3 évnél régebbi cikk

A Filmhíradó gyűjteményében kutattunk: íme Székesfehérvár korabeli híranyagai
·Kultretró·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
filmhiradokonline.hu
A Filmhíradó gyűjteményében kutattunk: íme Székesfehérvár korabeli híranyagai
·Kultretró·Utolsó frissítés: undefined

Érdekes móka a Nemzeti Filmintézet oldalán a hatalmas Filmhíradó-adatbázist böngészni, rengeteg Székesfehérvárhoz kapcsolódó izgalmas bejátszásra bukkanhatunk.

A filmhíradó műfaja tulajdonképpen egyidős a mozgóképpel, hiszen az emberiség első mozgóképei a mindennapi történéseket mutatták be. Az első filmhíradó a Lumière fivérekhez köthető, a „La Sortie des Usines Lumière” 1894-ben készült, és a gyárépületet elhagyó munkásokat mutatta be.

Hazánkban az első felvételek 1896-ban készültek a Millenniumi Ünnepségeken, majd 1913-tól vetítettek rendszeresen híradókat a mozikban, és 1931 szeptemberétől lett a filmhíradó hangosfilm.

A Nemzeti Filmintézet a filmhiradokonline.hu oldalon gyűjtötte össze a korbeli anyagokat, 1913-tól egészen 1976-ig. Egy egyszerű kereséssel rengeteg Székesfehérvárhoz kapcsolódó filmfelvételt találunk, amelyek igazi csemegének számítanak több évtized vagy akár egy egész évszázad távlatából.

Székesfehérvárra rákeresve a legkorábbi felvétel 1918-ra datálódik, városunk akkori püspökéről, az abban az évben 60 esztendős Prohászka Ottokárról készült a felvétel.

 

Megtekinthetjük a fehérvári „zsebgőzgépet” is, amelyet az 1936. decemberi, 669. anyag örökített meg. Az aprócska, mindössze 2,4 cm hosszúságú, 1 köbcenti vízzel működő gépet a székesfehérvári géplakatos, Kocsis Gyula készítette négy hónapon át, a szerkezet lendítőkereke ezzel együtt is képes volt a percenkénti 4000 fordulatra.

Megtudhatjuk azt is, hogy fejlődött az építőipar Székesfehérváron: az előre gyártott elemek felhasználásával történő építkezés előnyeit is fehérvári példával mutatták be 1952. novemberében.

Ha már építészet: az 1953. januári filmhíradóban pedig belepillanthatunk a háborúban súlyosan megrongálódott székesfehérvári vasútállomás avatásába is.

A fentieken kívül még rengeteg érdekes filmbejátszást nézhetünk meg a Nemzeti Filmintézet gyűjteményében, a Székesfehérvárra leszűkített keresés ide kattintva érhető el.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek