9 hónapnál régebbi cikk

Prosztatagondok: hogyan támogathatod felépülésedet az életmódoddal?
Prosztatagondok: hogyan támogathatod felépülésedet az életmódoddal?

Életmódunknak számos olyan eleme van, mely akarattal befolyásolható - és ugyanakkor pozitívan hat vissza az egészségünkre. Erre vonatkozóan vannak általános érvényű tanácsok, javaslatok, melyek minden tekintetben, így a prosztata egészségének megőrzésében is segítenek. Ugyanakkor léteznek olyan tényezők, szokások az életmódunkban, melyek megléte vagy éppen hiánya különösen hatással van a prosztata állapotára, működésére.

„A táplálkozásban például a "kiegyensúlyozott" jelzőt kulcsszóként szokták használni és egyúttal legfőbb tanácsként, javaslatként is szolgál. Ezzel egyetérthetünk, hozzátéve, hogy természetesen személyenként, ízlés szerint változhat az étrend, azaz a kiegyensúlyozottság nem mindenkinél ugyanazokat az ételeket jelenti.” – hangsúlyozta dr. Kovács László, amikor e témakőrről beszélgettünk – „A zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságának hangsúlyozása már szinte elcsépeltnek számít, mégis említsünk meg néhányat közülük: a bogyós gyümölcsök (málna, áfonya, ribizli...) magas antioxidáns tartalmukkal gátolják a szabadgyökök keletkezését, káros, daganatkeltő hatását. A citrusfélék nemcsak C-vitamint, hanem szelént is tartalmaznak, mely a másik nyomelemmel, a cinkkel együtt nagyon előnyös a prosztata egészségéhez. A paradicsom likopintartalma szintén fontos antioxidáns.”

Az orvos kifejtette, hogy a zöldségek közül a káposztafélék, a brokkoli, a karfiol, a kínai kel ugyancsak jó választás a férfiak esetében.

A prosztatára jó hatású növényi eredetű fitoösztrogének sok zöldségben és néhány gyümölcsben is megtalálhatók. Közismert például a tökmag, illetve a belőle hidegen sajtolt olaj jótékony hatása a prosztatára, többek között magas cink és E-vitamin tartalma miatt.

A diófélék cinket és szelént is tartalmaznak nagyobb mennyiségben. Az olajos magvak és még inkább a tonhal, a hering, a szardínia, egyes tengeri rákfélék magas telítetlen, főleg omega-3 zsírtartalma gyulladáscsökkentő, és mérsékli a rák kockázatát. (Meg kell említeni, hogy szelénben is gazdagok a tenger gyümölcsei!)

Ázsiában vagy akár Dél-Európában a prosztatamegbetegedések előfordulása jóval ritkább, mint az északabbra fekvő európai országokban, és ennek oka minden bizonnyal elsősorban az eltérő táplálkozási szokásokban keresendő. 

A C-, D- és E-vitamin prosztatavédő (sőt, az egész testünk számára fontos ezeknek az anyagoknak a jelenléte), a táplálékkal azonban nem tudunk belőlük kellő mennyiséget bevinni a szervezetünkbe. Érdemes - főleg télen - táplálékkiegészítők formájában pótolni a hiányt. A D-vitaminból 4000 NE szedése télen indokolt - kiegészítve K2- és A-vitaminnal.

Az étkezéssel kapcsolatban az urológusok fontosnak tartják hangsúlyozni, hogy a túl fűszeres, csípős ételek ártanak a prosztatának, ahogyan a tömény szeszek, a nagy adag koffein és a cukros üdítők is. Az elhízás - amellett, hogy sok egyéb betegség kockázatát hordozza - ugyancsak jelentős rizikófaktora a prosztaproblémák megjelenésének.

A szexuális aktivitás, a prosztata váladékának rendszeres kiürítése nagyon előnyös annak egészsége szempontjából. A partnerek gyakori váltogatása ugyanakkor növeli a bakteriális, gombás fertőzések, ezzel együtt a prosztatagyulladás, majd ennek következményeként a jóindulatú megnagyobbodás, de akár a rákos elfajulás veszélyét is.

A prosztatabarát életmód kapcsán feltétlenül szólnunk kell a mozgásról. A sport, a fizikai aktivitás az egyik legfontosabb módja a betegségek megelőzésének. Nemcsak a fittséget, a fizikai teljesítőképességet, a légzést, a keringést javítja, hanem a hangulatunkat is. Oldja a stresszt, önbizalommal, energiával tölt fel.

Ezek mind nagyon fontosak a férfiak esetében” – jegyezte meg dr. Kovács László – „Természetesen a nők számára is, de most egy tipikusan "férfias" problémáról beszélgetünk, márpedig a férfilétben "kódolva van" mind a testi, mind a szellemi aktivitás. Ennek az aktivitásnak a csökkenése idősebb korban, főleg nyugdíjasként biztosan szerepet játszik számos betegség, így a prosztata rendellenességeinek a megjelenésében is. Ez azonban nem kell, hogy így legyen! Természetesen a korral, az idősödéssel változik a testünk, de az egészségünkről, a jó életminőségről nem kell lemondanunk. Csak rajtunk múlik, hogy teszünk-e érte, vagy elhagyjuk magunkat, és az orvosoktól, gyógyszerektől várjuk a "megváltást".”

A fentiek igazságát nemzetközi tanulmányok igazolják még az olyan betegek esetében is, akiknek már igazoltan daganatos megbetegedése van. A felmérések szerint lényegesen kisebb a prosztatarák következtében bekövetkező halálozás azon férfiak körében, akik a diagnózis után is rendszeresen – legalább hetente három alkalommal és legalább 30 percen keresztül – a pulzusszámot tartósan emelő sportot, fizikai aktivitást végeznek. 

Emellett a szövődmények (pl.: műtét vagy sugárkezelés utáni vizelettartási problémák, merevedési zavarok), valamint a mellékhatások (pl.: fáradékonyság) csökkentésében is fontos szerepe lehet a speciális gyógytornának, fizioterápiának

Végezetül a doktor figyelmembe ajánlotta a 10 Ezer Lépés Programot, amely célul tűzte ki, hogy tudatosítsa az aktív életmód fontosságát a betegek, valamint az őket kezelő egészségügyi szakemberek körében. A programban részt vevő szakemberek ezt kiadványokkal, videókkal, a betegeknek (országszerte) szervezett programokkal, szakembereknek szóló továbbképzésekkel próbálják elérni, hogy az urológiai vagy onkológiai kezelések mellett a betegek az életmódjukkal is támogassák saját felépülésüket.

Borítókép: pixabay.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek