3 évnél régebbi cikk

Még nem tesztelték tömegesen embereken, de már lehet kapni az orosz koronavírus-vakcinát
Még nem tesztelték tömegesen embereken, de már lehet kapni az orosz koronavírus-vakcinát

Polgári forgalomba került az új koronavírus-fertőzés megelőzését szolgáló Gam-Kovid-Vak (Sputnik V) vakcina első tétele - közölte az orosz egészségügyi minisztérium. Európában még nem tudni, mikor lesz oltás.

A tárca szerint a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet által kifejlesztett oltóanyag az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) laboratóriumaiban sikeresen átesett a megfelelő minőségellenőrzésen.

A minisztérium azt ígérte, hogy a vakcina hamarosan az ország régióiba is el fog jutni.

Az oltóanyag embereken végzett tömeges tesztelési fázisa, a klinikai tesztelés harmadik szakasza, csak ezen a héten kezdődik a moszkvai poliklinikákon 40 ezer önkéntes bevonásával.

Az Európai Bizottság még augusztusban a 27 európai uniós tagállam nevében szerződést írt alá az AstraZeneca brit-svéd tulajdonban lévő gyógyszergyárral 300 millió adag, a koronavírus ellen hatékony oltóanyag beszerzéséről, és további tárgyalásokat folytat a francia Sanofival és az amerikai érdekeltségű Janssen Pharmaceuticával is.

Az Infostarton olvasható, hogy leállították az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájának tesztelését, miután az egyik tesztalanynál feltételezhetően súlyos egészségi probléma lépett fel. Az AstraZeneca hangsúlyozta: egyedi esetről van szó a klinikai tesztelés harmadik szakaszának több tízezer résztvevője közül.

"A nagyobb kísérletsorozatokban véletlenszerűen felléphetnek megbetegedések, amelyeket azonban független oldalról alaposan meg kell vizsgálni" - közölte a cég. Az állásfoglalás szerint az AstraZeneca fel fogja gyorsítani a vizsgálatot, hogy az oltóanyag engedélyeztetési eljárása a lehető legkisebb mértékben húzódjon csak el. A cég hozzátette: a cél éppen annak megállapítása, hogy a problémát a vakcina okozta-e.

A The New York Times című amerikai lap egy jól értesült forrástól úgy tudja, hogy az egészségi probléma gerincvelő-gyulladást takar, amelyet vírusfertőzés is okozhat.

Az AstraZeneca által fejlesztett AZD1222 vakcina egy legyengített csimpánz-influenzavíruson alapul, amely megdolgoztatja az immunrendszert, hogy fertőzés esetén ártalmatlanítsa a koronavírust.

(mti/infostart)

Borítókép: MTI/Komka Péter
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek