3 évnél régebbi cikk

Enola Holmes kritika: Sherlock Holmes ide vagy oda, Millie Bobby Brown simán elviszi a hátán a filmet
Fehérvár Médiacentrum fotója
Netflix
Enola Holmes kritika: Sherlock Holmes ide vagy oda, Millie Bobby Brown simán elviszi a hátán a filmet

Bár mindenki Robert Downey Jr. harmadik sherlockos felvonását várta, mint a következő Holmes-alkotás, a Netlfixnél meghúzták a váratlant, és elővarázsolták a kalapból Sherlock húgát, Enola Holmest, aki a világ leghíresebb detektívjének árnyékából kívánja elvarázsolni a nagyérdeműt. Az, hogy a címszerepet a Stranger Thingsszel befutó Millie Bobby Brown kapta, extra ráadás. Nézzük, hogyan teljesített nálunk az Enola Holmes! (Spoilermentes kritikank következik.)

Külcsín

Szinte biztos vagyok benne, hogy Sherlock Holmes nevével már az is találkozott, akit teljesen hidegen hagynak a krimik. A Sir Arthur Conan Doyle által megálmodott nyomozó 1887 óta járja a világot - főleg Angliát - (a skót származású író összesen négy regényt és ötvenhat novellát írt Sherlock Holmes szereplésével), hogy a legmegoldhatatlanabb rejtélyeket is játszi könnyedséggel göngyölítse fel.

Hogy miben rejlik Holmes sikerének titka? Nos, a londoni Baker Street 221B alatt élő detektív igencsak különc figura, ám magas intelligenciájának, kifogástalan megfigyelőképességének, következtetőképességének és a logikájának köszönhetően gyorsan összerakja a legkuszább kirakós darabkáit is, így előbb vagy utóbb mindig lekapcsolja a rosszarcokat - csak győzzétek tartani vele a lépést.

Mondanom sem kell, hogy Sherlock szinte a kezdetektől fogva hatalmas népszerűségre tett szert, így az évek során számos film és sorozat készült a főszereplésével.

Többek között a hírhedt nyomozó történeteit dolgozza fel az 1984-es, Jeremy Brett fémjelezte Sherlock Holmes kalandjai, a Robert Downey Jr.-ral készült két mozi (Sherlock Holmes, Sherlock Holmes 2. - Árnyjáték), a 2018-as Holmes és Watson, és végül, de nem utolsósorban a valaha készül legjobb Holmes-alkotás, a Benedict Cumberbatch élményszámba menő alakításával tető alá hozott Sherlock című sorozat.

Persze a jó öreg Holmesból sosem elég, így gyaníthatóan a közeljövőben temérdek alkotást forgatnak még a nyomozózseni történeteiből.

Legutóbb a Netflix nyúlt Sir Arthur Conan Doyle hagyatékához, és Nancy Springer 2006-2010-ig megjelent, azonos című könyvsorozatához, amely Sherlock Holmes húgának, Enolának a kalandjait meséli el. A film szereposztása több mint pazar lett, Millie Bobby Brown és Henry Cavill Hollywood legtehetségesebb színészei közé tartoznak, így az Enola Holmes már előzetesen is igazán különleges élményt kínálhat a Holmes-rajongóknak.

 

Sztori

A rendkívül intelligens, ám annál makacsabb Enola Holmes (Millie Bobby Brown) a világhírű Holmes-család legifjabb sarjaként próbál érvényesülni az életben, amely fiatalkora ellenére egész jól megy neki, ugyanis édesanyja, Eudoria születésétől kezdve szinte mindenre megtanította, ami a boldoguláshoz kell, kezdve a sakktól egészen a jiu-jitsuig.

A fiatal lány tizenhatodik születésnapján aztán feje tetejére áll addig ismert világa, ugyanis arra ébred, hogy Eudoria eltűnt, és csak néhány apró ajándékot hagyott hátra maga mögött.

Persze Enolát sem kell félteni (elvégre Holmes-vér csörgedezik az ereiben), így miután lepacsizik régen látott bátyjaival - Sherlockkal (Harry Cavill) és Mycrofttal (Sam Claflin) -, az édesanyja által elrejtett nyomokat megfejtve rögtön a keresésére indul - a testvérei meg utána.

És Enola Holmes kalandja nem is kezdődhetne másképpen, mint hogy fiúnak álcázva felszökik egy vonatra. Ismerős, ugye? Le sem tagadhatná a rokonait...

 

Karakterek

Nos, az Enola Holmes készítői nem vették félvállról a castingot, és a főszerepekbe három olyan színészt szerződtettek, akik a rajongók és a szakma által is igencsak elismert figurák.

Kezdjük rögtön a címszereplőt alakító Millie Bobby Brownnal (még mindig belefutok egy-két Billie Mobby Brownba), aki a Stranger Thingsben mutatott elemi játékát továbbgondolva ezúttal lazább, könnyedebb oldalát mutatja meg, amit szintén játszi könnyedséggel tár a nézők el.

Nincsenek felesleges manírjai, semmi erőltetett mozzanat, olyan természetesen játszik, mintha már hosszú évek óta filmes világban tevékenykedne.

A kétségkívül a pályafutása csúcsán lévő Henry Cavill tökéletes választás volt Sherlock Holmes szerepére, aki bár nem a megszokott, ide-oda csapongó karaktert hozza (gondolom mivel Enolán van a hangsúly, finomhangoltak rajta), azért így is helyén van az esze, ennek köszönhetően pedig sokszor kihúzza húgát a pácból.

Meg kell említenem a Sam Claflin által életre keltett Mycroft Holmest is, aki Sherlock Holmes mozgóképes történetében talán először érdekesebb figurának bizonyul, mint szeretett testvére. Ebben nagy érdemei vannak Claflinnek, aki karakteres arcjátékának és mozgáskultúrájának köszönhetően a film legszórakoztatóbb jeleneteit produkálja. 

 

Összegzés

Úgy érzem, az Enola Holmes nézése előtt kicsit álomvilágba ringattam magam, ugyanis mivel Holmes-sztoriról van szó, arra számítottam, hogy olyasmi élménnyel leszek gazdagabb, mint amilyet a korábbi sherlockos alkotásokban tapasztaltam.

Nos, szomorúan konstatáltam, hogy nem így volt - vagyis a hasonlóság az adott, de minden sokkalta egyszerűbb és felszínesebb. Nem ezt vártam egy Holmes-filmtől, na!

Pedig aztán a színészek és a karakterek helyben voltak, de annyira lerí a moziról a young adult-életérzés, hogy a nézése közben hangos sóhajokkal megbolondítva tettem fel rendszeresen a kérdést: ezt most mi a babám füléért kellett beleerőltetni?

Értem én, hogy a címszereplő, Enola Holmes fiatal, de attól még nem kéne ennyire bugyutára venni a figurát, és olyan sztorival kiszúrna a szemünket, amely egyáltalán nem méltó Sir Arthur Vonan Doyle hagyatékához.

Amúgy összességében jól szórakoztam az Enola Holmeson, csak néha borult el az agyam, de aztán Millie Bobby Brown kifogástalan játéka gyorsan észhez térített, nem beszélve arról a miliőről, ami az egész filmet belengte - mondtam már, hogy imádom az 1800-as évek Angliáját? Azért remélem a következő Holmes-adaptáció kicsivel jobban hajaz majd az eredeti művekre.

10/7 - Közelében sincs a legjobb Holmes-adaptációknak, ám Millie Bobby Brown miatt érdemes megnézni

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek