3 évnél régebbi cikk

Hét jó ok, hogy minden nap mozogj!
Fehérvár Médiacentrum fotója
Tóth Gabriella
Hét jó ok, hogy minden nap mozogj!

Válasszunk minden napra egyet közülük, amiért érdemes megmozdulni!

Ha edzésre, tornára, testmozgásra gondolunk, elsőként a fogyás, a formásabb, tónusosabb test rémlik fel előttünk, mint motiváció.
Lehet akár ez is a cél, de ennél sokkal hétköznapibb hasznai is vannak a napi, rendszeres testmozgásnak, amik mindenkire vonatkoznak, függetlenül attól, hogy akarunk-e karcsúsodni vagy sem.

Ha minden nap átmozgatjuk magunkat, egész egyszerűen jobb lesz a közérzetünk és a kedvünk is. De nézzük részletesebben is a napi torna jótékony hatásait!

1. Jobban alszunk tőle

Amikor tornázni kezdünk, endorfin szabadul fel a testünkben, enyhül a feszültség az izmainkban. Csökkenhet a feszítő érzés a nyakunkban, enyhül a fejfájás, és sokkal könnyebben álmosodunk el, pihentetőbb lesz az alvás. Figyeljünk azonban arra, hogy a mozgás fel is pörget, ne az elalvás előtti órákban lássunk hozzá!

2. Segít megelőzni a csontritkulást

Ahogy arról már korábban szót ejtettünk, a csontritkulást jórészt genetikai adottságok befolyásolják, de mi magunk is sokat tehetünk a megelőzéséért. Mégpedig a megfelelő tápanyagbevitel mellett leginkább a rendszeres testmozgással. Legyen az séta vagy egy kis súlyzózás, a csontjaink is erősödni fognak. 

3. Erősíti az immunrendszert

Örök igény a szervezet ellenálló képességének növelése, de járványidőszakban a legtöbbünk gondolkodásában ez az érv még inkább előtérbe kerül. Márpedig a mindennapos, nem megerőltető testedzéssel fontos lépést tehetünk a betegségek könnyebb legyőzésének érdekében. 

4. Jót tesz az anyagcserének és az oxigénellátásnak

Nem csak a vérnyomást segít normalizálni a mozgás, látványosan javítja az egészségi állapotot azért is, mert jobb lesz a szervezet oxigén-felhasználása, és felgyorsítja az anyagcserét is. 

5. Oldja a stresszt!

Mozgás közben megemelkedik a testhőmérsékletünk, izmainkban csökken a szorongás miatti feszültség. A rendszeres torna enyhítheti a lehangoltságot, a depressziós tüneteket is, jelentősen javítja az általános közérzetet!

6. Csökkenti a cukorbetegség kialakulásának esélyeit és annak szövődményeit

A sport jó hatással van a vérkeringésre, és a test inzulinigényét is csökkenti, így kisebb az esélye a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának. Ha csökkentjük a testzsír arányát a szervezetünkben, és vigyázunk a súlyunkra, nagyobb eséllyel kerülhetjük el ezt a betegséget. De ha már kialakult, sokat tehetünk a szövődmények kialakulása ellen.

7. Elmúlik a fáradtság

Ellentmondásos érzés: ha rendszeresen, folyamatosan fáradtnak érezzük magunkat, valószínűleg kevesebb kedvünk van nekiállni mozogni. Pedig éppen az aktív életmód rángathat ki minket ebből az állapotból és növelheti a szervezetünk energiaszintjét. Keljünk fel hát a kanapéról, és száműzzük a lustaságot!

Hogy egy kis ötletet is adjunk a mozgáshoz, nézd végig a Fehérvár Televízió Lendüljünk formába! címmel készült tévétorna videóit!

További ajánlatok:
www.mentahaz.hu

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek