3 évnél régebbi cikk

Tíznapos kényszerpihenő várhat azokra, akiknek koronavírus-gyanús tünetei vannak
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Tíznapos kényszerpihenő várhat azokra, akiknek koronavírus-gyanús tünetei vannak
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

Egy új, köztes lépcsőfokot vezettek be a betegek diagnosztizálásában a koronavírus terjedésének lassítása érdekében. Mostantól a háziorvos PCR-teszt nélkül is fertőzésgyanúsnak minősítheti a beteget, ha a tünetei koronavírus-fertőzöttségre utalnak.

Az új rendelkezés értelmében teszt nélkül ugyan nem minősíthet a háziorvos koronavírus-fertőzöttnek, koronavírus-gyanús betegnek azonban igen. Ez a köztes lépcsőfok is a vírusterjedés lassítását szolgálja, ugyanis már a fertőzöttség gyanúja esetén is tíz napig otthon kell maradnia a betegnek - erre az időszakra, illetve a teljes gyógyulásig a háziorvos táppénzre veszi.

Ha COVID-19 fertőzésre van gyanúnk, akkor telefonos kikérdezés után háziorvosként otthoni megfigyelést kérhetünk. A megfigyelés nem azonos a hatósági karanténnal, ezért enyhébb szigorítást jelent. Ez arra vonatkozik, hogy a beteg gyanús eset, ezért ne vigye tovább a fertőzést más irányba: munkahelyre, tömegközlekedési eszközön, vagy bárhol, ahol kontaktálhat - számolt be az új rendelkezésről Farkas Zoltán háziorvos.

Akinek panasza van, vagy rosszabbodik az állapota, esetleg megtudja, hogy igazolt COVID-fertőzöttel érintkezett, azonnal szóljon a háziorvosának! Ebben az esetben ugyanis magasabb szintre lép a védekezés, és PCR-tesztre is szükség lehet, amit a már Székesfehérváron is működő mobil ambuláns mintavételi ponton is elvégeznek. Itt azonban nem jelentkezhet bárki koronavírus szűrésre.

Csak háziorvosi beutalóval, a kontaktkutatás során visszahívottak jelenhetnek meg a szűrőponton. Feltétel a tünetmentesség, és időpont-egyeztetés után, saját gépkocsival kell érkezni, a tömegközlekedés igénybevétele nélkül!

Ha ez a fajta PCR-teszt negatív lesz, mostantól kezdve az sem ment fel a tíznapos megfigyelés alól, és nem oldja fel a külföldről hazatérők tíznapos kötelező otthontartózkodását sem. Ez a fajta teszt ugyanis azt vizsgálja, hogy merre terjed a vírus, ráadásul nem kettő, hanem egy tesztet jelent, ami a karanténkötelezettség kiváltásához nem elegendő.

Borítókép: mainstreetfamilycare.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek