Partly cloudy15 °C
2021. március 4. csütörtök Kázmér
Menü
Házhozszállítás

Nehéz helyzetben vannak a hazai fürdők - 14 pontos újraindítási akciótervet készítettek

Nehéz helyzetben vannak a hazai fürdők - 14 pontos újraindítási akciótervet készítettek
Agárdi Gyógy- és Termálfürdő fedett medencéje a pandémia előtt (Fotó: Agárdi Gyógy- és Termálfürdő)

Kéthetes felkészülési idő, bértámogatás kiterjesztése, gyógyászati szakdolgozók bérrendezése, a társadalombiztosítás fürdőgyógyászati térítési díjainak azonnali emelése - néhány pont abból a tizennégyből, amelyet a Magyar Fürdőszövetség állított össze, hogy a hazai fürdők fenntartható módon nyithassák meg kapuikat a látogatók előtt.

A Fürdő Újraindítási Akcióterv kidolgozásában részt vett Kovacsics Imre, az Agárdi Gyógy- és Termálfürdő igazgatója, aki egyben a Magyar Fürdőszövetség alelnöke:

"A pandémia előtt 18 ezer munkavállalót foglalkoztató és 95-100 milliárd forint közötti forgalmat generáló hazai fürdőágazat javaslataival hozzá kívánunk járulni a hazai gazdaság újraindításához és ahhoz, hogy a válságból kilábaló turizmus minél gyorsabban újra épülhessen."

Javaslataink célja, hogy a járvány után fenntartható módon nyithassuk meg kapuinkat a vendégek előtt.

Kovacsics Imre elmondta, hogy - a többi magyarországi fürdőkhöz hasonlóan – mára ők is felélték tartalékaikat. 2020. május végéig nem bocsátottak el dolgozókat, szabadságolásokkal, karbantartási munkálatok végzésével vészelték át a tavaszi lezárási időszakot. Az újranyitás nehézségeit nem észlelték, a pandémia előtt is 90%-ban belföldi vendégek látogatták az intézményt. A nyár stabil volt, forgalmuk csupán 20%-kal esett vissza a 2019-es évhez képest.

Ez a tendencia nem tartott sokáig, a vendégszám szeptemberben már 50%-kal csökkent, amely november közepén pedig már 10 %-os munkaerő elbocsátást hozott magával. Ezt követte a januári, újabb 15 %- os létszám leépítés. Az átlagban nyolcvan főt foglalkoztató (szezonálisan ez a szám változó) Agárdi Gyógy-és Termálfürdő munkatársai közül 70-75%-át tudta megtartani Kovacsics Imre.

Mivel fél éve semmi bevételük nincs, így a speciális munkakörökben dolgozók munkaviszonyát helyezték előtérbe, mint pl. fürdőüzemi gépész, uszodamester, fizioterápiás asszisztens. Azoktól sem váltak meg, akik már hosszú évek óta dolgoznak a termálfürdőben és bizonyították rátermettségüket.

Agárdi Gyógy - és Termálfürdő (Fotó: Agárdi Gyógy-és Termálfürdő)
Agárdi Gyógy - és Termálfürdő (Fotó: Agárdi Gyógy-és Termálfürdő)

"A bérköltség nagy terheket jelent annak ellenére, hogy az államtól megkapjuk az 50%-os támogatást. A bérkompenzáció és a hitelmoratórium nélkül egy fürdő sem élné túl a járvány okozta károkat. Az Agárdi Gyógy-és Termálfürdőnek 2020-ban 250 millió forint árbevétel kiesése volt" - nyilatkozta az igazgató.

Bár zárva tartanak, de ennek ellenére üzemeltetni kell az intézményt, amely jelentős kiadási költséggel jár. A dolgozók bérének és a biztosítások kifizetése mellett fűteni kell a 9000 négyzetméteres épületet - ahogy Kovacsics Imre fogalmazott - 24 fok helyett csak 12 fokon üzemelnek - de így is tetemes összeget emészt fel a fürdő fenntartása.

A Magyar Fürdőszövetség javaslatai között szerepel a bértámogatás mértékének 75%-ra emelése és augusztus végéig történő meghosszabbítása. Véleményük szerint a jelenleg érvényben levő munkáltatói járulékmentesség fenntartása mellett ez érdemi segítséget jelenhet a fürdőüzemeltetőknek.

Bevétel kiesési kompenzációként 35 milliárd forintot jelöltek meg, amelyet a magyarországi fürdők között osztanának szét, 2019-es bevételükhöz igazítva.

Kovacsics Imre kiemelte, hogy a támogatással nem nyereségre törekszenek, csupán a kiesett bevételüket szeretnék pótolni és ezzel biztosítani - amikor zöld utat kapnak - elindulásukat.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Március végéig meghosszabbították a korlátozások többségét Németországban
  Március végéig meghosszabbították a korlátozások többségét Németországban
 • Halálos baleset történt a 81-es főúton, Mórnál
  Halálos baleset történt a 81-es főúton, Mórnál
 • Jelentősen több támogatás jut az agrár- és élelmiszeriparnak
  Jelentősen több támogatás jut az agrár- és élelmiszeriparnak
 • Több utcában lesz áramszünet jövő hétfőn
  Több utcában lesz áramszünet jövő hétfőn
 • Koronavírus: egy hét alatt közel ezerötszázzal nőtt a kórházban ápoltak száma
  Koronavírus: egy hét alatt közel ezerötszázzal nőtt a kórházban ápoltak száma
 • Felgyorsítják az oltások beadását
  Felgyorsítják az oltások beadását
 • Hollandiában vélhetően pokolgépes támadás ért egy tesztközpontot
  Hollandiában vélhetően pokolgépes támadás ért egy tesztközpontot
 • Ismét felrobbant a SpaceX űrhajója
  Ismét felrobbant a SpaceX űrhajója
 • Nőnapi meglepetést tervez városszerte a Vörösmarty Színház
  Nőnapi meglepetést tervez városszerte a Vörösmarty Színház