3 évnél régebbi cikk

Még bőven van hely a fehérvári hajléktalanszállókon
Még bőven van hely a fehérvári hajléktalanszállókon

Megérkeztek a mínuszok. Már a nappali hőmérséklet sem emelkedik mínusz 2 fok fölé, éjszaka pedig mínusz 10 körüli fokok várhatók a hétvége felé közeledve. A hidegben különösképpen fontos, hogy odafigyeljünk a hajléktalan emberekre. A Kríziskezelő Központ telephelyein van elég szálláshely.

A hideg időjárásban, főleg éjszaka fontos, hogy ne tartózkodjunk kint az utcán. A hajléktalan emberek helyzete ilyenkor még nagyobb hangsúlyt kap. A Kríziskezelő Központban is próbálják felhívni a figyelmüket a hidegre, és arra, hogy vegyék igénybe az intézmény szolgáltatásait.

"Próbáltam felhívni én is az emberek figyelmét az egyéni felelősségre, hogy ne mászkáljanak, lehetőleg ne igyanak, mert ez most még rosszabb, mint plusz fokokban. Sajnos azt kell mondanom, az egyéni felelősség elég nagy itt az emberek között. Mindenki eldöntheti, van elég helyünk, főleg a két új konténerrel, ahol kisebb lakóegységekkel tudjuk elhelyezni az embereket. Most így a COVID-járvány ideje alatt ez mindenképpen fontos" - mondta Zsabka Attila, a Székesfehérvári Kríziskezelő Központ vezetője.

Az utcai szolgálat folyamatosan járja a várost, a bejelentésekre kimennek, és ha elfogadják az éjszakai menedéket, akkor elszállásolják a hajléktalanokat. A Kríziskezelő Központ vezetője elmondta, számítanak arra, hogy most a mínusz 10 körüli hőmérsékletben többen jelentkeznek majd az utcáról. Mint mondja, összesen 140-150-en élnek kint sátrakban, romos épületekben, zártkertben.

Zsabka Attila hozzátette, hétfőnként teajárat működik, amelyet körülbelül hetvenen vesznek igénybe. Hétfőnként és szerdánként meleg ételt visznek az utcán élőknek. A Kríziskezelő Központhoz tartozó telephelyeken folyamatosan tudnak fogadni hajléktalanokat. A Sörház téri átmeneti szállón, a menedékhelyen, valamint a régi és a új konténerekben több hely van még.

Ha krízisben lévő hajléktalant látnak, hívják a 112-es segélyhívó számot, ha pedig valaki utcán élő emberen szeretne segíteni, és úgy érzi, hogy szüksége lenne meleg hajlékra, hívja az utcai szolgálatot, a fent látható telefonszámon.

Borítókép: Körtvélyes Tivadar
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek