3 évnél régebbi cikk

Ingyenes lett a hungarikumnak választott kutyafajták törzskönyvezése
Fehérvár Médiacentrum fotója
hu.wikipeda.org
Ingyenes lett a hungarikumnak választott kutyafajták törzskönyvezése

A fajtatiszta magyar ebfajták állományának gyarapodásához vezethet a január elsejétől életbe lépett jogszabály-módosítás. Keller János a MEOE székesfehérvári elnöke üdvözli a rendelkezést, Krepsz Gyöngyi, a Herosz titkára szerint a változás nem szorítja vissza a törzskönyv és a chip nélküli kutyákat árusító, un. szaporítókat.

A magyar kutyafajták ingyenessé vált törzskönyvezésével az állomány fenntartását és fejlesztését szeretné segíti az Agrárminisztérium. A támogatással a tenyésztők számára lényegében ingyenessé válik a megszületett kiskutyák utáni származási igazolások kiadása. A tenyésztés költségeinek csökkentése hozzájárul a fajtatiszta magyar ebfajták állományának gyarapodásához.

Keller János, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete Székesfehérvári Szervezet elnöke üdvözli az Agrárminisztérium lépését, szerinte a tenyésztőknek ez óriási segítség. A kilenc magyar kutyafajta: a rövidszőrű magyar vizsla, a drótszőrű magyar vizsla, az erdélyi kopó, a komondor, a kuvasz, a magyar agár, a mudi, a puli, valamint a pumi fajtatiszta, törzskönyvezett állománya az elmúlt évtizedekben visszaszorult, holott valóban nemzeti kincsnek számít - tette hozzá. 

(Jelenleg folynak a tárgyalások, hogy legyen egy tizedik hungarikum is, a hortobágyi pásztorkutya, a sinka.)

A hatályba lépett jogszabály-módosítással az állam mentesíti a tenyésztő szervezeteket az állatok származását igazoló törzskönyv kiadásának költségeitől. A támogatás mértéke igazolásonként 7000 ft. A kilenc magyar kutyafajtából évente átlagosan kétezer állat kap származási igazolást. Ez a szaporulati arány azonban csak a jelenlegi állomány szinten tartását szolgálja. (Az ebtenyésztők kérelmeiket már leadhatják annál a tenyésztő szervezetnél, amelynél tagsági jogviszonyban állnak.)

Keller János szerint a tenyésztési költségek csökkenésével talán sikerül javítani a tenyésztési kedvet és növelni a fajtatisztán tenyésztett magyar kutyafajták állományát.

Krepsz Gyöngyi, a Herosz Fejér Megyei Szervezet titkárának véleménye szerint ezzel a rendelkezéssel nem szorítják vissza a törzskönyv és a chip nélküli kutyákat árusító, un. szaporítókat.

- A tenyésztési tevékenység jelentős befektetést igényel, amelyek megtérülését bizonytalanná teheti a piacon ellenőrizetlen körülmények között született, igazolt származással nem rendelkező egyedek jelenléte - tette hozzá.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek