul bezár, és Lou, hogy anyagilag továbbra is támogathassa a családját, egy harmincöt éves férfi gondozója lesz, aki – miután egy motorbalesetben teljesen lebénult – depressziósan és mogorván egy kerekes székben tölti napjait… Will Traynor vele ellentétben gyűlöli az életét: hogy is ne gyűlölné, amikor egyetlen nap alatt mindent elveszített? Ráadásul nem elég, hogy önállóságától és méltóságától megfosztva vissza kellett térnie a szülővárosába, most még egy új gondozót is felvettek mellé, anélkül hogy kikérték volna a véleményét. Az új lány elviselhetetlenül cserfes, idegesítően optimista és borzalmasan felszínes…(moly.hu)

Varászlatos és szívszorító regény, muszáj elolvasni! Egy önállóságától és méltóságától megfosztott, az életet is gyűlölő férfi és az életével minden téren elégedett, cserfes, optimista lány találkozása. (K.Z. könyvtáros)

#3 Michelle Obama: Így lettem

Az ​Egyesült Államok egykori first ladyjének személyes, átütő erejű és inspiráló önéletrajza. Michelle Obama, jelentős ügyekkel fémjelzett és eredményes eddigi élete során korunk egyik ikonikus és lenyűgöző alakjává vált. Mélyről jövő vallomásokban és magukkal ragadó történetekben bővelkedő önéletrajzi könyvében Michelle Obama bepillantást enged élete kulcsfontosságú pillanataiba – a Chicago déli részén töltött gyerekkorától vezetői pozícióba kerüléséig. Beszámol többek között arról is, hogyan sikerült egyensúlyt teremtenie karrierje és az anyaszerep között, és hogy milyen volt az élete a Fehér Házban. Kíméletlen őszinteséggel és szellemes éleslátással ír az élet minden területén megélt győzelmeiről és kudarcairól, egész történetét elénk tárja – saját szavaival és saját szemszögéből. A Becoming lapjain szeretetteljes, bölcs, de kendőzetlen szókimondásának köszönhetően egy mélyen érző, kiváló teljesítményeivel a várakozásokat folyton felülmúló nő története bontakozik ki előttünk, aki épp ezért másokat is arra ösztönöz majd, hogy azzá váljanak, akivé szeretnének. (moly.hu)

Azért tetszett ez a könyv, mert végtelenül hiteles és emberi. Végigkövethetjük egy halmozottan hátrányos helyzetű színesbőrű, szegény családba született nő életének történetét a félelmeken, bukásokon, küzdelmeken át az Amerikai Egyesült Államok first ladységéig. Michelle Obama a tanulás, munka kihívásai mellett bátran vall a feleség és anya szerep megpróbáltatásairól is. Mindezt nem öncélúan teszi, hanem hogy kitartásával, hitével és bátorságával példát adjon minden olvasójának. Remek motivációs könyv szépirodalmi igényességgel megfogalmazva és rengeteg érdekességgel fűszerezve. (S.K. könyvtáros)

#4 Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

Amikor ​elkezdjük kutatni elakadásaink, szorongásaink, elhibázott párkapcsolataink, ismétlődő kudarcaink okát, gyakran kiderül, hogy saját életünk történései nem adnak megfelelő magyarázatot. Ilyenkor érdemes a tágabb perspektívát is megvizsgálni, és szüleink, nagyszüleink vagy akár a még korábbi generációk életeseményeit is feltárni. Ez gyakran nem egyszerű feladat, mert sok titkot, kimondatlan feszültséget hurcolunk magunkkal, és adunk tovább generációról generációra. A tabutémák pedig megakadályozzák, hogy egészségesen és őszintén kapcsolódjunk egymáshoz és önmagunkhoz. (moly.hu)

Az utóbbi időben egyre többet hallani az egyéni elakadások, ismétlődő negatív viselkedésminták mögött meghúzódó okok között előző generációs traumákról. Az Örökölt sors című könyv nagy erénye, hogy akik sokat olvastak már a témában, egy remek letisztult összefoglalót kapnak, akik pedig most találkoznak először vele, azoknak is segít megérteni ennek a működését. Akik nem sajnálják az időt, és hajlandók mélyebbre ásni szüleik, nagyszüleik történetébe, magyarázatot kaphatnak azokra a nehézségekre, amik nem a saját életükből következnek, lehetőséget kapva így a lelki terhektől való megszabadulásra. (S.K. könyvtáros)

#5 Náray Tamás: Zarah

A listáról pedig nem hagyhatjuk ki a könyvtár leggyakrabban kölcsönzött könyvét (2019 márciusa és 2020 márciusa között).

Náray Tamás új regénye egy kivételes asszony sorsán keresztül mesél a huszadik századról, szerelemről, árulásról, sikerekről, kudarcokról és a boldogság áráról, amelyet így vagy úgy, de mindenkinek meg kell fizetnie. Zarah Winter szerető családba, fényűző körülmények és csodás műkincsek közé született, s egy tökéletes világban ennek megfelelő élet is várt volna rá. Ám hamar meg kell tanulnia, hogy az 1930-as évek Németországában mindennek épp az ellenkezője igaz. De hiába veszik el tőle a családját, az otthonát, a hazáját, sőt még a nevét is, Zarah mindvégig kitart. A legreménytelenebb helyzetekben is hű marad önmagához és szerettei emlékéhez, akikkel élete végén egy különös véletlen közelebb hozza őket egymáshoz, mint Zarah valaha is remélte volna. (moly.hu)

Ha a kedvcsináló jól sikerült, akkor már csak a könyvtár nyári nyitvatartási rendjét kell figyelembe venni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek