3 évnél régebbi cikk

A gyorshajtás csak az egyik probléma a Felsőváros közlekedésében Székesfehérváron
·Híreklokálpatrióta·Utolsó frissítés: undefined
A gyorshajtás csak az egyik probléma a Felsőváros közlekedésében Székesfehérváron
·Híreklokálpatrióta·Utolsó frissítés: undefined

A megnövekedett autósforgalom és a közlekedési szabályok be nem tartása nem csak Székesfehérvár Felsőváros körzetében okoz problémát, ám ezúttal ezzel a városrésszel kapcsolatban kérdeztük az illetékes hatóságokat.

A Felsőváros igazi családi házas övezet Székesfehérvár szívében, a Móri út, Berényi út és Szent Flórián körút határolta területen több utca éppen ezért lakó-pihenő övezeti besorolású, ahol a KRESZ szerint 20 kilométer/óra a megengedett legnagyobb sebesség, és nem ritka a 30 kilométer/órás sebességkorlátozás sem a környékbeli utcákban. 

Ennek ellenére az erre közlekedők nagy részének meglehetősen sietős. Ez viszont eléggé balesetveszélyes, hiszen az utcák többsége szűk, vagy éppen a biztonságos gyalogos közlekedés nem megoldott.

Az egyik gócpont a Felsővárosi Általános Iskola és a Comenius középiskola előtt elhaladó Koppány utca, illetve a Kertalja utca, amelyek iskolakezdés előtt és a délutáni időszakban komoly terhelésnek van kitéve. 

Ez talán a kisebb gond lenne, ám hiába a 30 kilométer/órás sebességkorlátozás mindkét szakaszon, nem ritka, hogy a sietős szülők sokkal-sokkal többel vágtatnak végig. Ez a Kertalján sem túl biztonságos, de a Koppány egyébként szűk és az út két oldalán bőven kátyúkkal terhelt szakaszán kimondottan balesetveszélyes.

Utóbbi utcában néhány hete egy macska (nem az első) esett áldozatául a sebességtúllépésnek egy SUV ugyanis legalább 50-60-nal tépett végig az utcán, majd az ütközés után lassítás nélkül repesztett tovább. Sajnos a cica olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy el kellett altatni... Mondhatnánk, csak egy állat és a felelőtlen gazdija tehet róla, hogy kint kóricálhatott, ám ebben az esetben elég nehéz megfelejtkezni arról, hogy a közelben élő kisebb-nagyobb gyerekek is közlekednek itt ebben az időszakban, nem ritkán egyedül. 

Egy gázolások hatásait tanulmányozó vizsgálat azt mutatta, amennyiben egy jármű 32 km/h-val üti el a gyalogost, az esetek 5 százalékban lesz végzetes kimenetelű a baleset, míg 64 km/h sebesség esetén már az esetek 85 százalékában okozza a gyalogos halálát. Óriási jelentősége van tehát a lakóövezetekben, gyalogos-átkelőhelyeknél a sebesség betartásának.

Cser-Palkovics András november eleji online fogadóóráján ugyancsak a Koppány utca iskolák előtti szakaszának balesetveszélyességét, illetve a kialakult helyzet megoldása után érdeklődött egy hozzászóló, aki akkor válaszként azt kapta: "A jelzett problémát a rendőrségnek továbbítjuk, hogy közösen keressük a megoldást."

A rendőrség szerint rendszeresen ellenőrzik a gyorshajtókat

A kérdéssel, vagyis, hogy milyen lépések történtek eddig, és milyen megoldást tudnak kínálni, ugyancsak az illetékes Közlekedési irodához fordultam. 

A rendőrséggel egyeztettünk, eszerint a forgalomszabályozás megfelelő, a betartatás érdekében kértük a rendszeres ellenőrzést"  érkezett a rövid, tömör válasz.

Természetesen a rendőrséget is megkerestem, és megkérdeztem, mit takar a rendszeres ellenőrzés, milyen időközönként ellenőriznek, eddig hány alkalommal és mely utcákban ellenőriztek, illetve mit tapasztaltak, hány autóssal szemben kellett intézkedni? 

"Elektronikus úton érkezett megkeresésére reagálva tájékoztatjuk, hogy kiemelten a nevezett városrészben elkövetett közlekedési szabályszegésekről a rendőrség statisztikai nyilvántartást nem vezet. A gépjárművezetők jogkövető magatartásának erősítése és a közúti közlekedés biztonságának fenntartása érdekében a rendőrség az említett városrészben visszatérő jelleggel tart közlekedésbiztonsági ellenőrzéseket, melyek többek között olyan jogsértések kiszűrésére irányulnak, mint a sebességtúllépés, kézben tartott mobiltelefon használata, ittas vagy bódult állapotban vezetés, biztonsági öv használatának elmulasztása.

A közlekedési helyzet javítása érdekében a rendőrség valamennyi esetben a jogszabályok által biztosított keretek között, a szükséges mértékben szankcionálja a tapasztalt jogsértéseket" válaszolta a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs Szolgálatát.

Sérülések a házak falán

A Koppány utca másik sarkaltos pontja az Attila utcával történő kereszteződése, ami egyenrangú kereszteződés, vagyis jobbkéz-szabály van érvényben. Elvileg. Gyakorlatilag ugyan a többség már megtanulta, hogy nem árt, ha nem lassítás nélkül robog be a kereszteződésbe, ám ez nem jelenti azt, hogy mindenki így gondolkozik.

Ennek elég jó látszata a kereszteződés mellett álló házak falain keletkezett sérülések. Elég sok sérülés. Néhány éve a szemünk előtt rohant egymásba két autó, ott az egyikben utazó gyermekeket a mentők vitték el szerencsére nem volt végül komolyabb baj. 

Eltűntek a fekvőrendőrök

Ez a kereszteződés korábban nem volt ennyire balesetveszélyes, igaz, korábban mind a négy oldaláról fekvőrendőr határolta, ami elég visszatartó erő volt az autósoknak. Ám a felsővárosi csapadékvíz-elvezető rendszerek fejlesztési projektje alatt ezeket felszedték, és nem kerültek vissza. Az önkormányzat szerint nem is fognak.  

"A forgalomcsillapító eszközök hatásai több esetben a mellettük lévő lakóházakra hátrányosak. Az áthaladó járművek okozta rezgéseket, a fékezés és gyorsítás zajhatásait az ott lakók nehezen viselik el, így a legtöbbször korábbi kéréseiket visszavonják, és kérik ezek megszüntetését. A KRESZ- szabályainak betartása mindenkire nézve kötelező, az elsőbbség szabályozás egyenragú utak keresztezése esetén egyértelmű, és mindenképpen forgalomlassító, mert meg kell győződnünk róla, hogy jobb oldalról nem érkezik jármű, akinek elsőbbsége van. A közlekedési szabályokat mindenkinek be kell tartania, egymásra pedig a közlekedés során is oda kell figyelnünk! A gépjárművezetők nevelésére, a KRESZ-szabályok betartatására pedig sem az önkormányzatnak sem a közútkezelőnek nincs hatásköre" adta meg a választ az önkormányzat Közlekedési irodája.

A Koppány utca iskolák előtti szakaszának forgalomcsillapító eszközzel biztonságosabbá tételére sincs egyelőre lehetőség a szakemberek szerint, bár a Közlekedési iroda erre a kérdésre azt a választ adta: "Pódiumos kiemelést el tudunk képzelni a későbbiekben egy nagyobb beruházás keretében (ez azonban komolyabb burkolatépítést és közvilágítás-korszerűsítést igényel)."

Földi Zoltán Felsőváros képviselője, és nem mellesleg a Felsővárosi Általános Iskola igazgatója is hasonlóképpen látja, érzékeli a problémát: "Azt gondolom, hogy a kis utcák környezetében valóban szükség lenne megfelelő fizikai akadályokra, mert mindig azok a közlekedők viselkednek szabálytalanul, akik nem ebben a környezetben élnek. Sajnos. én is többször primitív vitába keveredtem autósokkal, és arra a kérdésre, hogy mit szólna, ha mi viselkednénk az ő környezetükben így, nem nagyon tudtak válaszolni, s egy kézlegyintéssel elküldtek melegebb éghajlatra. Azt gondolom, hogy bármit, bármilyen profi módon megépíthetünk, vagy folyamatosan fejleszthetünk, de talán arra kellene még nagyobb hangsúlyt fektetnünk, hogy az emberekbe sulykoljuk a megfelelő közlekedési normák betartását."

Nyilván nem lehet összehasonlítani helyzeteket és utcákat, de Várpalotán egy huszárvágással megoldották a balesetveszélyes helyzetek csökkentését. Ott a Thury-vár környezetének rekonstrukciója miatt az egyik főközlekedési utat tartósan le kellett zárni, ami azt eredményezte, hogy olyan szakaszok terhelődtek meg, ahol iskola, óvoda és nagy forgalmú kisbolt van. 

Hogy a sebességet csökkentsék, főként az intézmények előtt, fekvőrendőröket helyeztek el, van olyan zebra, ahol az átkelő mindkét oldalára. 

Fekvőrendőr a zebránál? Először zebra!

A Felsővárosi és a Comenius iskolákba sok gyereknek a Tompa Mihály utcán kell átvágnia, ami éppen a reggeli és délutáni csúcsban nem mindig egyszerű feladat. Az egyébként 50 kilométer/órás megengedett sebességhatáros utca egyenes szakaszai ugyanis sokaknak meglehetősen csábítóak egy kis gyorsulásra.

„A Tompa Mihály utca a fehérvári kiskörút. Sokan erre vágnak át a városon, ha nem akarnak a lámpáknál megállni az elkerülőn. A helyzetet csak súlyosbítja, hogy sok honvédségi dolgozó is autóval jár, így a csúcsidőszakokban – reggel 7 és 8 között valamint délután 14 és 17 óra között – a Tompa Mihály-Kertalja, illetve ennek folytatásaként a Fecskeparti-Zámoly és a Fecskeparti-Havranek kereszteződés elesik. Szinte mindennaposak a vészfékezések, kiabálások és havonta egyszer-kétszer biztosan összekoccan két autó” nyilatkozta az fmc.hu-nak az egyik környéken lakó, aki szerint a csúcsidőszakokban gyalogosan már-már életveszélyes közlekedni, mert a Tompán hiába jár a busz, hiába vannak majdnem mindig a megállókban, sehol sincsen zebra pedig egyre nagyobb szükség lenne rá.

Legutóbb még 2019 júliusában lakossági fórumon hangzott el, hogy több helyen új gyalogos-átkelőhelyeket terveznek a Felsővárosba, akkor úgy nyilatkoztak a szakemberek: várhatóan még 2019 szeptemberében kiírják a pályázatot a kivitelező kiválasztására, és ezek még abban az évben megvalósulhatnak. A Tompa Mihály utcában három, az autóbusz-megállók mellett, valamint a ZONE Bevásárlóközpontnál az önkormányzati úton egy darab gyalogátkelő készül el.

"2019-re terveztük a megvalósítást, de a tervezés csúszott, mert több változatot vizsgáltunk, mivel középszigetes megoldást kerestünk a biztonság növelésére. Emiatt az autóbuszmegálló helyét és a járdakapcsolatokat is át kellett gondolni. Kettő ütemre bontottuk így is, az első ütem gyalogosátkelők középszigettel, járdakapcsolatokkal, második ütem autóbuszöblök építése új peronokkal. Emiatt az engedélyezés is később indult, valamint 2020-ra került át a pályáztatás – ennek kiírását írta felül a járványhelyzet" adta meg a reménykeltő választ az önkormányzat Közlekedési irodája a gyalogátkelőhelyek kérdésével kapcsolatban, amit az is alátámaszt, hogy egy hete újabb bejárás történt az érintett szakaszon.

Épülnek a járdák Felsővárosban

Cser-Palkovics András posztja szerint a másik szintén nagy forgalmat lebonyolító szakasz a Kiskút útjának gyalogos közlekedése is megoldódik majd, elkészül a régóta várt járda.

Ugyanakkor a járda hiánya nem csak itt okoz problémát. A Fecskeparti utca egy forgalmas részén ugyancsak hiányzik a járda, így a gyalogosok – köztük sok, a Fecskeparti lakótelepre tartó iskolás – kénytelenek az út szélén menni. Ez különösen akkor veszélyes, amikor kamion vagy furgon is parkol az utcában, mert az azt előző autó, nem számít az út szélén gyaloglókra.

„Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a nap többi részén és hétvégén nem olyan rossz a helyzet, akkor teljesen átlagos forgalom, és könnyebben át lehet kelni a túloldalra. De hétköznap, amikor a gyerekekért kell menni a közeli óvodába, iskolába, kétszer is meggondolom, hogy gyalog menjek-e vagy autóval” mondta a felsővárosi lakó, majd hozzátette a fekvőrendőrök felszedése itt nagy gondot jelent: amióta szabad a pálya sokan Forma-1-es pilótának képzelik magukat, és a megengedett 50 vagy 30 helyett, százzal repesztenek végig a Tompán és a Kertalján. 

Bár az elmúlt időszakban rengeteg szakaszon, sok kisebb utcában is elkészült a járda, 2,6 kilométer hosszúságban, Földi Zoltán kiemeli, szükség van a gyalogosok biztonságérzetének növelésére, további járdák és gyalogátkelőhelyek építésére, ugyanakkor ahhoz, hogy ezeket biztonságosan lehessen használni, a közlekedési morálnak is fejlődnie kell.

"A gyalogosok védelmében a Forgó utca-Kertalja utca kereszteződésbe is gyalogátkelőhely épül közvilágítással, továbbá parkolók, illetve járdaszakasz. Ez is egy veszélyesebb rész, mivel sajnos az autósok itt is sok esetben nem adják meg a gyalogosoknak a biztonságos átkelés lehetőségét, illetve rendkívül forgalmas csomópont a két iskolát illetően. A Kiskút útján a járdára nagy szükség van, így legalább azon a részen is kialakul az emberek biztonságérzete. Az elmúlt időszakban rengeteg járda készült el Felsővárosban, mind az Oncsa telepen a Hajnal utcában és a Szövetség utcában, mind a Kund utcában és az Attila utcában, jelen pillanatban pedig a Kertalja utcában épül. De sajnos ez mit sem számít, ha az emberek simán ráállnak a járdára – ami tudjuk, hogy szabálytalan – és abszolút nincsenek tekintettel szinte semmire" – mondta Földi Zoltán. 

Gyorsulás lakott területen

Bár az előzőekben csak a legterheltebb szakaszok problémáját firtattuk, a többi kisebb utcában sem jobb a helyzet: az Attila utcában bár lakó-pihenő övezet rendszeresen úgy száguldanak végig az autósok, mintha lakott terülten kívül haladnának. Ugyancsak rendszeres segességtúllépésről számolnak be a Vajdasoron, Kecskeméti utcában és a Gödör utcában lakók, ahogy a Tescóhoz kivezető Damjanich/Marhacsapás utcát is rendszeresen gyorsulási szakasznak nézik a Felsővároson átközlekedő autósok. 

Hogy mit lehetne lezárásnak írni mindenféle tartsuk be a közlekedési szabályokat és ne rohanjuk, ha más nem az itt lakók, kiemelten a gyermekek, idősek és kisállatok testi épsége érdekében intelmek/kérések helyett? Talán csak azt, hogy reméljük, a legutóbbi Új Csóri úti gyalogosgázolás a Felsővárosban (sem!) ismétlődik meg..

Borítókép: Kurucz Tünde
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek