3 évnél régebbi cikk

Az Európai Gyógyszerügynökség forgalmazásra ajánlja a Pfizer/BioNTech vakcináját
Az Európai Gyógyszerügynökség forgalmazásra ajánlja a Pfizer/BioNTech vakcináját

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) forgalmazásra ajánlotta hétfőn az Európai Unióban a Pfizer és a BioNTech vállalatok által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyagot.

Az EU gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség gyorsított eljárás keretében hozta meg döntését, amely az oltóanyag egyéves feltételes alkalmazásához adja meg a zöld jelzést.

A forgalomba hozatalt hivatalosan az Európai Bizottság engedélyezi, a testület várhatóan rövid időn belül bejelenti  jóváhagyását.

Müller Cecília elmondta: amint engedélyezik és elérhetővé teszik a vakcinát, néhány nap múlva megkezdik az egészségügyi dolgozók oltását Magyarországon is.

Az első szállítmányban jelképes, közel 5 000 ember oltására elég mennyiség érkezik, ezt követően még az idén várnak újabb vakcinamennyiséget, a későbbiekben pedig folyamatos beszállítással számolnak - mondta az országos tisztifőorvos.

Az oltást három hét után meg kell ismételni, ezt követően körülbelül egy hét múlva alakul ki a teljes védettség a jelenlegi tudás szerint.

Második körben az idősotthonokban dolgozók és az ott élők kaphatnak a vakcinából, szintén önkéntes alapon. Az idős embereket helyben oltóteamek oltják majd be, nem fogják szállítani őket.

(Forrás: MTI)

Borítókép: nypost.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek